Annonce
Portræt

Dansk-amerikanske Annette fra Haderslev elsker at bevæge sig

Annette Fuglsang Owens stammer fra Haderslev, bor i USA, men stiller op for Danmark, når hun deltager i internationale konkurrencer. For nylig vandt hun bronze ved EM i aquabike i Rumænien. Privatfoto
59-årige Annette Fuglsang Owens nyder livet i sommerhuset på Rømø, inden turen går hjem til USA. Hun vandt for nylig bronze ved i aquabike ved EM Multisportsfestival i Rumænien.

Den 59-årige dansk-amerikaner Annette Fuglsang Owens, der er vokset op i Haderslev og er medlem af Haderslev Tri 2000, har vundet bronze til Danmark i aquabike ved EM Multisportsfestival i Rumænske Târgu Mures.

Annette Fuglsang Owens sikrede sig bronzemedaljen i et tæt opgør med to briter i tiden tre timer 15 minutter og 57 sekunder – cirka halvandet minut efter sølvmedaljen og med stor afstand til nummer fire i hendes klasse. Tredjepladsen kom i hus, efter at hun havde tilbagelagt 1900 meter svømning og 90 kilometer på cykel.

- Det er rigtig, rigtig flot. Det havde jeg ikke regnet med. Jeg kender nogle af mine konkurrenter og tænkte, at jeg ikke havde en chance. Derfor er jeg også rigtig glad, det er jo altid rart at komme på sejrpodiet, siger Annette Fuglsang Owens, der stillede op i klassen kvinder 55-59 år.

- Nu glæder jeg mig til at fylde 60 år, så starter jeg på en frisk i en ny gruppe, forklarer Annette Fuglsang Owens, der senest blev nummer fire ved VM.

Selv om hun bor i Virginia i USA og også har kvalificeret sig til det amerikanske landshold, stiller hun op for Danmark:

- Jeg har dobbelt statsborgerskab, men jeg befinder mig bedst på det danske landshold, det er ikke så stort, og man kommer hinanden mere ved.

Annonce

blå bog

Annette Fuglsang Owens er ud af bryggerfamilien Fuglsang og er opvokset i Haderslev.

Hun har læst medicin på Københavns Universitet, men tog til USA i starten af 1990'erne for at forske. Her mødte hun sin mand, som hun har to døtre med. Hun bor i dag i staten Virginia syd og er specialist i sexterapi.

I sin fritid dyrker hun triatlon.

Forældre i Haderslev

Forbindelserne til Danmark og Haderslev er tætte. Forældrene på 91 bor i den sønderjyske domkirkeby, hvor broderen Henning er brygmester på Bryggeriet Fuglsang:

- Så jeg kommer ofte til Haderslev, forklarer hun.

Det var medicinstudiet, der i sin tid førte hende til USA, hvor hun mødte sin mand. Det blev til kærlighed, to døtre og et liv i USA, hvor hun arbejder som specialist i seksuelle forstyrrelser. Flere artikler og bøger er det i årenes løb blevet til for Annette Fuglsang Owens, der altid har været aktiv og er gået op i sport.

Yoga er godt

- Jeg har altid cyklet og reddet altid, fortæller hun.

Det var hendes mand, der i 2006 fik hende til at interessere sig for triatlon.

- Triatlon er godt, det byder på lidt af hvert.

To gange ugentligt løbetræner hun, og cykling bliver det også til:

- Det er ikke så hårdt for knoglerne, siger Annette Fuglsang Owens, der altid lytter til kroppen, når hun træner.

Derudover dyrker hun yoga, hvor hun slapper af og får strakt musklerne ud.

- Man er jo lidt mere stiv i kroppen, når man er tæt på 60, og jeg vil nødig have skader.

Europamesterskaberne er ikke de første store mesterskaber, hun har været med til. Hun har både deltaget i EM i Østrig og VM i Holland. I maj var hun i Spanien. Næste opgave bliver i USA. I slutningen af august stiller hun for fjerde gang op ved Escape from Alcatraz Triatlon, hvor deltagerne svømmer fra den berømte fangeø til San Francisco. Lige nu nyder hun dog sommeren med familien på Rømø.

- Her er skønt, hjemme er det lummert og termometret står på 100 fahrenheit (37,3 grader, Red.)

Birger Frederiksen (til venstre) og Miki Taagholt I midten er i lighed med Annette Fuglsang Owens med på det danske landshold i triatlon. De klarede sig alle fint ved EM i Rumænien. Privatfoto
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Dronningens jernnæve

Der er nærmest altid uro i det engelske kongehus, og den seneste tid har uroen haft den iltre prins Harry som omdrejningspunkt. Prins Harry er bror til prins William, der en dag bliver konge, og yngste søn af prins Charles og prinsesse Diana, og sammen med sin kone, den borgerligt og amerikansk fødte hertuginde Meghan, ønsker han at trække sig som såkaldt seniormedlem af kongefamilien. Det er blandt andet ønsket om mere privatliv, der har bragt det unge ægtepar på disse tanker. Den engelske dronning Elisabeth har reageret ved at efterkomme parrets ønske, men samtidig også frataget dem retten til at kalde sig "kongelige højheder", frataget dem retten til at modtage apanage ligesom de to skal tilbagebetale cirka 20 millioner kroner for den nylige renovering af deres residens Frogmore Cottage. Der er langt fra det engelske til det danske kongehus, men dronning Elisabeths beslutning virker klog. Selv om man som kongelig er født ind i en særlig skæbne, er der historisk flere eksempler på, at medlemmer af forskellige kongehuse har frasagt sig disse nedarvede privilegier. I England synes dronningens holdning klar: Hvis du ikke vil arbejde som kongelig, får du heller ikke løn som kongelig. Dette spørgsmål kommer vi uden tvivl også til at diskutere inden længe her i Danmark, idet der i kongehuset lige nu er usædvanligt mange børn. En del af disse vil formentlig heller ikke som voksne kunne fylde en tilværelse ud inden for kongehuset, og derfor vil den til den tid siddende regent i samråd med regering og Folketing skulle træffe beslutninger i samme boldgade som dronning Elisabeths. Et kongehus med nedarvede privilegier er egentlig som konstruktion en anakronisme, men da eksempelvis det danske kongehus nyder massiv folkelig opbakning, er det i praksis en ganske demokratisk indretning. Imidlertid hviler en del af populariteten utvivlsomt på en bred accept af forholdet mellem aflønning og indsats, og her er det klart, at medlemmer af kongehuset for at få apanage skal arbejde for pengene.

112

Bilbrand: Toyota brændte i Sommersted

Annonce
var adsmtag = adsmtag || {}; adsmtag.cmd = adsmtag.cmd || [];