Annonce
Rejser

Danmark: Fem skønne vandreruter

Grejs Klipper består af frådsten - også kaldet kildekalk. I middelalderen var det et populært byggemateriale til for eksempel kirkebyggeri. Foto: Laura Kjestrup Nielsen
Coronakrisen har sat ekstra skub i danskernes lyst til at bevæge sig ud i naturen. Heldigvis er der masser af fine vandreruter at vælge imellem til en oplevelse, der gavner både hoved og krop. Her er fem personlige anbefalinger til ture ud i landets bløde bakker, dybe dale og fascinerende fjordlandskaber.

Superligarute i nationalparken

Den 60 kilometer lange Mols Bjerge-sti er en del af det eksklusive selskab af vandreruter, der ligefrem har fået papir på sin skønhed. I 2019 blev ruten nemlig certificeret som Leading Quality Trail af den europæiske vandreorganisation European Ramblers Association.

Mols Bjerge-stien har tre dagsetaper. Bjergetapen, Kaløetapen og Ebeltoftetapen. Og skal man nøjes med én, så vælg bjergturen. Her kommer man blandt andet op på Djurslands højeste punkt.

137 meter høje Agri Bavnehøj byder på en pragtfuld udsigt og en pudsig indsigt. For lige præcis her står man faktisk lige midt i Danmark - Bornholm fraregnet - ifølge det koordinatsystem, der i sin tid blev anvendt til landkort.

Udsigt fra Trækstiens begyndelse til Silkeborgs nye vartegn. Papirtårnet er 70 meter højt og troner over det gamle papirfabriksområde midt i byen. Papirfabrikken var i sin tid storkunde hos pramdragerne, der fragtede varer på Gudenå. Foto: Laura Kjestrup Nielsen

Bjergturen rundt i nationalparkens bakkede og betagende landskab fører også til Trehøje. De tre bronzealderhøje hæver sig markant i terrænet og byder på flotte kig til halvøen Helgenæs, Ebeltoft og havet. I meget klart vejr kan man se helt til Sjællands Odde.

På Kaløetapen er kystskoven og udsigten over Kalø Vig det store trækplaster. Her kan man også fortsætte vandreturen ud i danmarkshistorien og besøge Kalø Slotsruin. Borgen blev grundlagt i 1300-tallet, og den gamle vej over dæmningen ud til ruinen er en stemningsmættet oplevelse.

Annonce

En tur til Danmarks Schweiz

For tiden må vi nøjes med at drømme os til bjergtagende landskaber uden for landets grænser. Men så er det jo godt, at vi har ”Danmarks Schweiz” i form af Grejsdalen lige nord for Vejle. Det flotte tilnavn stammer fra dengang, man tog hestevognen på søndagsudflugt. Og det er måske en pæn lille overdrivelse at sammenligne det jyske istidslandskab med et himmelstræbende alpelandskab.

Ikke desto mindre tager Grejsdalens dybe slugt omgivet af 50-70 meter høje skovklædte skrænter titlen som Danmarks dybeste dal. Den 16 kilometer lange Grejsdalsti fra Vejle fører både gennem Grejsdalen og Grejs Ådal, inden man når frem til slutmålet ved de berømte runesten i Jelling.

137 meter høje Agri Bavnehøj er Djurslands højeste punkt. Opstigningen her er en del af Bjergetapen på Mols Bjerge-stien. Foto: Laura Kjestrup Nielsen

Undervejs kan man se nærmere på fortidens bevarede industribygninger i Grejsdalen, hvor den livlige å i sin tid leverede vandkraft til en række vandmøller. Et naturmæssigt højdepunkt på Grejsdalstien er den urørte Brandbjerg Sønderskov, hvor væltede træer får lov at blive liggende i skovbunden og nærer nyt liv og en snert af urskovsfornemmelse.

Og så er det bestemt værd at tage en lille afstikker op ad Grejs Bakke, hvor et ganske uventet naturfænomen dukker op. Her ligger nemlig Grejs Klipper, der er de eneste i landet - hvis man da lige fraregner Bornholm.

Annonce

Så går vi rundt om en enebærbusk

Der er mange flotte fjordlandskaber i det jyske, men i Himmerland holder man sig ikke tilbage med at markedsføre Mariager Fjord som ”Danmarks smukkeste fjord”. Om den påstand holder vand, kan man selv bedømme undervejs på en vandretur på Panoramaruten, der byder på mange fine fjordkig.

Danmarks smukkeste fjord? Det er selvfølgelig en smagssag, men de fleste vil nok lade sig imponere af fjordudsigten fra toppen af Bramslev Bakker. Foto: Laura Kjestrup Nielsen

Rundvandreruten på i alt 10 kilometer mellem Hobro og Bramslev Bakker hører ikke til blandt de længste. Til gengæld er ruten certificeret som Premium Vandrerute af Deutsche Wanderinstitut, der har et af Europas mest udbredte og strengeste kvalitetssystemer for vandreruter. Og man forstår godt de tyske vandreeksperters begejstring, for Panoramaruten er virkelig en af de ruter, der gør indtryk på både øjne og fødder.

De første skridt til en vellykket vandretur

  1. Godt tilgået fodtøj. Har du ikke deciderede vandrestøvler, så brug nogle praktiske sko, du er vant til at gå i.
  2. Tilpas ambitionsniveauet. 15-20 kilometer er for mange en passende dagstur, hvis man er i rimelig form.
  3. Uden mad og drikke … Husk en lille rygsæk med vand, mad, overtøj og gode snacks som kiks, nødder og rosiner.
  4. Print et kort eller en turfolder. Der er ingen grund til at gå med næsen begravet i telefonen - gem den i rygsækken og kig på naturen.
  5. Find inspiration til mange flere vandreture på www.udinaturen.dk og www.naturstyrelsen.dk/naturoplevelser/vores-natur.

Sidstnævnte kommer på arbejde i det kuperede terræn, der skråner dramatisk ned mod fjorden. Bramslev Bakker med de utroligt mange enebærbuske og får er turens billedskønne højdepunkt. Bakkerne har været brugt til afgræsning med husdyr i flere hundrede år, og det særlige overdrevslandskab gemmer på en rigdom af planter som for eksempel timian, bakkenellike og flere slags orkideer.

Annonce

I nærkontakt med Gudenå

Det er dejligt at komme tæt på naturen. Men man kan også komme så tæt, at det giver våde tæer! Det er noget, mange vandrere på Trækstien har prøvet, for den å-nære sti har ofte været decideret oversvømmet i perioder. Men frem til 2019 er strækningen mellem Silkeborg og Kongensbro blevet renoveret og hævet, så der nu er meget bedre odds for at holde fødderne tørre på den seværdige vandrerute.

Det store arbejde har også ført til byggeriet af Danmarks længste træsti, hvor stien er hævet på pæle på en mere end en kilometer lang strækning.

På det 22 kilometer lange stiforløb mellem Silkeborg og Kongensbro venter flere fine oplevelser som Sminge Sø, der er en vigtig fuglelokalitet. Ruten passerer også den lille by Svostrup med kro og kirke. Hvis kroen er åben, er den et besøg værd for sin nostalgiske stemning. Svostrup Kro er indrettet med utallige platter, emaljeskilte, klokkestrenge, fotografier og husgeråd, og i køkkenet er man hverken bange for smør eller fløde.

Hvis man da ikke er blevet alt for mæt, kan man vandre videre til Kongensbro, der også har en historisk kro. Trækstien fortsætter langs Gudenå helt til Randers og er også kendt som Pramdragerstien på grund af fortidens pramfart med varer mellem Randers og Silkeborg.

Annonce

Historie og udsigt lige på grænsen

Fra Genforeningen i 1920 frem til 1958 holdt grænsegendarmer øje med skibstrafik og smuglere fra stien langs nordsiden af Flensborg Fjord, der i dag går under navnet Gendarmstien. Og hvis gendarmerne i sin tid kedede sig på vagten, kunne de i hvert fald nyde den smukke udsigt.

På en sommerdag med drivende hvide skyer på himlen og udsigt til gamle sejlskibe på Flensborg Fjord er det i hvert fald svært at forestille sig en flottere arbejdsplads.

Gendarmstiens 84 kilometer gør sig nu godt på alle årstider, og kystlinjen er en varieret oplevelse med stejle skrænter, flade strande, skov, marinaer og sommerhusområder.

Om sommeren sørger udklædte frivillige for ekstra stemning ved de gamle arbejderboliger ved Cathrinesminde Teglværk. Foto: Laura Kjestrup Nielsen

Der er flere gode dagsetaper på Gendarmstien, og en af de anbefalelsesværdige er Tegl-etapen på 20,3 kilometer fra Sønderhav til Brunsnæs. Her går man industrihistorien i møde ved Cathrinesminde Teglværksmuseum ved Iller Strand, der udgør et flot bevaret minde om 1800-tallets teglværkseventyr ved Flensborg Fjord. Dengang var der ikke færre end 70 teglværker i det bakkede landskab på begge sider af vandet.

Hele historien bliver formidlet på den knap tre kilometer lange Teglværkssti, der er anlagt som en sløjfe på Gendarmstien.

Få kilometer herfra spiser man godt på Værftet i den hyggelige lystbådehavn Marina Minde.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv

Babyboom lukker populær frisørsalon

Annonce