Annonce
Navne

Danmarks vildeste rose fylder 70

Annisette har gennem Savage Roses over 50 år lange karriere været den urkraft, der har fastholdt gamle fans og tiltrukket nye og yngre. Her på Roskilde Festivals Orange Scene sidste år. Foto: Torben Christensen/Arkiv/Ritzau Scanpix

Gennem modgang og sygdom har politisk aktivisme, musikken og kærligheden til publikum været kittet i livet for Annisette Koppel, der 29. august fylder 70 år.

København. Det er en del af fortællingen om Savage Rose, at bandet tidligt var tæt på at sætte pickuppen dybt ned i en stor international pladekontrakt.

Men deres ubøjelige politiske idealer bød dem at sige nej. Da prisen var at spille under Vietnamkrigen for amerikanske soldater og helt uspiselig for antikrigsbandet Savage Rose. For uhørt for den tid gav Savage Rose fra sin start i 1967 hurtigt genlyd internationalt med egenkomponeret musik. Brødrene Thomas og Anders Koppels musik fængede, og Annisettes vulkan af en stemme skød enhver kritiker af banen. Danmark havde fået en sangerinde, der i originalitet, kraft og personlighed ikke blev internationalt overgået eller lignede nogen anden. Med sit vilde hår, dybsorte blik, raspende vibrato og hippiedansende på bare fødder, der nu runder 70 år, er Annisette forblevet et "Wild Child". Det var ikke mindst hendes insisterende ægthed, der fastholdt tråden til publikum, da musikbranchen i 80'erne ellers fik nok af bandets politiske statements udsprunget af medlemskabet af det marxistisk-leninistisk parti DKP/ML I 80'erne optrådte Annisette og Savage Rose mest til arbejderkonflikter, antiapartheidsdemonstrationer og for slumstormere. Men de kørte på, og Annisette forblev om nogen symbolet på Savage Rose, ikke mindst da hendes livspartner gennem næsten 40 år, Thomas Koppel, helt uventet faldt død om ved klaveret i 2007. Mange troede, det blev enden på Savage Rose. Men Annisette flyttede til Danmark og samlede et nyt band suppleret med familiemedlemmer.

Annonce

Cancer

Endnu en uoverstigelig hurdle blev overvundet på samme måde, som det også skete, da Annisette ti år inden fik konstateret kræft. Det skete kort efter bandets comeback med albummet "Black Angel" fra 1995. Efter striber af dansksprogede og akustiske plader og over ti år udenfor den kommercielle musikverdens radar blev pladen indspillet sammen med jazzikonet George Duke i Los Angeles og udløste dobbelt platin. Da kræften kom, afviste Annisette den kemo, som hun havde set sine forældre sygne hen under. I stedet rykkede Koppel-parret til Los Angeles, hvor de boede de næste ti år. Varmen, solen og de mange nye sansninger og et ustresset liv helbredte hende, mener hun selv. Hun blev dermed kittet i Danmarks vel mest egensindige band, som på egne præmisser er forblevet en livslang succes. Selv om det ikke var oplagt i barndomshjemmet i den etværelses lejlighed i Søborg sammen med sin lyse søster Rudi, der siden blev berømt som Mie i "Far til Fire"-filmene. Men allerede som syvårig optrådte Annisette med Rudi som barneskuespillere, og de indspillede et par singleplader sammen. Så var kursen stukket ud for Annisette, der har sagt, at når en turné er slut, venter hun bare på, hvornår tourbussen kommer igen og henter hende, og det hele begynder på ny. /ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Live: Nu har 179 personer med coronavirus mistet livet i Danmark

Esbjerg

Esbjerg løber sammen og hver for sig

Annonce