Annonce
Tønder

Danmarks ældste brandværn fejrer jubilæum

Brandstationen i Tønder danner rammen om jubilæumsfesten på lørdag. Foto: Hans Chr. Gabelgaard

Tønder: 150 år.

Så lang tid siden er det, at Tønder Frivillige Brandværn opstod. Dermed er det frivillige brandværn i Tønder Danmarks ældste.

Traditionen med at have frivillige brandværn stammer fra Tyskland, og findes i dag kun i Sønderjylland, hvor der er frivillige brandværn er fordelt ud på de fire sønderjyske kommuner, Haderslev, Sønderborg, Aabenraa og Tønder.

I Tønder Kommune er brandværnene med i Brand og Redning Sønderjylland, som arbejder udfra 32 brandstationer i Haderslev, Aabenraa og Tønder. Brand og Redning Sønderjylland har omkring 950 frivillige brandfolk, og har omkring 1000 indsatser hvert eneste år.

I Tønder Kommune er der 10 frivillige brandværn, nemlig i Toftlund, Agerskov, Bedsted, Løgumkloster, Bredebro, Rømø, Visby, Højer, Øster Højst og Tønder.

Annonce

Kom på besøg

I anledning af Tønder Frivillige Brandværns 150-årige jubilæum inviterer brandværnet indenfor på Tønder Brandstation.

Det foregår lørdag den 12. oktober mellem 10 og 15. Her vil de omkring 40 frivillige brandfolk vise rundt på den nye brandstation, hvor man kan se nærmere på brandbilerne og noget af det andet udstyr, som brandværnet råder over. De frivillige brandfolk i Tønder rykker ud omkring 100 gange om året, og alle opgaver løses uden at brandfolkene får betaling - alt foregår frivilligt.

Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Danmark skal hænge sammen

Kan man forestille sig en situation, hvor det offentlige dropper investeringen i vejnettet i dele af landet, så borgerne selv må i gang med asfalteringen? Nej selvsagt ikke. Men faktisk er det nogenlunde en parallel beslutning, vores regering har truffet ved at ikke at afsætte midler til bredbåndspuljen i sit udspil til finanslov. Danmark er på vej til at blive næsten 100 procent digitaliseret. Det rummer mange fordele. Både i dialogen med myndighederne og i privatlivet kan det meste hurtigt og bekvemt ordnes via nettet, der samtidig giver adgang til et uendeligt univers af information og underholdning. Forudsætningen for at være en del af det moderne Danmark er hurtigt, stabilt internet. Imidlertid er det fortsat steder i landet, hvor borgerne ikke har denne mulighed. Hermed er de berørte koblet af en central del af infrastrukturen. Konsekvenserne er logiske. Unge familier vælger landet fra, hvis der ikke er net af tilstrækkelig kvalitet. Man skubber således yderligere på den affolkning, der allerede er sat ind af andre årsager. Kreditinstitutternes uvilje til at yde lån til boligkøb i den knap så tæt befolkede del af landet er i forvejen et problem. Men er der heller ikke netforbindelser af en antagelig kvalitet kan boliger på landet blive usælgelige. Samtidig er det svært at drive virksomhed uden bredbånd. Både det lille mekanikerværksted i landsbyen og den moderne landmand er afhængig af computeren. Ansvaret for netforbindelser kan man ligeså lidt som byggeri af veje eller broer pålægge den enkelte. Et eksempel fra Fyn viser således, at det kan koste privatpersoner op til godt 270.000 kroner at få etableret en individuel forbindelse med fibernet. Naturligvis skal staten være sparsommelig. Men en pulje på 100 millioner kroner er ingen kæmpepost på statens samlede udgifter, der i 2018 var på næsten 700 milliarder kroner. For borgerne kan hurtig adgang til nettet til gengæld gøre en verden til forskel. Danmark skal hænge sammen.

Annonce