Annonce
Debat

Danmark har brug for EU - Europa har brug for venstrefløjen

Karsten Hønge

EU skal være demokratisk, gennemskueligt og folkeligt. Elitens flugt over plankeværket med pengekassen til skattely skal stoppes, lønmodtagernes forhold skal forsvares gennem omfattende indsatser mod social dumping, sparepolitikken skal skrottes, finanspolitikken skal skabe jobs, virksomhedernes skattebetaling skal holdes i kort snor, forbrugernes interesser skal stå over firmaernes og kampen mod klimaforandringerne skal øverst på dagsordenen. Det kommer kun til at ske, når Europa har en stærk venstrefløj og fagbevægelse. Danmark har til gengæld brug for et progressivt EU.

Mange almindelige lønarbejdere er utrygge ved presset fra østeuropæiske lavtlønslande, især i byggeriet, landbruget og hotel- og restaurationsbranchen. Nu ser vi også en trafik af underbetalte lastbilchauffører fra 3.-lande som Usbekistan, Kasakhstan, Ukraine og Filippinerne. De snæversynede nationalister på højrefløjen lokker med nemme løsninger om udmeldelse af EU og had mod udlændinge. Jeg får ondt helt ned i tæerne, af at høre på dem. Svaret er fælles løsninger i EU, hvor rettigheder til lønmodtagerne skal stå over hensynet til markedet.

Har Storbritannien vist vejen? De rigeste gnider sig i hænderne, mens uligheden galoperer derudaf, og de hårdtarbejdende betaler. Der er god grund til, at den britiske fagbevægelse begræder situationen. Det var en forunderlig oplevelse at se Enhedslisten og Dansk Folkeparti danske selvsving af glæde over Brexit. Den perspektivløse parole er, at Danmark skal ud af EU, ud til et væld af problemer og få løsninger. Selv om verden har forandret sig fundamentalt, står de fast på gamle støvede holdninger. Undergraver vi nationalstaternes suverænitet i EU? Suverænitet forsvinder ikke, men er noget landene i afmålte mængder giver til hinanden. På den måde får fællesskabet, og herunder Danmark, muskler. Internationalt samarbejde i Nordisk Råd, Europarådet og FN er godt, men det er i EU det forpligtende samarbejde foregår. Jeg kan forstå, at nationalisterne på højrefløjen ikke bryder sig om EU, men det giver ikke meget mening på venstrefløjen.

Som medlem af en fagforening afleverer man noget personlig beslutningsret til organisationen, som på afgrænsede områder kan handle på vegne af medlemmerne. Men alle bliver stærkere af det. Danmark afleverer også suverænitet, når vi er en del af internationale aftaler og konventioner på f.eks. flygtninge og menneskeretsområderne. Men det er nødvendigt, for at have en international retsorden.

Når landene i national selvforelskelse går i forsvarsposition, og ruller sig sammen om sig selv som pindsvin, har den snæversynede nationalisme sejret. Som venstreorienteret vil jeg en anden vej. Vi skal bestemt ikke lægge os fladt ned for alt muligt, men Danmark har brug for at være en del af det forpligtende samarbejde i EU. Om kursen for EU bliver rød-grøn afhænger af politisk styrkeforhold. Det er noget rundforvirret sludder, når EU udstilles som en konstruktion, der i sit dna er forprogrammeret med liberalisme og føjelighed over for store virksomheder og lobbyister. Den politiske og faglige kamp afgør retningen. Når man spørger efter alternativer til EU, synger den yderste venstrefløj en sang fra de varme lande. Om at være åbne til alle sider, og med fuld suverænitet til hvert enkelt land. Men det er netop ved at give suverænitet til et fælleskab, at samarbejdet får de nødvendige muskler, potens og vilje.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Sønderborg

Ugen i billeder: Så du det?

Annonce