Annonce
Esbjerg

Danmark for dyrt: Socialdemokratiske valgplakater trykt i Tyskland

Nogle af S-kandidaternes valgplakater er kommet frem - ifølge avisens oplysninger, fordi de er trykt her i byen. Foto: Heidi Bjerre-Christensen

Socialdemokrater mangler i Esbjerg Kommunes lygtepæle. En sending på omkring 1.200 valgplakater er blevet forsinket fra trykkeri i Tyskland.

Esbjerg Kommune: Socialdemokratiets valgplakater blæser ikke i den vestjyske vind, sådan som andre partiers ellers har gjort det siden lørdag middag - således er kun ganske få S-kandidaters kontrafej kommet op. Årsagen er, at hovedparten af valgplakaterne i flere døgn har raslet rundt på lastbiler i Tyskland, hvor de er blevet trykt, og hvor partiet, der ellers har ordnede løn- og arbejdsforhold, kædeansvar og modstand mod social dumping som mærkesag, ikke på forhånd har haft garanti for, at den slags bliver overholdt.

Ifølge partiets kampagneleder, Bent Skov, har han mandag tjekket, at alt omkring løn- og arbejdsforhold skulle være i orden. En egentlig dokumentation kan han dog ikke levere.

Hvad har givet dig anledning til det, og hvorfor har du først undersøgt det nu?

- Det gjorde jeg, fordi vi alle sammen er interesserede i, at arbejdet laves under fornuftige arbejdsforhold, og det er klart, når der pludselig er rod i butikken, og valgplakaterne igen og igen loves leveret, men ikke kommer, er man nødt til at se på, hvad vi har haft gang i her. Men i første omgang bestiller vi jo gennem et firma i Tarp, som derefter lader trykke-ordren gå videre til Macrodot i Varde, så det er ikke noget, vi direkte selv har bestilt i Tyskland, siger Bent Skov.

Disse bestilte selv


  • Mindst tre byrådskandidater fra Socialdemokratiet har selv fået plakater trykt i Danmark og har således ikke været involveret i bestillingen, der endte med at blive produceret i Tyskland. Det er efter det oplyste Rasmus Rasmussen, Hans Erik Møller og Laust Poulsen.
  • Andre partier i Esbjerg Byråd oplyste mandag formiddag til JydskeVestkysten, hvor deres plakater var bestilt og trykt.

De Konservative: Rosendahls A/S.

Borgerlisten: Macrodot, Varde (det vides ikke specifikt, hvor trykningen foregik, oplyser Borgerlisten).

Venstre: Flere forskellige, blandt andet Cool Gray i Skovlunde og Grafisk Trykcenter Esbjerg.

SF: Lasertryk A/S i Århus.

Enhedslisten: Lasertryk A/S i Århus.

Liberal Alliance: Mouritsens Skilte i Silkeborg (uvist, om de er trykt her, oplyses det, ligesom én kandidat også har bestilt i Tyskland).

Alternativet: Koma Grafisk i Hedensted.

Fuld tillid

Borgmesterkandidat John Snedker (S), der igen og igen har tordnet i byrådssalen for at få indført kædeansvar, så ikke alene hovedleverandører, men også underleverandører er forpligtede på ordnede løn- og arbejdsforhold efter dansk standard, siger, at han "har tillid til, at partiorganisationen har handlet efter de ideologiske principper, partiet har":

- Jeg har fået oplyst, at de er bestilt gennem et firma i Tarp, og det er først, da valgplakaterne ikke kommer, at jeg finder ud af, at ordren er videregivet til Tyskland. Vi går selvfølgelig ud fra, når vi har bestilt gennem et Esbjerg-firma, at tingene er i orden.

Hvis der var kædeansvar, som I gerne vil have over for virksomhederne, ville det stadig være jeres ansvar. Og dine plakater er jo blandt dem, så det er vel også dit ansvar?

- Jeg har ikke været involveret i det, men jeg har fuld tillid til vores kampagneorganisation. Det har også betrygget mig, at det var et lokalt firma. Vi går selvfølgelig ud fra, at arbejdet sker efter ordnede forhold, men skulle det vise sig, at det ikke er sket, vil vi naturligvis dybt beklage det, siger Snedker.

Annonce

Billigere i Tyskland

Ifølge Bent Skov er der i alt omkring 1.200 plakater i restordre. Hos Macrodot i Varde siger direktør Sean Jäpelt Holm, at årsagen til miseren er, at han har benyttet sig af en dansk agent til at få valgplakater trykt i store mængder og billigst muligt.

- Jeg havde en ordre på 50.000 og den pågældende havde 150.000 styk, og derfor blev ordren videregivet. Jeg kunne ikke trykke så store mængder selv, og årsagen til, at det er billigere i Tyskland er dels, at det er store trykkerier, der kan købe materialer i større mængder, at trykkerimaskinerne er større og hurtigere samt at arbejdskraften er væsentligt billigere i Tyskland.

Annonce
Esbjerg For abonnenter

Centerchef holder vejret: Frygter at mundbind og smitte tager toppen af julehandlen – appellerer til lokal opbakning

Annonce
Annonce
Annonce
Kolding

Forventer kæmpe efterspørgsel: Stender Gruppen på vej med yderligere 220 boliger

Tønder For abonnenter

Gunner har bøvlet med kommunen i over fire år: Nu er stengærde alligevel ikke til fare for trafikken

Aabenraa

Efter fund af skader på de 466 nye popler: Planerne for poppelalleen må udskydes

Kultur

Det bliver Suspekt: Kløften er klar med fire nye navne

DF-hovedbestyrelsesmedlem udfordrer Messerschmidt i formandsvalg

Varde For abonnenter

12-årig datter til sin mor: Hvis far stiller op som borgmester igen, flytter jeg hjemmefra

Esbjerg Energy For abonnenter

Isligaens topscorer har store ambitioner om et eventyr i udlandet: Scheel har blikket rettet mod Tyskland

Kolding

Voldsomme billeder: Op mod 30 brandfolk kæmpede med stor gårdbrand

DF slår revner - er det Fremskridtspartiet om igen?

Sønderborg For abonnenter

Efter møgår: Pressesky modekoncern tjener igen styrtende med penge

Navne For abonnenter

Efter 20 år som førstemand er det snart slut: - Som borgmester står du forrest, når der er fest - men også når der falder brænde ned

Esbjerg

Stormløb mod berømt mange-millionærs hus: 400 troppede op

Annonce