Annonce
forside

Danmarks næste datacenter er på vej i Esbjerg

Esbjergs borgmester Jesper Frost Rasmussen (V) er yderst fæmælt om det datacenter, som er på vej til den vestjyske energimetropol. Arkivfoto: Martin Ravn

Et storstilet opkøb af lodsejere i et omkring to millioner kvadratmeter stort område ved Esbjerg skal bane vejen for Danmarks næste datacenter, erfarer Avisen Danmark.

Annonce

Odense fik Facebook og Apple kommer til Viborg og Aabenraa, hvor også Google har købt en grund, ligesom internet-giganten har også har gjort det ved Fredericia.

Internationale tech-mastodonter er i disse år i færd med at gøre Danmark til en sand datacenter-supermagt, og nu tyder meget på, at Esbjerg får Danmarks næste megavirksomhed indenfor datacenterindustrien.

Således er et udenlandsk selskab lige nu via et stråselskab og rådgivningsvirksomheden Cowi i færd med at opkøbe jord og ejendomme i et omkring to millioner kvadratmeter stort område mellem afkørsel øst og nord ved Esbjergmotorvejen.

Avisen Danmark har talt med flere lodsejere i området. Disse er blevet pålagt tavshedspligt, men har været til et hemmeligt møde, og handlerne skal være indgået med udgangen af denne måned med overtagelse ved årsskiftet. Desuden er det synligt for enhver, der færdes i det ellers så øde området, at der render teknikere rundt og foretager jordbundsprøver og opmålinger.

Hvorfor Danmark

Det er blandt andet Danmarks stabile elforsyning, høje andel af vedvarende energi, veluddannede arbejdskraft og i øvrigt stabile infrastruktur og samfundsforhold, som er årsagen til, at vi er relevant for datagiganterne som centrum for deres aktiviteter.Samtidig er vores kølige klima med til at reducere kølingsbehovet på datacentrene, som desuden kan sende datacentrenes overskudsvarme ud i et velfungerende fjernvarmenet.

Her placeres det planlagte datacenter ved Esbjerg.
Annonce

Planarbejdet er i gang

Ifølge avisens oplysninger opkøbes jorden med henblik på at etablere et datacenter, og det er ikke tilfældigt, at valget er faldet på Esbjerg. Tidligere i år kom det nemlig frem, at et 7.000 kilometer langt kabel, Havfruekablet, fra USA's østkyst skal gå i land ved Esbjerg i 2019, og det har fået flere eksperter til at spå, at Esbjerg bliver Nordens helt store internet-knudepunkt.

Esbjergs borgmester Jesper Frost Rasmussen (V) oplyser, at han ikke har andre kommentarer end tre nedskrevne sætninger:

"Esbjerg Kommune har fået en henvendelse fra en større virksomhed, som ønsker at etablere sig i det udlagte erhvervsområde mellem Motorvejen og Andrup."

"Virksomheden opkøber jorden direkte."

"Senere skal kommunen udarbejde det nødvendige plangrundlag, hvilket forventes at foreligge med udgangen af 2018."

Heller ikke Asger Vestergaard, Senior Project Manager hos Cowi, ønsker at sige andet, end at rådgivningsvirksomheden foretager undersøgelser i et industriområde i Esbjerg.

Andre kabler

Esbjergs unikke situation er foruden Havfruekablet også skabt ved en forlængelse af et andet eksisterende transatlantisk fiberoptisk kabel, der strækker sig fra USA til Dublin, videre til London og ender i Esbjerg. Desuden er der også igangsat et projekt mellem TenneT og Energinet som etablerer et fiberoptisk kabel (Cobra-kablet) mellem Holland og Esbjerg.

Annonce

Profilen passer

Området, hvor datacentret placeres er det tidligere Siemens-område, benævnt efter det område på to millioner kvadratmeter, hvor Siemens Wind Power for ti år siden ville bygge en vindmøllefabrik, og det giver på mange måder god mening, at placere et datacenter ved Esbjerg.

It-selskaberne har på forhånd bekendtgjort, at deres datacentre kommer til at køre på klimavenlig, CO2-neutral elektricitet, og det passer godt til Esbjergs profil som Danmarks energimetropol med en havn, der er verdensførende inden for udskibning af vindmøller, ligesom verdens største vindmøller med en totalhøjde på 250 meter er placeret tæt ved havnen og kan bidrage med levering af vedvarende energi.

Ifølge avisens oplysninger påbegyndes byggeriet af datacentret allerede i begyndelsen af 2019, hvor første etape opføres.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Lyt med: For to år siden kørte Jesper sin kone på plejehjem: - Jeg følte mig som det mest utro væsen over for Hanne

Danmark For abonnenter

Transport-mastodont sender advarsel til vognmænd: Hvis I frasælger pengetank, risikerer vi at lukke

Annonce