Annonce
Erhverv

Dansk Byggeri rystet: - Ny minister beskylder virksomheder for at snyde

Børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S) kritiseres af Dansk Byggeri efter udtalelser til 3F. Foto: Ólafur Steinar Rye Gestsson/Ritzau Scanpix.
Dansk Byggeri er rystet over børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theils udtalelelser til 3F mandag om lærlinge og kreative regnemetoder. Organisationen inviterer ministeren til at mødes før de næste trepartsforhandlinger. Et møde, ministeren takker ja til, for lige nu bliver de unge holdt som gidsler, og det er alle tre parters skyld, siger Pernille Rosenkrantz-Theil.

LÆRLINGE: Tager landets største entreprenørfirmaer nok lærlinge? Nej, siger fagforeningen 3F og børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil. Ja, siger Dansk Byggeri.

Ministeren udtaler mandag til 3F, at store entreprenørvirksomheder som Aarsleff, MT Højgaard, NCC og Arkil ikke lever op til deres uddannelsesansvar og tager for få lærlinge. Derudover får virksomhederne kritik for kreative regnemetoder, så det ser ud, som om de har flere lærlinge, end de reelt har.

- Jeg er rystet over, at en nyvalgt minister går ud og beskylder store toneangivende virksomheder for at snyde på vægten og sno sig uden om deres uddannelsesansvar. Det hører ingen steder hjemme, siger administrerende direktør i Dansk Byggeri Lars Storr-Hansen.

Annonce

Ikke værdigt

Det, 3F og ministeren siger, er, at flere af storentreprenørerne kun tæller lærlinge i udvalgte afdelinger, og dermed på papiret får et højere antal lærlinge. Ifølge en trepartsaftale fra 2016, som den forhenværende regering indgik med arbejdsmarkedets parter, er virksomhederne forpligtet til at oprette et bestemt antal praktikpladser alt efter branche og antallet af faglærte medarbejdere. Og den aftale overholder man altså, mener Lars Storr-Hansen:

- Virksomhederne lever til fulde op til den samfundskontrakt, der er indgået mellem arbejdsmarkedets parter og regeringen. Derfor må Pernille Rosenkrantz-Theil stoppe sin usaglige kritik.

Lars Storr-Hansen siger også, at virksomheden NCC lige nu har 27 flere lærlinge, end aftalen tilsiger, og Arkil har 40 flere. Derudover uddanner virksomhederne blandt andet både asfalt- og maskinførere, der hører ind under AMU-systemet og derfor ikke bliver talt med, når man opgør antal af lærlinge og praktikpladser.

- Jeg vil meget gerne invitere ministeren til møde efter sommerferien, hvor vi får mulighed for at fremlægge fakta og drøfte bygge- og anlægsvirksomhedernes indsats for at uddanne fremtidens tømrere, murere og malere. At hun kalder den gængse opgørelsesmetode for "kreative regnemetoder", er simpelthen ikke værdigt. Vi ser frem til drøftelserne ved de næste trepartsaftaler og håber samtidig, at Pernille Rosenkrantz-Theil vil mødes med os, så vi fremover undgår denne form for beskyldninger, siger Lars Storr-Hansen.

Årtier lang diskussion

Den invitation takker børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil ja til.

- De er altid velkomne til en kop kaffe og en snak om tingene, for det er et problem, vi kun kan løse i fællesskab med hinanden. Lige nu holder vi de unge mennesker som gidsler, og det har alle tre parter et ansvar for. Ærligt talt er jeg træt af debatten, for vi har diskuteret det her i årtier, siger Pernille Rosenkrantz-Theil til avisen Danmark.

- Men når det er sagt, synes jeg også, de har noget hjemmearbejde at gøre, før vi mødes. Det er blandt andet omkring de korte praktikaftaler, hvor jeg stadig synes, man sminker tallene. Flere hoveder betyder netop ikke flere afsluttede praktikforløb, når det er de korte aftaler, og det er det problem, vi skal have løst. Vi skal simpelthen have svesken på disken, siger ministeren.

Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Danmark skal hænge sammen

Kan man forestille sig en situation, hvor det offentlige dropper investeringen i vejnettet i dele af landet, så borgerne selv må i gang med asfalteringen? Nej selvsagt ikke. Men faktisk er det nogenlunde en parallel beslutning, vores regering har truffet ved at ikke at afsætte midler til bredbåndspuljen i sit udspil til finanslov. Danmark er på vej til at blive næsten 100 procent digitaliseret. Det rummer mange fordele. Både i dialogen med myndighederne og i privatlivet kan det meste hurtigt og bekvemt ordnes via nettet, der samtidig giver adgang til et uendeligt univers af information og underholdning. Forudsætningen for at være en del af det moderne Danmark er hurtigt, stabilt internet. Imidlertid er det fortsat steder i landet, hvor borgerne ikke har denne mulighed. Hermed er de berørte koblet af en central del af infrastrukturen. Konsekvenserne er logiske. Unge familier vælger landet fra, hvis der ikke er net af tilstrækkelig kvalitet. Man skubber således yderligere på den affolkning, der allerede er sat ind af andre årsager. Kreditinstitutternes uvilje til at yde lån til boligkøb i den knap så tæt befolkede del af landet er i forvejen et problem. Men er der heller ikke netforbindelser af en antagelig kvalitet kan boliger på landet blive usælgelige. Samtidig er det svært at drive virksomhed uden bredbånd. Både det lille mekanikerværksted i landsbyen og den moderne landmand er afhængig af computeren. Ansvaret for netforbindelser kan man ligeså lidt som byggeri af veje eller broer pålægge den enkelte. Et eksempel fra Fyn viser således, at det kan koste privatpersoner op til godt 270.000 kroner at få etableret en individuel forbindelse med fibernet. Naturligvis skal staten være sparsommelig. Men en pulje på 100 millioner kroner er ingen kæmpepost på statens samlede udgifter, der i 2018 var på næsten 700 milliarder kroner. For borgerne kan hurtig adgang til nettet til gengæld gøre en verden til forskel. Danmark skal hænge sammen.

Annonce