Annonce
Debat

Danmark fremad – men Sønderjylland bliver igen tilbage

H. P. Geil (V), borgmester i Haderslev. Arkivfoto: Jacob Schultz

Læserbrev: Regeringen er kommet med sin infrastrukturplan – ”Danmark fremad”. Man vil afsætte 160 milliarder kroner til at binde Danmark sammen, men endnu en gang er det som om, man på Christiansborg har glemt, at Sønderjylland har været en del af Kongeriget siden 1920.

Udsigterne til en bedre sammenhæng mellem Sønderjylland og store dele af Danmark var ellers gode, da man i Vejdirektoratet begyndte forundersøgelserne til en Hærvejsmotorvej. To år har man brugt på at undersøge samfundsøkonomi, natur og ejerforhold ved seks forskellige scenarier for en ny motorvej, der kan binde hele det sydlige Jylland sammen med det nord/vestlige Jylland.

Hærvejsmotorvejen vil aflaste E45 og løse det trafikkaos, der i dag er omkring trekantområdet, og undersøgelserne viser, at det samfundsøkonomisk er en god forretning. Derfor anbefaler Vejdirektoratet også, at man går videre med planerne om en Hærvejsmotorvej, der løber sammen med E45 ved Haderslev.

Annonce

Vi køber ikke transportministerens afvisning af, at der er samfundsøkonomi i projektet. Det er der, især når det gælder den korteste linjeføring øst om Billund og med tilslutning til E45 lige nord for Haderslev. Det viser VVM-undersøgelsen med al tydelighed.

Herudover beder vi transportminister Benny Engelbrecht om at huske den synergi, der er ved at binde landet sammen – en synergi, som ligger ud over de samfundsøkonomiske beregninger.

Udover at aflaste E45 langs det østjyske bybånd kunne Hærvejsmotorvejen bidrage til udvikling i Sønderjylland og store dele af Midt- og Vestjylland. Det vil skabe en langt bedre balance i Danmark, hvor man i både Sønderjylland og det vestlige Danmark for en gangs skyld ville få gavn af investeringerne, når der skal deles infrastrukturmidler ud. Midler, som jo i sagens natur også er udviklingsmidler.

Vi ved godt, at investeringerne i infrastruktur ikke er et sønderjysk ta’ selv-kagebord, men der er trods alt blevet plads til en tredje limfjordsforbindelse, så vi mener også, der burde være bare lidt krummer tilbage til erhvervsliv og borgere i den ende af landet, som i årtier har stået bagerst i køen, når det gælder infrastruktur.

En Hærvejsmotorvej giver nye transportkorridorer, der vil skabe en bedre sammenhæng mellem flere af de større byer i Jylland. Den vil bidrage til et balanceret Danmark.

Derfor opfordrer vi regeringen til at revurdere sit udspil og tage Hærvejsmotorvejen op til genovervejelse. Hvis der er behov for flere argumenter, inviterer vi gerne transportministeren på kaffe og kage næste gang, han er hjemme i Sønderjylland. Og skulle han blive forsinket omkring Kolding, så har vi et forslag til en rigtig god løsning.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv

Babyboom lukker populær frisørsalon

Debat

Med lov skal land bygges - eller hvad?

Annonce