Annonce
Varde

Danmarks første skovtempel bliver opført i Varde

En lille lukket flok bestående af (fra venstre) Mads Sørensen, bestyrelsesformand for Vardemuseerne, arkitekt Helene Plet fra Plet Arkitektur i Esbjerg, Lasse Frøkjær Madsen fra NaturKulturVarde, samt souschef for Vardemuseerne Sten Tøstesen skålede for en fuldfinansiering af Skovtemplet. Foto: Malene Wonsbek
Det er helt unikt at en fond giver tilsagn om 100 procent finansiering af et projekt, men det er tilfældet med skovtemplet til 1,4 millioner kroner, som NaturKulturVarde vil bygge.

Varde: Ly, læ, lys og luft – disse fire ord var i høj grad med til at udløse en stor pengepulje fra Villum Fonden til NaturKulturVarde. Tilsagnet vakte så stor glæde, at Varde-teamet midt i skovens stille ro lod champagneproppen springe. Arkitekt Helene Plet har nemlig tegnet et både funktionelt og visionært skovtempel, som fonden valgte at fuldfinansiere.

- Det er sjældent, at man får det, man beder om. Vi søgte om 1,3 millioner kroner og fik dem alle. Desuden har vi selv afsat 100.000 kroner til projektet, som vi forventer bliver klar til brug i foråret 2021, siger en glad Lasse Frøkjær Madsen, der er leder af NaturKulturVarde.

Annonce
Skovtemplet får blandt andet flytbare sider og et tag, hvori der indbygges lysgivende glas. Man kan både have bålplads og udekøkken i skovtemplet, der designes, så det kan rumme mange forskellige aktiviteter. Skitse: Plet Arkitektur.

Multifunktioner

Villum Fonden søgte projektideer til, hvordan man kunne rykke traditionelle indendørsaktiviteter ud, så man fik det sunde udemiljø ind i hverdagens rutiner. Den gamle staklade hos NaturKulturVarde danner allerede udgangspunkt for mange sådanne initiativer, men stakladen er både mørk og bastant. Derfor fik Lasse Frøkjær Madsen koblet arkitekt Helene Plet fra Esbjerg på ideen.

- Skovtemplet kan benyttes til både undervisning, genoptræning, overnatning, dans, vild mad og arrangementer med både skolebørn og voksne. Det er designet, så man på samme tid både er i ly og læ for vind og regn, men alligevel opholder sig ude i naturen, fortæller Lasse Frøkjær Madsen.

Indefolk skal ud

Tankerne og designet i skovtemplet er så visionært, at Lasse Frøkjær Madsen sagtens kan forestille sig, at den bliver kopieret over hele landet.

- I en undersøgelse, som Villum Fonden refererer til, står der, at vi i dag tilbringer op mod 90 procent af døgnets timer indendørs. Det gælder naturligvis ikke for en naturvejleder, siger Lasse Frøkjær Madsen med et smil og tilføjer:

- Tankerne om Skovtemplet indgår som et element i vores fireårige udviklingsplan for området og aktiviteterne herude ved den gamle skovfogedbolig på Roustvej. Men med 100 procents økonomisk støtte, så kan vi jo bare gå i gang. Det er bare fedt, understregede lederen af NaturKulturVarde, der herefter lod champagneproppen springe.

Skovtemplet indgår som et element i en fireårs udviklingsplan for området ved den gamle skovfogedbolig på Roustvej. Her er man i fuld gang med at optimere formidlingsrammer og faciliteter. Skitse: PletArkitektur
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Forløb om udligning er uskønt

Selvom Danmark er et lille land, er der betydelig forskel på de økonomiske vilkår i de enkelte lokalområder. Derfor er det sund fornuft med kommunal udligning, så borgerne kan få i hvert fald nogenlunde ens levevilkår, uanset om de bor i et velhaverområde nord for København eller i en kommune, der for eksempel er udfordret af mange ældre, plejekrævende borgere og lave husstandsindkomster. Ordninger af denne karakter vil nødvendigvis skabe splid. Nogle kommuner vil føle, de skal aflevere for meget, mens andre oplever at modtage for lidt. Men for at acceptere ordningen er det i det mindste nødvendigt, at man lokalt kan forstå den. Her er det tilsyneladende gået helt galt med regeringens udspil til en udligningsreform. Flere borgmestre erkender, at de ganske enkelt ikke begriber resultaterne, selv om regeringen lidt efter lidt er rykket ud med flere detaljer og regnestykker. De frustrerede borgmestre får opbakning fra professor i økonomistyring ved Aalborg Universitet Per Nikolaj Bukh, der kalder forløbet rodet og kaotisk. Bedre bliver det ikke af, at der undervejs havde sneget sig en regnefejl på 200 millioner kroner ind i udspillet. Fejlen er erkendt, undskyldt og rettet. Men ellers mener Socialdemokratiets finansordfører, Christian Rabjerg Madsen, at alt er i bedste orden. Processen har været som ved foregående udligningsreformer, og ingen tal bliver holdt hemmelige. Per Nikolaj Bukh mener til gengæld, at informationerne er kommet for langsomt og kun afleveret under pres. Han foreslår derfor, at den store reform bliver sat på pause. Ligefrem at standse et så omfattende projekt midt under forhandlingerne er nok at gå en kende for vidt. Men det ville klæde regeringen at erkende, at håndteringen har været uskøn, hvilket da også har fået De Konservative og Liberal Alliance til at forlade forhandlingsbordet på grund af manglende informationer, mens Venstre kun tøvende mødte op – ligeledes fordi partiet, følte de på forhånd vidste for lidt.

Sønderborg

Evakuerede beboere kunne vende tilbage efter natlig indsats: Svajende skorsten på 40 meter er revet ned

Kultur

Paul C om at beholde to stjerner: Vi fejrede det med en potte te

Annonce