Annonce
Esbjerg

Danmarks ældste lydavis lukker

Jørgen Jørgensen ved læsepulten i lydstudiet i sit private hjem, hvor hans firma Ordlyd har produceret Esbjerg Lydavis, som lukker ved årsskiftet. Det er en trist situation. Det svarer til, at JydskeVestkysten lukker, så borgerne må undvære vigtige informationer, siger Jørgen Jørgensen. Foto: André Thorup
Jørgen Jørgensen har arbejdet med Esbjerg Lydavis i nøjagtig 50 år og har været med til at glæde mange blinde, svagtseende og ordblinde, som dermed kunne få et indblik i de lokale nyheder.

Esbjerg: Når man siger Esbjerg Lydavis, siger man samtidig Jørgen Jørgensen. I år er det nøjagtig 50 år siden, at han flyttede til Esbjerg og begyndte som reporter, men snart er det slut med lydavisen, som lukker helt ned ved årsskiftet.

Jørgen Jørgensen er født og opvokset i Stadil nord for Ringkøbing og har lige siden barndommen haft en stor interesse for båndoptagere, mikrofoner og lyd, men det stod ikke skrevet i stjernerne, at han skulle blive journalist og få pressekort. Han er nemlig udlært tømrer og tog til Esbjerg og læste videre til bygningskonstruktør. Det blev dog ikke på byggepladser, at man fik Jørgen Jørgensen at se, men derimod i tekniske studier, hvor han har været med i udviklingen lige fra spolebånd og kassettebånd til cd-skiver.

- Esbjerg Lydavis så dagens lys i 1965 og blev etableret og startet af båndamatørklubben, drevet på frivillig basis. Da jeg så flyttede til Esbjerg i 1969,kom jeg med i klubben og i arbejdet med lydavisen som reporter, hvor jeg altså var ude i marken med båndoptager og mikrofon, fortæller Jørgen Jørgensen.

I oktober 1979 blev den selvejende institution Esbjerg Lydavis oprettet med Esbjerg Kommune som økonomisk garant med betydelige tilskud, men lydavisen fik også legatmidler og beløb fra fonde, og der fulgte en række gode år.

Jørgen Jørgensen blev den 1. november 1979 ansat som leder af institutionen, og alle ansatte fik løn.

Annonce

Jørgen Jørgensen

Jørgen bor på Marsvænget 9 i Sønderris og er gift med Conni Jørgensen. De blev gift i 1997.

Jørgen mistede sin første kone, Ulla i 1985, 14 dage efter en fødsel.

Jørgen og Conni har fire sammenbragte børn og fire børnebørn. Jørgen Jørgensen fyldte 70 år den 22. april, mens Conni rundede de 70 år den 15. maj.

Jørgen er som nævnt fra Stadil, og parret har sommerhus i Bjerregård på Holmslands Klit. Jørgens far var tømrermester i Stadil, og Jørgen har arvet hans evner med hensyn til håndværket. Hans værksted ved privaten er hans frirum.

Fik eget firma: Ordlyd

- Lydavisen blev udgivet seks gange ugentligt på kassettebånd, og vi havde et fuldt professionelt lydstudie, men som et lille ekstra-arbejde startede jeg i 1993 mit eget firma Ordlyd, oplyser Jørgen Jørgensen.

I 2004 opsagde han jobbet som leder af Esbjerg Lydavis på grund af udsigten til kraftige besparelser, hvorefter produktionen blev udliciteret. Resultatet af licitationen blev, at Jørgens firma Ordlyd vandt, og lige siden har Ordlyd fremstillet Esbjerg Lydavis, men om nogle måneder er det slut.

Det var ved årets udgang i 2012, at den selvejende institution Esbjerg Lydavis blev nedlagt, hvilket betyder, at det er Esbjerg Kommune, som udgiver lydavisen. Esbjerg Lydavis har 180 abonnenter og udkommer én gang ugentligt, og abonnenterne får ugentligt tre timers lokale informationer på ægte Daisy-cd-skiver. De sendes ud med posten og indeholder nyheder hentet fra JydskeVestkysten.

En lykkefølelse

- Det er naturligvis vemodigt, at det er slut med lydavisen fra den 31. december, men jeg står alligevel tilbage med en lykkefølelse, når jeg tænker tilbage på de 50 år, fordi jeg har været med til at glæde mange blinde, svagtseende og ordblinde ved at udgive lydavisen, så de kunne få et indblik i de lokale nyheder, siger Jørgen Jørgensen.

Udover Esbjerg Kommune har Jørgen også udgivet lydaviser i fire andre kommuner og var i midten af 90’erne oppe på at have otte indlæsere, en tekniker og en medhjælper.

Ved siden af sit arbejde med Esbjerg Lydavis var Jørgen Jørgensen også med i pionerårene med lokalt tv og radio i Esbjerg. Det var på stationerne ALT-TV Esbjerg og Radio Sundbo i 80’erne. Jørgen Jørgensen var frivillig leder på Radio Sundbo, hvor der var omkring 90 frivillige medarbejdere. Han har også været chef i et halvt år på Radio Ringkøbing, mens han havde orlov fra lydavisen.

- Årene på ALT-TV Esbjerg og Radio Sundbo husker jeg også tilbage på med stor glæde. De var virkelig spændende, lyder det fra Jørgen Jørgensen.

Han ved ikke, hvad fremtiden bringer rent arbejdsmæssigt, for situationen er uafklaret.

- Som nævnt lukker Esbjerg Lydavis på grund af besparelser, men jeg har mit firma Ordlyd, og min drøm er, at kunne sende en lydavis på nettet hver morgen klokken 8.00 365 dage om året til ordblinde og blinde, men jeg vil gerne have nogle med på rejsen i form af dygtige indlæsere og teknikere, siger Jørgen Jørgensen.

Jørgen Jørgensen i aktion ved høvlbænken i sit frirum: værkstedet, hvor han kommer næsten dagligt. Foto: André Thorup
Billedet her er fra Willemoesgade 65 i 90’erne, da Esbjerg Lydavis var en selvejende institution. Privatfoto
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
112

Se billederne: Ribe centrum er oversvømmet

Leder For abonnenter

DR er stadig rigeligt stort

Vi har et enormt stærkt Danmarks Radio, der har rigeligt med ressourcer. Statsradiofonien har ganske vist fra årsskiftet gennemført en række programlukninger som en konsekvens af det seneste medieforlig, men tag ikke fejl: DR er fortsat en stor og velpolstret maskine. Fra at have lidt over fire milliarder tvangsinddrevne licenskroner til rådighed hvert år til at drive den vidt og på nogle områder vildt forgrenede koncern, skal DR fremover klare sig med knap 4 milliarder kroner årligt. Det er uanset synsvinkel fortsat et kæmpestort beløb og sikrer DR og dermed staten en meget dominerende medieposition i Danmark. Der er blevet fyret chefer, der er blevet fyret medarbejdere, der er blevet lukket programmer og såmænd også kanaler. Signalet til DR var fra politikernes side klart. Public service er vigtigt, fokuser på kerneopgaven. Public service kan være svært at få greb om. Men det er i hvert fald noget andet end det, markedskræfterne bærer frem. DR skal fokusere på det, andre medieaktører ikke allerede eller alligevel laver. DR skal ikke bare være mere af det samme, men et reelt alternativ til gavn for demokrati, sammenhængskraft og mangfoldighed. Derfor må man undre sig. DR er nærmest gået reality-amok. Danske Damer i Dubai. Øen. Familien Asbæk. Og Fars Pige – lad os holde fast i den. En problemstilling om unge og forældre er bestemt relevant i public service-perspektiv. Men en serie om et forskruet københavnsk familieforhold er en udstilling af ekstremer. Det er ikke dokumentar, det er et freakshow. Det samme kan man sige om serien ”Cougarjagt”. Det kan være public service at kigge ind i parforhold, i kærlighed og samliv. Også på tværs af generationer. Men så er det ikke rendyrket reality-tv om en førtidspensionist, der har sex med unge mænd. Det er godt tv. Det er underholdning. Men det er altså tv, der produceres i store mængder på de kommercielle tv-kanaler, alle tv3-varianterne og kanal 4, 5, 6 og så videre. Det er ikke derfor, vi har DR. DR må gerne samle et stort publikum. Men det skal ikke være på at kopiere det private marked. DR får en enorm statsstøtte for at levere noget andet. Kan koncernen ikke det, er der bestemt basis for endnu en nedjustering af DR.

112

Vandet truer flere steder: Oversvømmelser og store mængder regn giver problemer landet over

Sønderborg

Regn og storm ved mindehøjtidelighed i Bøffelkobbel

Annonce