Annonce
Tønder

Danmarks Østersfestival bød på hæsblæsende konkurrence

Udvalgte kokke dystede til Danish Oyster Cup om at være hurtigst til at åbne 30 østers på den flotteste måde. Vinderen blev Jesper Knudsen forrest i billedet.Foto: Hans Chr. Gabelgaard
Søndag kunne man opleve en konkurrence i at åbne østers hurtigst og flottest. Det fandt sted på Danmarks Østersfestival, som for første gang var at finde på Rømø.

Første weekend i efterårsferien kunne man på Enjoy Resorts Rømø opleve åbningen af Danmarks Østersfestival, som for første gang løb af stablen på øen. De forgange tre år har festivalen ligget til lidt mere nordligt på Fanø.

Danmarks Østersfestival er arrangeret af foreningen Det danske spisekammer, og festivalen er foreningens første store event.

- Festivalen er en hyldest til østersen. Her i området har vi nogle helt særlige østers, som smager fantastisk, og som plukkes midt i Verdens naturarv. Det fejrer vi. Vi vil være med til at sætte Rømø på det gastronomiske verdenskort. Tidligere var østers kun for kongelige og fine folk, men i dag kan alle spise den, og vi vil gerne være med til gøre det til en mere folkelig spise, lød det fra Henrik Nielsen, næstformand i Det danske spisekammer.

Annonce

Festivalen er en hyldest til østersen. Her i området har vi nogle helt særlige østers, som smager fantastisk, og som samles midt i Verdens naturarv. Det fejrer vi. Vi vil være med til at sætte Rømø på det gastronomiske verdenskort.

Henrik Nielsen, næstformand i Det danske spisekammer.

Østerskonkurrence

Søndag på Danmarks Østersfestival var der gang i den helt store konkurrence, som gik under navnet Danish Oyster Cup. Her konkurrerede 14 kokke fra forskellige restauranter i, at åbne 30 østers både flottest og hurtigst. Bag konkurrencen stod foreningen Danish Oyster Academy med Simon Tønsager i spidsen.

Han er selv regerende nordisk mester i disciplinen, men i år havde han ladet nye kræfter komme til. Han mener, at konkurrencen passer perfekt ind på østersfestivalen.

- Det giver rigtig god mening, at have denne her konkurrence på Danmarks Østersfestival. Vi står jo midt i, hvor østersene er, og alt her handler om østers. Det kan måske virke som en lidt skør sport, men når folk er passionerede og dygtige til noget, så skal de nok finde en måde at konkurrere i det, fortalte Simon Tønsager.

De bedste blev kåret

Konkurrencen løb over fire runder, hvor der blev åbnet 30 østers af kokkene. Østersene blev præsenteret på et træfad, som efter rundens afslutning blev båret til bedømmelse af dommerne. Det handlende både om at åbne østersene på kortest tid, men det var også vigtigt at de blev præsenteret flot og uden fejl.

- De skal åbne dem uden at skære i dem og uden der kommer skaller i, for så er der strafpoint. Og så skal de præsenteres flot, lød det fra Simon Tønsager.

Efter de fire indledende runder blev de fire kokke der havde klaret det bedst kåret, og de gik videre til den endelige finale. Her dystede de om at komme til verdensmesterskabet.

Vinderen endte med at blive Jesper Knudsen fra Siemens Kantine i Aalborg. Hans tid lød på 3,57 minutter. 2. pladsen gik til Jonas Tønsager fra Havnens Fiskehus i Aarhus med tiden 4 minutter, og 3. pladsen gik til Mathias Nørskov, også fra Havnens Fiskehus med 4,33 minutter.

Danmarks Østersfestival fortsætter mandag, hvor man blandt andet kan opleve en række kokke dyste om den bedste tilberedning af østers.

Der blev klappet og heppet under de fire runder og finalen, hvor vinderen skulle findes. Foto: Hans Chr. Gabelgaard
Dommerne i konkurrencen kom fra flere lande, og de gik op i deres arbejde. Der skulle bedømmes på både tid og præsentation. Foto: Hans Chr. Gabelgaard
Danish Oyster Cup var en del af Danmarks Østersfestival, som for første gang løb af stablen på Rømø. Foto: Hans Chr. Gabelgaard
På østersfestivalen kunne man selv smage på varene. Østersene fra Rømø skulle være helt specielle. Foto: Hans Chr. Gabelgaard
Udvalgte kokke dystede til Danish Oyster Cup om at være hurtigst til at åbne 30 østers på den flotteste måde. Foto: Hans Chr. Gabelgaard
Udvalgte kokke dystede til Danish Oyster Cup om at være hurtigst til at åbne 30 østers på den flotteste måde. Foto: Hans Chr. Gabelgaard
Udvalgte kokke dystede til Danish Oyster Cup om at være hurtigst til at åbne 30 østers på den flotteste måde. Foto: Hans Chr. Gabelgaard
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Sundhedsordførere: Nu må ministeren stoppe omskæringslægen

Leder For abonnenter

Drop skattemur for virksomheder

Skatteminister Morten Bødskov (S) pønser på at indføre en skat på, at virksomhedsejere overdrager aktierne i deres selskaber til en erhvervsdrivende fond - ofte i stedet for et traditionelt generationsskifte. Og det kan med det samme slås fast, at det er en ualmindelig dårlig idé. I Danmark har vi en mangeårig tradition for netop at drive selskaber i disse fondskonstruktioner, hvor aktierne fra ejerens holdingselskab skattefrit overdrages til en nystiftet erhvervsdrivende fond, og selskaber som Danfoss, A.P. Møller-Mærsk, Novo Nordisk, Lundbeck, Carlsberg og Grundfos drives netop efter denne model. Det er aldeles uvist, hvad der foregår i skatteministeriet, for forslaget er en del af udspil, der netop skulle lokke flere virksomhedsejere til at overdrage deres livsværk til erhvervsdrivende fonde, og det skorter heller ikke på eksperter, der slår fast, at vedtages Bødskovs forslag, bliver der ikke oprettet flere af den slags ejerkonstruktioner. Til Børsen siger indehaveren af Linak Bent Jensen, at han i en tid har overvejet at overdrage sine aktier til netop en erhvervsdrivende fond, men vedtages dette forslag, sker det helt sikkert ikke. De erhvervsdrivende fonde har vist sig anvendelige i Danmark, hvor mange selskaber konkurrerer globalt. Drives virksomheden gennem en erhvervsdrivende fond, sikrer man sig eksempelvis mod at blive købt af kapitalfonde og andre kortsigtede interesser. Man kan også sikre, at hovedsæder og dermed arbejdspladser bliver i Danmark, og det har mange virksomhedsejere interesser i. Så store, at de donerer hele eller dele af deres familieformuer uden at få en krone for det. Således har eksempelvis stifteren af Blue Water Shipping i Esbjerg, Kurt Skov, for ikke så lang tid siden givet 75 procent af aktierne i sit livsværk til en erhvervsdrivende fond, hvilket sikrer, at virksomhedens hovedsæde skal ligge i Esbjerg samt at virksomheden ikke kan blive opkøbt. Vi må håbe, at et erhvervsvenligt flertal i Folketinget får retvist skatteministeren.

Danmark

Anden brøler fra myndighederne: Derfor må udskældt omskæringlæge fortsætte

Annonce