Annonce
Esbjerg

Dannebrog får hædersplads i Esbjergs byrådssal

Dannebrog får  plads i byrådssalen på Esbjerg Rådhus i henhold til en beslutning i økonomiudvalget forleden. Arkivfoto: Katrine Becher Damkjær
Økonomiudvalget har truffet beslutning om at ophænge Dannebrog i byrådssalen på Esbjerg Rådhus. Afgørelsen bliver ikke automatisk sendt til behandling i byrådet, og det undrer Enhedslistens Sarah Nørris, der nu overvejer at tage sagen op igen.
Annonce

Esbjerg Kommune: Da De Konservative før sommerferien stillede forslag om ophængning af Dannebrog i byrådssalen, affødte det en byge af spørgsmål og overvejelser fra politikerne om hvordan, hvor stort og meget andet, og derfor fik embedsmændene i opdrag at arbejde videre med forslaget.

Nu ser det ud til, at sagen er færdigbehandlet i økonomiudvalget, og derfor ikke kommer ud i en ny runde i byrådet.

Det er Enhedslistens Sarah Nørris umiddelbart noget uforstående overfor, al den stund, at hele byrådet tiltrådte et forslag fra Socialdemokratiet om for det første at overlade det til embedsværket at belyse flag-sagen og dens muligheder og for det andet at  forelægge resultatet af anstrengelserne for byrådet igen.

Annonce

Ikke indarbejdet

- Jeg overvejer da, om jeg skal begære Dannebrog-sagen i byrådet - mest, fordi det kommer bag på mig, at ingen af de forslag, vi politikere kom med på byrådsmødet i juni, synes at være draget ind i sagsfremstillingen. Jeg havde nok forventet, at der var blevet fremlagt et mere fyldigt grundlag, som afspejlede, hvad vi kom med af forslag og overvejelser, siger Sarah Nørris, der selv foreslog, at væggen i byrådssalen også skulle afspejle de 149 andre nationaliteter, der bor i kommunen, eller måske tilføjes et regnbueflag.


Jeg havde nok forventet, at der var blevet fremlagt et mere fyldigt grundlag, som afspejlede, hvad vi kom med af forslag og overvejelser.

Sarah Nørris


Beslutningen i økonomiudvalget holder sig helt til forvaltningens indstilling, som igen afspejler sagen i De Konservatives rene form, nemlig at indkøbe et styk Dannebrog hos Aalborg Flagfabrik - en fane på 120 gange 60 centimeter med en tre meter stang samt et vægophæng, en fanefod og et fanespyd til en pris af små 12.000 kroner.

Derudover er embedsmændene ret præcise omkring, hvordan Dannebrog skal præsentere sig - nemlig som et vægophæng - men da en fanefod i øvrigt er inkluderet i prisen, gav det mening at få den med.

Annonce

Den rene form

May-Britt Andrea Andersen (K), der oprindeligt stillede forslaget om ophængning af Dannebrog, er bare glad for, at Dannebrog kommer op:

- Dannebrog har altid haft en væsentlig plads i mit liv, og vores smukke flag står for alt det, jeg forbinder Danmark med - fællesskab, frihed og demokrati, vigtige rettigheder, som man desværre ikke ser alle steder i verden. Med Dannebrog i byrådssalen indtager vores prægtige flag en vigtig position, der taler ind i det demokrati, vi udøver i byrådssalen. Her hvor politiske meninger brydes, så er Dannebrog det samlende element. Derfor er jeg naturligvis også stolt over, at Det Konservative Folkeparti er lykkes med at få Dannebrog placeret netop her i demokratiets centrum, siger hun.

May-Britt Andrea Andersen undlader ikke at bemærke, at De Konservative skylder en stor tak til de partier, der "loyalt har støttet op" om hendes forslag.

- Mit forslag blev jo udsat for en del fortolkninger og forvridninger undervejs fra et par andre partier, da vi drøftede sagen i byrådet første gang. Der må jeg bare sige, at jeg aldrig har været, eller for den sags skyld nogensinde bliver, fortaler for at få hverken EU-flag, regnbueflag eller andre flag op permanent - jeg synes dog det er fint, når vi har besøg udefra, at vi hejser vores gæsters flag i flagstangen foran rådhuset som hidtil, som et tegn på vores gæstfrihed og respekt, siger hun.

Dannebrog

Ifølge myten er Dannebrog 801 år gammel. Således er fortællingen den, at den danske konge Valdemar 2. Sejr i sommeren 1219 var på korstog i Estland. 

15. juni kom det til et voldsomt slag ved Lyndanise, hvor den kristne hær kom i store vanskeligheder, og selv ikke den medbragte ærkebiskop Anders Sunesens bønner så ud til at hjælpe.

Da åbnede himlen sig, og et rødt banner med et hvidt kors dalede ned over slagmarken. Det vendte slagets gang for de danske korsfarere, og Danmark fik - foruden en territorial udvidelse - også sit Dannebrog.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Coronavirus

Live: En typisk minkavler får udbetalt over 11 millioner kroner - se tallene her

Annonce