Annonce
Tønder

Danmarks ældste brandværn fejrer jubilæum

Brandstationen i Tønder danner rammen om jubilæumsfesten på lørdag. Foto: Hans Chr. Gabelgaard

Tønder: 150 år.

Så lang tid siden er det, at Tønder Frivillige Brandværn opstod. Dermed er det frivillige brandværn i Tønder Danmarks ældste.

Traditionen med at have frivillige brandværn stammer fra Tyskland, og findes i dag kun i Sønderjylland, hvor der er frivillige brandværn er fordelt ud på de fire sønderjyske kommuner, Haderslev, Sønderborg, Aabenraa og Tønder.

I Tønder Kommune er brandværnene med i Brand og Redning Sønderjylland, som arbejder udfra 32 brandstationer i Haderslev, Aabenraa og Tønder. Brand og Redning Sønderjylland har omkring 950 frivillige brandfolk, og har omkring 1000 indsatser hvert eneste år.

I Tønder Kommune er der 10 frivillige brandværn, nemlig i Toftlund, Agerskov, Bedsted, Løgumkloster, Bredebro, Rømø, Visby, Højer, Øster Højst og Tønder.

Annonce

Kom på besøg

I anledning af Tønder Frivillige Brandværns 150-årige jubilæum inviterer brandværnet indenfor på Tønder Brandstation.

Det foregår lørdag den 12. oktober mellem 10 og 15. Her vil de omkring 40 frivillige brandfolk vise rundt på den nye brandstation, hvor man kan se nærmere på brandbilerne og noget af det andet udstyr, som brandværnet råder over. De frivillige brandfolk i Tønder rykker ud omkring 100 gange om året, og alle opgaver løses uden at brandfolkene får betaling - alt foregår frivilligt.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Stor ståhej for ingen krænkelse

Det er fastelavnstid og dermed højsæson for det at klæde sig ud, og hvis du tror, at det er sjov og ballade, har du sovet i timen. Udklædning tager man ikke let på i dag. Der er vildt mange hensyn, der skal tages. En god udklædning skal ikke bare være flot, sjov, vellignende eller godt tænkt. Den skal være politisk korrekt. Ve dig, hvis du begår en fejl. TV2-vært Mette Helena Rasmussen, mest kendt fra programmet Nybyggerne, tog et muslimsk tørklæde på og lagde et billede af sig selv på Instagram. Klar til fest. Så stod hun ellers for skud. Som var hun selve tønden til en fastelavnsfest, haglede slagene ned over hende. Hun blev kaldt racist. Hun blev kaldt dum. Hun skyndte sig at undskylde. Det er den typiske reaktion i sådanne sager. En hurtig undskyldning. Det var også sådan Canadas premierminister, Justin Trudeau, i efteråret, krisehåndterede, da et gammelt billede fra en udklædningsfest i 2001 dukkede op. Det viste ham som Aladdin med ansigtet malet brunt. Undskyld. Undskyld. At man tyr til undskyldning og tilbagetog, når uvejret rejser sig, er forståeligt. Kritikken er ofte overvældende, og stemplet Racist er voldsomt. Det ville dog være befriende om nogen turde møde larmen med et: Ti dog stille. Det er så uhyre let at blive krænket, og mange lever tilsyneladende deres digitale liv i en evig på jagt på sager, der kan stimulere raseriet, og det var lige præcis en sådan gruppe tapre netsoldater, som for i flint i kommentarsporet, da Mette Helena Rasmussen havde lagt sit billede på nettet. Programmet ”Kulturen på P1” undersøgte sagen, talte med en række muslimske kvinder – ikke en var provokeret eller krænket. Alle var derimod forbløffede over hele affæren. Det vil tynde så dejligt ud i krænkelsesdebatterne, hvis vi hver især nøjes med at blive krænket på egne vegne. Føler vi os alligevel draget til at tage en minoritet i forsvar, det behov kan opstå, vil det klæde engagementet, om vi sikrer os, at vores hjælp og indsats faktisk er efterspurgt af dem, vi har tænkt os at agere talsmænd for. Og er den ikke det: Så ti dog stille.

Annonce