Annonce
Vejen

Danmarks næststørste findeløn for Fæsted-guldet

Detektorgruppen Team Rainbow Power belønnes med Danmarkshistoriens næststørste findeløn nogen sinde for at have fundet den store og helt unikke guldskat fra vikingetiden i Fæsted. Foto: MUseet på Sønderskov

Rainbow Power er af Nationalmuseet blevet belønnet med over 1 million kroner for det unikke fund af vikingeskatten.

Annonce

FÆSTED: "Der bliver sikkert råd til både Tivoli og Legoland", sagde Marie Aagaard Larsen, den ene af tre amatørarkæologer i gruppen "Rainbow Power", som i Fæsted i den sydvestlige del af Vejen Kommune har fundet Danmarks største vikingeguldskat, da nyheden om det store og helt unikke fund kom frem for halvandet år siden.

Jo, der skulle såmænd være midler nok til et sæsonpas. Nationalmuseet oplyser, at der samlet er udbetalt en danefægodtgørelse på 1.066.600 kroner. Ikke alene er guldskatten enorm i Danmarkshistorien. Findelønnen kommer af samme grund også op i superligaen. Det er den næststørste godtgørelse, der nogen sinde er givet for et Danefæ-fund.

Den hidtil største findeløn er på 1,1 millioner kroner. Fæsted kommer tæt på rekorden.

Leder af Nationalmuseets Danefæsekretariat Mads Mikkelsen forklarer, at godtgørelsen bliver så stor, fordi der er tale om et på alle måder unikt fund.

- Det er et usædvanligt og flot fund fra vikingetiden. Helt usædvanligt, siger Mads Mikkelsen.

Alene guldet i bl.a. otte store armbånd vejer 1,5 kg. Dertil kommer bl.a. en række meget velbevarede smykker. Skatten kan samtidigt fortælle nyt om magtstrukturene i Danmark i de sidste årtider før år 1000. Arkæologerne tolker det derhen, at kong Gorm i Jelling med guldgaver besejlede en alliance med en magtfuld høvding i Fæsted i kampen mod den tyske kejser, Otto.

Det er et usædvanligt og flot fund fra vikingetiden. Helt usædvanligt.

Mads Mikkelsen

Danefæ i millionklassen

I 2016 indsendte de danske lokalmuseer 17.055 genstande til danefævurdering til Nationalmuseet fordelt på 2.047 sager. Det er en kraftig stigning i forhold til året før, hvor Nationalmuseet modtog 9.756 genstande fordelt på 1.137 sager. I 2016 udbetalte Nationalmuseet 3.662.000 kroner i danefægodtgørelse mod 4.230.000 kroner i 2015.Den største udbetalinger i de seneste ti år er en skattefri findeløn på 1,1 million kroner for en stor mønt-skat fra 1500-tallet i Magleby på Møn.

Fæsted-guldskatten har udløst en findeløn på godt 1 millioner kroner.

En murer blev belønnet med 900.000 kroner for et mønt-fund ved en gammel præstegård i Stege. T

Fjerdestørst er 311.000 kroner for sølvringe og sølvbarrer ved Strandby.

Foruden de store guldarmbånd har Team Rainbows utrættede eftersøgning bl.a. ført til fundet af en række usædvanligt smukke og rigt forarbejdede smykker fra vikingetiden. Vedhænget med den røde amatyst er absolut den mest skønne. Foto: Museet på Sønderskov
Annonce

Stolthed

- For os drejer det sig overhovedet ikke om findelønnen, men om stolthed og ære over at have fundet noget, som kan fortælle nyt om Danmarkshistorien og lokale forhold, forklarede Marie Aagaard Larsen i sommeren 2016.

Poul Nørgaard fra "Rainbow Power" bekræfter, at godtgørelsen er udbetalt, og fortæller, at beløbet er delt ligeligt, men han ønsker efter aftale med de øvrige ikke at sige noget om størrelsen.

Gruppen har hverken søgt godtgørelsen eller haft nogen som helt indflydelse på beløbets størrelse. Sådan en sag går helt automatisk gennem systemet, når man finder og indleverer danefæ til Nationalmuseet.

Direktør for Museet på Sønderskov Bo Ejstrud sammenligner Fæsted-fundet med Guldhornene. Finderne har været meget omhyggelige med at afsøge hele området, og de har afleveret alle effekter inklusive mønter fra Mellemøsten og dele af smykker uden at rense dem for skidt. Det sidste kan være vigtigt for at finde spor efter eventuelle stofrester, som guldet kan have været pakket ind i.

Fæsted-guldet er af Nationalmuseet udlånt til museet Kongernes Jelling, hvor det kan ses frem til oktober.

Team Rainbow har gennem de seneste to år fundet 400-500 effekter fra vikingetiden på marken i Fæsted. Foto: Museet på Sønderskov
Armringe af guld og sølv fra Fæsted. Foto: Museet på Sønderskov
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv For abonnenter

Irene tog springet før denne uges massefyringer på Danfoss: - Jeg ville ikke være en af de sidste tilbage

Sydjylland For abonnenter

Kristian og Tina investerede millioner i topmoderne minkfarm: Nu drømmer børnene om at forvandle den til kæmpe legeland

Annonce