Annonce
Erhverv

Danmark lander aftale om kameraovervågning af fiskefartøjer

Jens Nørgaard Larsen/Ritzau Scanpix
Danmark er efter forhandlinger i Bruxelles klar til at indføre kameraovervågning af både ved fiskeri.
Annonce

Efter forhandlinger natten til onsdag i Bruxelles har fiskeriminister Mogens Jensen (S) landet en aftale, hvor Danmark som det første land i Europa indfører elektronisk monitorering af fiskeriet i stor skala.

Det oplyser han i en pressemeddelelse fra Miljø- og Fødevareministeriet.

Fiskeriministeren har siden mandag været involveret i forhandlinger om fiskekvoterne i Nordsøen, Skagerrak og Kattegat.

- Aftalen som sådan er fornuftig, siger Mogens Jensen.

- Det har været afgørende for os i den danske regering at sikre, at forvaltningen af fisk skulle blive mere bæredygtig og samtidig sikre kvoter på et niveau, hvor der stadig kan finde fiskeri sted.

- Nu har vi sikret, som det måske vigtigste punkt for Danmark, at der stadig er en beskeden bifangstkvote af torsk i Kattegat, så fiskerne fortsat kan fange jomfruhummer, som er det helt store fiskeri i Kattegat, siger han.

Den elektroniske overvågning bliver indført i bundtrawlfiskeriet i Kattegat, og den kommer ifølge fiskeriministeren forventet til at omfatte mellem 120 og 150 bundtrawlere.

Internationale eksperter har anbefalet, at man næste år slet ikke må fange torsk i Kattegat.

Det ville imidlertid betyde, at man ville blive nødt til at lukke ned for fiskeriet af jomfruhummer i Kattegat, hvor torsk er en uundgåelig bifangst.

Danmark har derfor besluttet at følge en anbefaling fra EU-Kommissionen, der fastlægger en bifangstkvote på 130 tons torsk i Kattegat.

Heraf vil de 80 tons komme fra dansk fiskeri.

- Samtidig med, at vi har sikret den kvote, går vi nu forrest i Europa og indfører elektronisk monitorering af fiskefartøjer, så vi langt bedre kan kontrollere, hvilke arter, der bliver fanget, og hvilken størrelse, de har, siger Mogens Jensen.

- Det sikrer en langt bedre forvaltning af fiskeriet, og på sigt giver det os også bedre muligheder for at bestemme og fastslå, hvilken udvikling der er i bestandene.

- Så det er den helt rigtige vej, hvis vi ønsker et mere bæredygtigt og grønt fiskeri, siger fiskeriministeren.

Hos Danmarks Naturfredningsforening er der ikke tilfredshed med den samlede aftale for fiskeri i de danske farvande.

- Fiskebestandene i de danske farvande er i årtier blevet overfisket. Derfor havde vi naturligvis håbet, at det ville lykkes at nå målet om et bæredygtig fiskeri i 2020. Det når vi ikke. Og igen har EU-landene ikke fulgt forskernes rådgivning.

- Og det er selvfølgelig skuffende, at regeringerne samlet set ikke har taget tilstrækkelig hensyn til de pressede fiskebestande, siger præsident Maria Reumert Gjerding i en pressemeddelelse.

Hun ser dog et lyspunkt i, at Danmark indfører den elektroniske monitorering.

Hos Danmarks Fiskeriforening mener formand Svend-Erik Andersen, at der kommer til at hænge "sorte skyer" over fiskerierhvervet næste år på grund af reducerede torskekvoter i Nordsøen, Kattegat og Skagerrak.

- Dialogen mangler. Det er påfaldende, at man ikke inddrager erhvervet mere i arbejdet med kvotefastsættelsen.

- På den måde kunne vi få en mere bæredygtig fiskeriforvaltning og eksempelvis undgå de store udsving i kvoterne, som vi har oplevet de senere år, siger han.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Kolding For abonnenter

Tosprogede elever får lavere karakterer, og færre på Kolding Gymnasium har forældre med videregående uddannelse

Danmark

Partier afviser regeringens forslag om krav om mundbind i det offentlige rum: - Det kom som en tyv om natten

Annonce