Annonce
Kultur

Dansen giver både motion og livskvalitet

Esther Kathrine Larsen er 100 år. Det forhindrer hende ikke i at være med, når der er dansearrangementer på Frihavnen. Foto: Alex Hermann
Der var fuldt hus, da beboerne på Frihavnen i Vorbasse mandag mødtes til afdansningsbal. At deltage i et sådant arrangement giver både motion og livskvalitet, og at sidde i kørestol er ingen hindring for at være med.

Vorbasse: Mandag var en festdag for beboerne på plejecentret Frihavnen i Vorbasse. Eftermiddagen stod i afdansningsballets tegn, og derfor var en stor del af formiddagen blevet brugt på at sætte hår, lakere negle og komme i det fineste skrud, inden der blev banket godt op for musikken.

Anna Kirstine Nielsen dansede i det omfang, som helbredet tillod det.

- Jeg kan ikke danse så meget mere. Det er nok alderen, sagde 102-årige Anna Kirstine Nielsen, der lige som de øvrige beboere er glade for, at et arrangement som dette bliver stablet på benene.

- Jeg synes, det er dejligt. Tiden går så hurtigt, når man har noget samvær med de andre, så der er næsten ikke tid til at ordne alt det andet, vi skal nå, sagde Anna Kirstine Nielsen, der boede i eget hjem indtil for et halvt års tid siden og i dag bruger meget tid på at spille kort eller ludo med de andre beboere.

Annonce

Jeg kan ikke danse så meget mere. Det er nok alderen.

Anna Kirstine Nielsen, 102 år.

Fuldt hus

Dansearrangementerne på Frihavnen er kommet i gang efter initiativ fra en demensterapeut, der fungerer som instruktør.

- Det handler om at kunne genkende noget, som man tidligere har været glad for. I begyndelsen var jeg nok lidt skeptisk, for der var kun tre, der var interesserede i at danse, men nu er der fuldt hus, fortæller plejecenterleder Rigmor Allerslev, der også selv tog aktiv del i afdansningsballet.

- Selvom man er blevet gammel og er flyttet på plejehjem, har man stadig brug for at bevare sin identitet, føle at man lever og gøre nogle af de ting, som man tidligere i livet har været glad for, siger hun.

Giver sundhed og livskvalitet

Plejecenterlederen oplever, hvordan beboerne både fysisk og mentalt får noget positivt ud af dansearrangementerne. De får rørt sig, og de får noget indhold i hverdagen.

- Det giver noget sundhed, og det giver noget livskvalitet. Hele ugen kan man høre dem snakke om, da de var nede og danse, og selvom man sidder i en kørestol, kan man sagtens være med, fortæller Rigmor Allerslev.

Efter nytår vil der hver mandag være erindringsdans på Frihavnen.

At tage en svingom giver både livskvalitet og motion - og det er ingen hindring, at man sidder i kørestol. Det er Lillian Holm et glimrende bevis på. Foto: Alex Hermann
Der blev skrålet godt med på de gamle velkendte sange, som der blev danset til. Foto: Alex Hermann
At danse giver beboerne på Frihavnen både motion og livskvalitet. Ofte bliver der tale i dagevis om oplevelserne. Foto: Alex Hermann
Dansearrangementerne handler om at kunne give beboerne nogle oplevelser, som de tidligere i livet har været glade for. Foto: Alex Hermann
Foto: Alex Hermann
Foto: Alex Hermann
Annonce
Annonce
Sydjylland For abonnenter

Tage kæmpede mod tyskerne, men blev siden nazist: - Du skal vide, at vi ikke tror, du var en Forbryder

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark For abonnenter

70-årige Birthe føler sig umyndiggjort: Pludselig kunne hun ikke overføre penge fra egen netbank

Sydjylland For abonnenter

Børn føler sig flove og anderledes: Konfirmationstiden udpensler familiers manglende ressourcer

Annonce