Annonce
Udland

Flere tilslutter sig fransk mission med dansk skib i Hormuz

Hamad I Mohammed/Reuters
Frankrig skal lede flådemission i strædet ud for Irans kyst. Det er vigtigt med regler til søs, siger Kofod.
Annonce

Den internationale flådemission, som Danmark støtter i Hormuzstrædet med det formål at sikre kommercielle skibes sejlads, tager yderligere form.

Udenrigsministre fra en række EU-lande har mandag givet hinanden hånden på, at de vil støtte op om missionen.

Den danske udenrigsminister, Jeppe Kofod (S), har således igen bekræftet, at der er opbakning fra Danmark.

Det samme har udenrigsministrene fra Belgien, Grækenland, Holland, Italien, Portugal og Tyskland. Frankrig leder missionen.

- Det er vigtigt, og jeg opfordrer også andre europæiske lande til at støtte denne mission. Det er vigtigt for den internationale skibsfart med lov og regler til søs, så man kan sejle igennem Hormuzstrædet, siger Kofod efter mødet.

Via diplomatiske kontakter i regionen vil man samtidig "forsøge at deeskalere" situationen, så "handelsflåden ikke bliver taget som gidsel" i de regionale spændinger.

- For Danmark, som er verdens femtestørste, når det gælder kommerciel søfart, er det vigtigt, at vi håndhæver disse principper til søs. Derfor er vi glade for en god og stærk europæisk mission, siger Jeppe Kofod.

Der blev i december 2019 sikret politisk støtte til missionen i Folketinget.

Fra dansk side har man tilbudt et krigsskib med helikopter og op til 155 soldater.

Det er planen, at Danmark skal afløse Holland i efteråret. Det danske krigsskib skal patruljere i området i fire måneder fra efteråret 2020.

Hormuzstrædet og Den Persiske Golf har de senere år været usikkert farvand, og flere skibe er blevet tilbageholdt eller angrebet.

- Denne situation har påvirket friheden for skibsfarten og sikkerheden for europæiske og ikke-europæiske skibe i månedsvis i regionen, skriver de otte lande i en fælles erklæring, som Frankrig har sendt ud.

Det konstateres, at Danmark, Holland og Grækenland har givet tilsagn om bidrag. De fire øvrige lande har indtil videre givet politisk støtte. Erklæringen siger dog, at man ser frem til "yderligere løfter i løbet af de næste dage".

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Sydjylland

Kritisk corona-udvikling: Smitten stiger stadig i Kolding og Esbjerg

Danmark

På kanten af kaninhullet

Varde

Birgit fulgte sin mand i døden

Annonce