Annonce
Erhverv

Danmark har fået sin første eldrevne minibus

Langhøj regner med at sælge den nye minibus til kommuner og institutioner, der har behov for en bus til transport af børn og ældre, og minibussen kan i øvrigt indrettes, så den kan transportere folk i kørestol. Foto: Jørgen Høg
Virksomheden Langhøj ApS har sammen med Autoa A/S og den tyske bilkoncern Volkswagen udviklet landets første el-minibus til ældre, børn og handicappede.

AARHUS: Salgschef hos Langhøj ApS, Steffen Møller, fik ideen til landets første eldrevne minibus under en rejse til Belgien og Tyskland, hvor han lagde mærke til, at der ikke kun var personbiler på el i gadebilledet.

- Da jeg kom hjem, tog vi kontakt til Volkswagen, som sagde ja til at stå for at få minibussen godkendt hos myndighederne, hvis vi ville tage ansvaret for ombygningen. Og sådan blev det.

Den unikke e-Crafter bliver efter ombygning hos Langhøj indregistreret som en personbil. Under normale forhold ville en bil i den størrelse blive pålagt en registreringsafgift på 300.000 kroner, men fordi den kører på el, slipper man med en afgift på 50.000 kroner, og det betyder, at minibussen kan købes for en pris ekskl. moms på 600.000 kroner.

Dermed er den billigere end samme bus i en dieseludgave.

Langhøj har 30 års erfaring med specialindretning af handicapbiler og regner med at sælge den nye minibus til kommuner og institutioner, der har behov for en bus til transport af børn og ældre, og minibussen kan i øvrigt indrettes, så den kan transportere folk i kørestol.

- Bussen er helt ny, vi har ikke solgt den første endnu, men vi regner med at sælger 20-30 stykker i år. Lige nu rejser vi rundt i landet for at præsentere den for udvalgte kunder, vi har været forbi Københavns Lufthavn i Kastrup, der er meget interesseret, og vi har haft møder med Københavns Kommune, fortæller salgschef Steffen Møller, Langhøj.

Han er meget påpasselig med ikke at oversælge kvaliteterne ved den nye minibus.

- Den egner sig ikke til længere ture, men hvis en kommune har et dagligt behov for tre-fire timers transport rundt i byen, så er den eldrevne minibus genial, som han udtrykker det.

Annonce

Langhøj ApS

  • Omsætning 2019: 72 mio. kroner
  • Overskud 2019: 4.4 mio. kroner efter skat
  • Antal ansatte: 25
  • Langhøj Aps laver biler til handicappede og har afdelinger i Aalborg, Aarhus, Kolding, Odense og København.

Fordele og ulemper

På hjemmesiden har Langhøj valgt at skilte tydeligt med minibussens fordele og ulemper, så kunderne ved, hvad de får med den nye e-Crafter.

Fordelene er: Bedre for miljøet, billigere drift og vedligeholdelse, sjove køreegenskaber med en stærk motor, mindre støj i kabinen, højere gensalgsværdi, start dagen på fuld tank, store afgiftsfordele.

Ulemperne er: Optankning tager længere tid, dyrere i indkøb, dårligere rækkevidde om vinteren, tungere i vægt, begrænset udvalg på brugtbilmarkedet.

På sigt forventer Langhøj at sælge 60-70 eksemplarer om året, det er Steffen Møllers bedste gæt.

- Allerede nu ved vi, at Volkswagen i de kommende år vil præsentere flere nye modeller af den bustype, vi bygger om, så vi har store forventninger til det kommende salg.

Steffen Møller fortæller, at e-Crafter er den første eldrevne minibus herhjemme.

- Jeg kender ikke markederne i de øvrige nordiske lande, men jeg ved, at der kører lignende minibusser i Holland-Belgien.

Fremtiden for el-minibusser

E-Crafter er et godt eksempel på fremtidens marked for el-minibusser.

Den er topudstyret, praktisk og innovativ, og den flugter perfekt med de politiske og de folkelige ønsker om mere ren og CO2-venlig trafik. Minibussen repræsenterer det, som Langhøj beskriver som ”fuld-elektrisk køreglæde”, og den 100 procent eldrevne e-Crafter minibus, indrettet til otte personer, bygges i et samarbejde mellem de to virksomheder AutoA og Langhøj.

Bussen har en rækkevidde på op til 130 kilometer, og bilen er specielt udviklet med fokus på emissionsfri person- og eksprestransport i centrum af alle større byer.

Langhøj fremhæver følgende: "De perfekte køreegenskaber til stop-and-go-kørsel i bymidten. Den er robust, økonomisk og effektiv, og den nye bus fjerner alle bekymringer om fremtidige kørselsforbud for dieselkøretøjer i byerne.

Som elbil er den bedre for miljøet, el er samlet set meget mere skånsomt for miljøet, og med e-Crafter slipper man for dagligt at udlede CO2 til atmosfæren fra afbrænding af benzin- og diesel.”

Den eldrevne minibus vil desuden kræve mindre vedligeholdelse, fordi elbiler ikke behøver noget bundkar, transmissionssystem eller katalysator, og det er ensbetydende med lavere omkostninger til vedligehold og olieskift. Ved brug af en hurtig ladestation kan batteriet lades op til 80 procent på 45 minutter.

Minibussen leveres med imponerende meget udstyr som fuldautomatisk to-zoners klimaanlæg, bakkamera, parkeringssensor for og bag, fartpilot, navigation, Apple CarPlay og meget mere. Foto: Jørgen Høg

Omfattende udstyrsliste

Minibussen leveres med imponerende meget udstyr som fuldautomatisk to-zoners klimaanlæg, bakkamera, parkeringssensor for og bag, fartpilot, navigation, Apple CarPlay, android auto, lys- & synpakke, Xenon forlygter, køl i handskerum, motorkabinevarmer, fjernbetjent centrallås, kørecomputer, infocenter, startspærre, varme i forrude, udvendig temperaturmåler, automatisk regnsensor, sædevarme, højdejusterbart forsæde, el-ruder, el-spejle m/varme, dæktryksmåler, multifunktionsrat, håndfrit udstyr til mobil, Bluetooth, armlæn, kopholder, stofindtræk eller læderindtræk, lygtevasker, tågeforlygter med drejelys, LED forlygter, kurvelys, dobbelte airbags, ABS, ESP, antispin, servostyring og automatisk nødbremsesystem.

Salgschef Steffen Møller regner med at sælge 20-30 stk. af den moderne elbus i år. På sigt skulle salget gerne nå op på 60-70 biler om året. Foto: Jørgen Høg
Der er god plads i Danmarks første eldrevne minibus. Foto: Jørgen Høg
Virksomheden Langhøj ApS har sammen med Autoa A/S og den tyske bilkoncern Volkswagen udviklet landets første el-minibus til ældre, børn og handicappede. Foto: Jørgen Høg
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Lisbeths corona-syge mand ligger bevidstløs i respirator: Pas på jer selv - og ikke mindst pas på andre

Leder

Kamp mod corona berettiger meget, men: Der er også en grænse

Regeringer verden over krænker fundamentale frihedsrettigheder for at bekæmpe corona. Værst i lande med udemokratiske regimer, men også Danmark kan være med. Det er en farlig udvikling. Krisen er så enorm, at vi selv i åbne demokratier må acceptere, at nogle af vores frihedsrettigheder sættes på pause. Det kan være retten til at måtte forsamle sig og bevæge sig frit. Det afgørende er ikke at gå for langt. Det har mange gjort. I Kina var og er det ikke sundt at kritisere diktaturets indsats mod corona. I Cambodia er 17 anholdt for at sprede "falske nyheder". I Tyrkiet er 19 anholdt for blandt andet at skrive, at corona var mere udbredt, end myndighederne sagde. I Ungarn er premierminister Viktor Orbán nu reelt diktator, efter at parlamentet har bemyndiget ham til på ubestemt tid at kunne regere per dekret, altså uden politisk flertal. Samtidig vedtog parlamentet en lov, som giver op til fem års fængsel for at offentliggøre "falske informationer". Så vidt er vi ikke i Danmark, men Mette Frederiksens regering er to gange blevet stoppet i forsøget på at gå for langt. I sit udkast til den første hastelov foreslog regeringen at bemyndige sundhedsministeren til at lade myndigheder trænge ind i private hjem uden dommerkendelse, hvis der var mistanke om smitte. I udspillet til den anden hastelov, som blev vedtaget sent tirsdag aften, ville regeringen give Styrelsen for Patientsikkerhed adgang til borgernes dankorttransaktioner for at spore potentielt coronasmittede – også uden dommerkendelse. Også dét blev heldigvis stoppet. I begge tilfælde demonstrerede Socialdemokratiet, hvad det har gjort siden sin valgsejr: Man er tilhænger af en meget stærk stat, som gerne må gribe dybt ind i borgernes private liv, hvis det tjener, hvad partiet opfatter som fællesskabets bedste. Men det sætter Grundloven faktisk grænser for, og det er godt, at nogle partier i Folketinget stadig har den som ledestjerne. Coronakrisen berettiger mange indgreb, men der er også en grænse.

Danmark

Live: FN-klimatopmøde udskudt på grund af coronavirus

Danmark

Lyt med: Har EU spillet fallit under corona-krisen? Nej, EU ender som sejrherre, siger ekspert

Annonce