Annonce
Trekantområdet

Danni og Pia håber stadig på forbedringer: Udsatte indviede Fredericias nye hellested med højt humør og skæve smil

Udsatterådets næstformand, Louis Lindholm, og formand, Bjarne Dahlmann, holdt snoren, da en af de mange fremmødte brugere klippede den midt over og dermed officielt indviede hellestedet også kaldet Skuret, som blev taget i brug i efteråret. Foto: Søren Gylling
Sidste efterår blev Fredericias nye hellested, som afløser Skuret i Fynsgade, taget i brug. Til den officielle indvielsesfest mandag eftermiddag gav brugere udtryk for, at der stadig er plads til forbedringer.

Fredericia: Stemningen osede af fest, da de mange fremmødte udsatte borgere i Fredericia Kommune mandag eftermiddag langt om længe kunne indvie deres nye hellested i hjørnet af p-pladsen ved Vester Voldgade.

Det er omkring ti måneder siden, brugerne tog Hellestedet i brug. Det erstatter Skuret, der tidligere lå i Fynsgade.

Selvom brugerne er glade for at have en sted, de kan mødes og være, så har skiftet fra Skuret til Hellestedet ikke været helt problemfrit. Ikke mindst har flere af brugerne påpeget ulemperne ved det nye stålskur. I februar, da vinteren bed hårdest, fortalte brugere, at det var som at sidde i en fryseboks. Omvendt bliver det som en sauna om sommeren.

Annonce

Tre plastik rullegardiner er sat op som afskærmning for vinden, som er medvirkende til, at der bliver koldt inde i stålskuret.

Dem er der delte meninger om blandt de brugere, Fredericia Dagblad talte med.

- Vi er glade for de plastikgardiner, det tager noget af kulden. Er det for varmt, kan vi bare rulle det op, siger Pia Mikkelsen.

Spritbål i dåse

Danni Østergaard er knap så begejstret for den løsning på brugernes udfordring med især kulden.

I talen til indvielsen var formand for udsatterådet, Bjarne Dahlmann, inde på, at selvom der er plads til flere forbedringer, så kommer der nok ikke flere. For tanken med Hellestedet er, at 'det er bænken, hvor man mødes'.

Den tanke er Danni Østergaard med på. Han håber dog, at rådet og politikerne vil overveje, om ikke der er andet, der kan gøres.

Der var god stemning i det nye skur for socialt udsatte, som mandag eftermiddag blev indviet officielt. Flere brugere har siden efteråret peget på flere problemer med det nye skur, som de fortsat håber, politikerne vil finde en løsning på. Foto: Søren Gylling

- Jeg ved godt, at det skal være et hellested og ikke en varmestue. Men folk gør hvad som helst for at holde varmen. Nogen skærer dåser op og fylder med sprit, som de tænder. Der gik ild i en person, fordi det væltede, siger Danni Østergaard, der selv har været rundt med skum i et forsøg på at holde på varmen.

Annonce

Glat gulv og udsmykning

Et andet problem brugerne har opdaget er, at der om vinteren samler sig kondens på loftet, som drypper ned på brugerne, på deres drikkevarer og tobak og på gulvet, som bliver glat.

- Gulvet bliver bare glat, og jeg har hørt, at man kan få en mere skridsikker belægning, der males på. Det kunne være fedt, hvis vi kunne få det, inden en falder og slår hovedet, siger Pia Mikkelsen, der også gerne vil have udsmykket containeren mere:

- Det er fedt, at vi nu har fået en flot blomst, for vi trænger til at få udsmykket Skuret. Vi har spurgt om vi må få nogen, der er gode til at male, til at udsmykke den mere.

Pia Mikkelsen er super glad for den halve whiskeytønde med blomster, som Fredericia Kommune gav Hellestedet i indvielsesgave, for hun synes, Hellestedet trænger til mere udsmykning. Hun håber, at Fredericia Kommune giver lov til, at brugerne kan invitere nogen, der er gode til at male, ned i Skuret. Foto: Søren Gylling
Annonce

Ikke alle hilser

I indvielsestalen kaldte Bjarne Dahlmann Hellestedet for et synligt bevis på, at der i Fredericia er plads til alle. Det er Danni Østergaard ikke uenig med ham i. Men han synes, at brugerne er mere udstillet for Fredericias borgere i Hellestedet, end de var i Skuret.

Med frit udsyn lige ud til en del af voldanlægget er det især, når familierne er på gåtur på volden om søndagen, at Pia og Danni føler sig udstillede.

- Mange har taget rigtig godt imod os her. Og i vinter kom folk med tæpper og andet. Men når folk går forbi, stopper folk op og glor på os. Nogle ryster på hovedet af os, og det er ikke alle, der hilser igen, når vi hilser på dem. En konsekvens af, at vi ligger så synligt et sted, er også, at der kommer flere unge mennesker, som ikke kom i Skuret, fortæller Danni.

Annonce

Vil det bedst mulige

Formanden for social- og beskæftigelsesudvalget i Fredericia Kommune, Peder Tind (V), har i hele processen inddraget brugerne af Hellestedet, og det vil han fortsat gøre.

- Al begyndelse er svær, men jeg fornemmer, at folk er glade for stedet. Vi følger løbende Hellestedet, for udvalget har interesse i, at stedet bliver så godt som muligt. Og så forholder vi os til det løbende, hvis der er noget, vi kan forbedre, siger Peder Tind, der glæder sig over, at det endelig lykkedes at få indviet hellestedet, der oprindeligt skulle have været indviet den 5. oktober.

Udover de plastikrullegardiner, der er blevet sat op, siden den hårde vinter i februar, er der ikke lavet yderligere for at løse brugernes problem med at holde varmen i skuret. Fredericia Kommune undersøger, om det er muligt at skabe læ med beplantning. Men da Hellestedet ligger tæt ved Volden, skal Slotsstyrelsen indover den beslutning.

Mange brugere af det nye sted, hvor udsatte i Fredericia Kommune kan mødes et par timer, var med, da Hellestedet blev indviet med taler, rød snor og pølsevogn. På grund af corona blev det først muligt at indvie det officielt mandag eftermiddag. Foto: Søren Gylling
Annonce
Erhverv For abonnenter

Padelklub, hudpleje og maling: Kapitalfonde køber virksomheder for millioner i Kolding

Danmark

Søndagens coronatal: Endnu en dag med over 25.000 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Esbjerg For abonnenter

Poul har den livstruende kræft, som kun rammer mænd: Dødsangst er ikke noget vi mænd taler om

Kultur For abonnenter

Lars bor i et hus med en helt særlig historie: Fra sin altan har han en unik udsigt over hele Kolding

Erhverv For abonnenter

Så er den gal igen: Grillkiosk får bøde for indtørret kødsaft, fedtperler og seks kolde pølser med en afløbsslange henover

Haderslev

Risiko for spredning: Fyrrum står i flammer på landejendom

Tyske oversvømmelser chokerede verden: Det kan også ske i Danmark, for vi bygger for tæt på vandet

Erhverv For abonnenter

Travl erhvervsmand fik stor sponsoraftale i hus: Hjertet banker for fodboldklub

Trekantområdet For abonnenter

De brølende 70'ere: Femårig opdager brand, og Lego er ikke giftig

Sydjylland For abonnenter

Jeg skød en impala på min 14-års fødselsdag: Det kunne have været mig, der var endt som en sag hos kommunen

Nye regler betyder at mange coronapas udløber søndag

Varde For abonnenter

Trafikplaner for millioner i Blåvand holder for rødt lys - er først færdig i 2025

Billund For abonnenter

Maskinfabrik vokser: Snart breder virksomheden sig over 2000 kvadratmeter

Haderslev

Sammen mod ensomhed: For Anette, Jonna og Steen er mandag verdens bedste dag

Annonce