Annonce
Udland

Danmark presser på for hurtigt at styrke EU's hvidvaskregler

Finansminister Kristian Jensen (V) mener, at vi i Danmark er "gået rigtigt langt" i kampen mod hvidvask. Det ændrer dog ikke på, at der også er brug for et europæisk samarbejde. (Arkivfoto).

Der er behov for klarere regler for hvidvask på europæisk plan, mener finansminister Kristian Jensen.

Det er positivt, at det rumænske EU-formandskab arbejder på at fremskynde nye og klarere regler mod hvidvask. Det mener finansminister Kristian Jensen (V).

Han håber på, at der kan samle sig et flertal bag initiativet.

- De skandaler, der har været rundtom i Europa, understreger behovet for at få strammere regler, siger Kristian Jensen på vej ind til et møde i Bruxelles med sine europæiske kolleger, hvor punktet er på dagsordenen.

- Vi vil selvfølgelig presse på for det, fordi jeg synes, at det er en god idé, at reglerne omkring hvidvask er så stramme og klare som muligt. Og vi har behov for, at reglerne træder i kraft så hurtigt som muligt.

I december nikkede finansministrene ja til en handlingsplan, der skal bekæmpe hvidvask.

Reglerne mod hvidvask bliver ikke altid gennemført ordentligt på tværs af EU, lød begrundelsen for planen. Handlingsplanen kom i kølvandet på en række store hvidvasksager i europæiske banker - heriblandt Danske Bank.

I planen bliver der blandt andet lagt op til, at der skal være et bedre samarbejde mellem myndighederne.

Kristian Jensen mener, at vi i Danmark er "gået rigtigt langt" i kampen mod hvidvask. Det ændrer dog ikke på, at der også er brug for et europæisk samarbejde.

- Vi har en bred politisk aftale om at bekæmpe hvidvask i Danmark. Men vi har behov for også at få klarere regler på europæisk plan.

- De to ting i kombination giver den største tryghed for, at de skandaler, vi har set, ikke kommer til at gentage sig, siger finansministeren.

Kristian Jensen håber på, at man kan komme i mål med handlingsplanen, før valgkampen for alvor begynder Europa-Parlamentet. Der er valg til Europa-Parlamentet i slutningen af maj.

- Hvis den politiske vilje er til stede, er der mulighed for, at vi i dag kan gå videre med området. Og så må vi se, om ikke vi kan lave en aftale med Europa-Parlamentet meget hurtigt.

- Det håber jeg, men det kræver, at mine kolleger er klar til at rykke, siger Kristian Jensen.

Ifølge Jeppe Kofod (S), formand for Europa-Parlamentets særlige skattesnydsudvalg, er parlamentet klar til at sætte ind mod hvidvask.

- I Europa-Parlamentet har vi jo i årevis presset på for skrappere tiltag mod hvidvask og anden økonomisk kriminalitet. Så vi er klar til at rykke meget hurtigt og lave en aftale hurtigst muligt, siger han.

Jeppe Kofod mener imidlertid, at Venstre og Kristian Jensen skal "hæve ambitionsniveauet".

- Venstre er jo imod vores forslag om en koordinerende EU-alarmcentral, som kan aktiveres, når der er mistanke om international økonomiske kriminalitet, hvilket vil være en helt konkret styrkelse af indsatsen, siger Kofod.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kommentar For abonnenter

Kommentar: Et ja er et ja og binder alle partier i et forlig

Seks partier står bag. Seks partier fra Dansk Folkeparti til SF gik sammen og fik forhandlet et budget hjem – fint og uden de store problemer i øvrigt. For modsat naboerne i Haderslev og større kommuner som Kolding og Esbjerg er der styr på økonomien i Aabenraa. Ikke store og uhyggelige besparelser på børn, unge og ældre her. Tværtimod blev der råd til blandt andet at give skolerne lidt ekstra. Det var dog også helt nødvendigt. Penge til de ældre var der ikke, og det har fået kommunens seniorråd til i et høringssvar til budgettet at komme med dette krav til politikerne: Send flere penge, tak. ET NATURLIGT KRAV, for det er jo nærmest det, rådet er dannet for. At skabe så gode betingelser for kommunens ældre som muligt. Herunder at forlange flere penge i forbindelse med budgetforhandlinger. Kravene bliver ikke efterkommet, selv om byrådets populist par excellence, viceborgmester Ejler Schütt, selvfølgelig ikke kunne dy sig. Jamen, det må vi da se på, lød det sammenfattende fra DF’eren til jv.dk og JydskeVestkysten i begyndelsen af ugen, da vi skrev om Seniorrådets ønsker, og han understregede sin pointe ved at foreslå et møde i forligsgruppen inden for et par uger. Hvorfor sige nej til politisk sympati fra nogle vælgere, når muligheden nu bød sig? Nej vel, dertil er Ejler Schütts politiske næse alt for veludviklet. TIL GENGÆLD VAR der ikke megen respekt eller sympati at hente hos borgmester Thomas Andresen (V). – Undskyld mig, men hvor skal pengene komme fra, lød det nærmest arrigt fra borgmesteren, der bestemt ikke ser nogen anledning til at indkalde forligspartierne igen. Socialdemokratiets nye gruppeformand og nyudnævnte borgmesterkandidat, Erik Uldall Hansen, lod sig ikke friste. Også han står bag det forlig, partiet har givet og taget i. Selvfølgelig gør han det. – Vi har valgt, at børnene og folkeskolerne skulle have, sagde Uldall Hansen som begrundelse. Godt for det. Et ja er et ja, og et forlig er et forlig. Det ville tendere det useriøse at genåbne budgettet, blot et par uger efter det blev underskrevet, fordi man lige kom i tanke om, at der var nogle vælgergrupper, der ikke havde fået. Som om de var glemt. SÅDAN KAN DET POLITISKE arbejde ikke foregå. Nok er den økonomiske situation i Aabenraa fin, nok er der råd til lidt ekstra i 2020, men Aabenraa var for omkring et årti tilbage igennem store og voldsomme besparelser, og en gentagelse af dengang ønsker ingen i byrådet. Slet ikke ved at ødsle i gode tider. Derfor får Seniorrådet et klart nej til sine ønsker om flere penge. Og Schütt må naturligvis stå bag det forlig, han på sit partis vegne har indgået med Venstre, Socialdemokratiet, Slesvigsk Parti, De Konservative og SF. Eller vælge at træde helt ud. Borgmesteren behøver ikke DF’s stemmer i byrådssalen. Men så langt går Ejler Schütt selvfølgelig ikke, og det var heller ikke tanken bag hans udmeldinger. Han fiskede såmænd bare efter lidt sympati. GOD WEEKEND

Annonce