Annonce
Aabenraa

Dannebrog betød noget for sønderjyske børn

Månedsskrift fra Historisk Samfund for Sønderjylland udkommer i et samarbejde med Museum Sønderjylland og Sønderjysk Kulturfællesskab. Et nyt nummer er på gaden.

Sønderjylland: Det nye nummer af Sønderjysk Månedsskrift fra Historisk Samfund for Sønderjylland er på gaden. Det bringer bl.a. en historie med fokus på Dannebrog, som ifølge legenden kan fejre sit 800 års jubilæum. Museumsinspektør Mariann Kristensen skriver nemlig om Dannebrogs betydning for danske børn i Nordslesvig. Og det gør hun ved at fortælle om børns oplevelser med og opfattelse af Dannebrog, som den beskrives i bogen Sønderjydske børn efter 1864 af Laura Kieler.

Mag.art. Niels T. Sterum fortæller i en artikel om dødebogen fra Løgumkloster. Den indeholdt 664 navne og var tænkt som en evighedskalender med navne på personer, som skulle mindes til evig tid. Men evigheden blev kun kort i Løgum Klosters tilfælde. Allerede året inden dødebogen blev nedfældet i Sorø i 1518, var Luther trådt ind på scenen, og snart rullede reformationslavinen hen over Sønderjylland, hvorefter det i 1541 var slut med katolske rutiner i Løgum Kloster.

Annonce

Ny viden

Samme forfatter tilfører også læserne ny viden om den sidste prior i Løgumkloster – takket være arkivet på godset Nehmten i Kreis Plön i Schleswig-Holstein. Arkivaren, fru Beese, har fundet en optegnelse fra slutningen af 1500-tallet, som bl.a. meddeler navnet på den sidste prior i Løgum Kloster samt hans dødsår. Dette fund er kommet til Niels T. Sterums kendskab i november sidste år, og nye skriftlige kilder om klostrets sidste tid er ikke hverdagskost.

Endelig indeholder månedsskriftet en grænselandskronik, der giver indblik i mediernes omtale af grænselandet. Siden 2016 er den skrevet af Jørn Buch, Haderslev, som nu giver stafetten videre. Fremover vil det være fhv. redaktør Poul-Erik Thomsen, Tinglev, der ser nærmere på stort og småt i grænselandet.

Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Skampletten i Vejen

I Vejen ligger der en vej, som ingen har kunnet bruge i nu et år. 22. oktober er det nøjagtig ét år siden, at landmanden Martin Lund Madsen kørte bigballer og andet ind på Skovgårdsvej, der blev anlagt på hans jord, og spærrede den. Han har Højesterets ord for, at Vejen Kommune brugte den forkerte lovgivning til at ekspropriere den nødvendige jord til vejen, og med kommunens kritisable forvaltning in mente spærrede han altså det sorte asfalttæppe. Lige nu betaler borgerne i den nærliggende by Askov en meget høj pris for dette morads, for konsekvensen af lukningen er blandt andet, at tonstunge entreprenørmaskiner tvinges ind gennem byen til stor fare for bløde trafikanter. Spørgsmålet er, hvor længe vi skal være vidner til denne helt urimelige gidseltagning? Vejen Kommune er helt rigtigt blevet kritiseret for en amatøragtig sagsbehandling. Den private ejendomsret er ikke ukrænkelig, her er Grundloven meget klar. Når hensynet til almenvellet taler for det, kan man ekspropriere borgernes private ejendom, men man må synes, at det offentlige skal forberede sig bedre, end Vejen Kommune har gjort i den aktuelle sag. Ikke alene har man spildt skatteydernes penge, man har på et fejlagtigt grundlag foretaget en ekspropriation, der ikke var lovmedholdelig. Det er en skandale. Men man må også samtidig sætte kritisk lys på landmand Martin Lund Madsens rolle, for han er en del af gidseltagningen. Det vil være mærkeligt, hvis ikke Vejen Kommune får lov at ekspropriere til den allerede anlagte vej, hvis ellers man kan få gjort sit forarbejde ordentligt, for selvfølgelig skal det offentlige kunne anlægge veje, når behovet er tilstrækkeligt stort. Men det kommer til at tage år, hvis også denne proces - nu efter den rigtige lovgivning - skal hele retssystemet igennem, som man må forvente, at Martin Lund Madsen vil trække den, og imens holdes et helt samfund som gidsel. Skal det virkelig kræve ofre, før man som voksne mennesker sætter sig og forhandler en løsning på plads?

Sydjylland

Flertal vil skrotte succesfuld hjertestop-ordning: Peger i stedet på gratis alternativ

Annonce