Annonce
Varde

Dansk Folkeparti er mere end halveret i Varde Kommune

Valget bliver ringet af på Varde Kommunes største stemmested, Lerpøthallen. Foto: Chresten Bergh
Her er en gennemgang af, hvordan det gik alle partier i Varde Kommune.

Varde Kommune: De store partier gik frem, og Dansk Folkeparti gik markant tilbage ved folketingsvalget i Varde Kommune. Her er en gennemgang af alle partier.

Annonce

Dansk Folkeparti

Optællingen af stemmer er i fuld gang i Lerpøthallen i Varde. Foto: Chresten Bergh

Aftenens mest markante ændring var tilbagegangen til Dansk Folkeparti. Partiet er blevet mere end halveret og får nu kun 13,3 procent af stemmerne i Varde Kommune. Det er en tilbagegang på 15,2 procentpoint.

Det betyder ikke nødvendigvis, at Marie Krarup må forlade Folketinget. Dansk Folkeparti går tilbage overalt ved dette valg, og Marie Krarup er en kendt kandidat, der vil få stemmer i hele Syd- og Sønderjylland.

Venstre og Socialdemokratiet

Optællingen af stemmer er i fuld gang i Lerpøthallen i Varde. Foto: Chresten Bergh

Ved seneste valg var Vardekredsen, der består af samme område som Varde Kommune, den eneste kreds, hvor Venstre var størst i Sydjyllands Storkreds. Alle andre steder var det Dansk Folkeparti.

Denne gang cementerer partiet sin position som det største parti og går frem til 35,1 procent. Det er en fremgang på 2,4 procentpoint.

Hvis vælgerne har stemt lokalt, så kan det forøge Claus Christensens chancer for at komme i Folketinget. Det kræver dog også et godt valg i hele storkredsen, for det kræver formentlig, at Venstre får seks mandater i Sydjylland, hvis Claus Christensen skal have en chance.

Også det andet store parti, Socialdemokratiet, har haft en god aften lokalt. Socialdemokratiet får 22,4 procent, og det er en fremgang på 3,7 procentpoint.

Nye Borgerlige og Stram Kurs

Optællingen af stemmer er i fuld gang i Lerpøthallen i Varde. Foto: Chresten Bergh

Nye Borgerlige har haft et absolut fantastisk valg lokalt, når man tænker på, at det er et helt nyt parti. Hele 3,9 procent af vælgerne har sat sit kryds ved det nye parti.

Stram Kurs har heller ikke haft et dårligt valg. Partiet får 1,8 procent af stemmerne.

De to partier på højrefløjen har haft fokus på indvandringspolitik ligesom Dansk Folkeparti, og deres gode valg er formentlig en del af årsagen til Dansk Folkepartis ringe valg.

Liberal Alliance og Konservative

Optællingen af stemmer er i fuld gang i Lerpøthallen i Varde. Foto: Chresten Bergh

Det har været to meget forskellige aftener for de to små partier i regeringen lokalt. Der er simpelthen byttet om på, hvem der er storebror og lillebror.

Liberal Alliance har fået et elendigt valg i Varde Kommune. Partiet får kun 2,6 procent, og det er en tilbagegang på 4,1 procentpoint.

Konservative er til gengæld gået frem til 4,4 procent, hvilket er en fremgang på 2,8 procentpoint.

SF og Enhedslisten

Optællingen af stemmer er i fuld gang i Lerpøthallen i Varde. Foto: Chresten Bergh

Venstrefløjspartierne har det lidt svært i Vardekredsen, der er en meget borgerlig kreds.

SF er dog gået frem til 3,9 procent, hvilket er en fremgang på 1,6 procentpoint.

Enhedslisten er til gengæld gået tilbage til 2,9 procent, hvilket er en tilbagegang på 0,8 procent.

Radikale og Kristendemokraterne

Optællingen af stemmer er i fuld gang i Lerpøthallen i Varde. Foto: Chresten Bergh

Radikale er gået fra til 4,5 procent, hvilket er en fremgang på 2,1 procentpoint.

Kristendemokraterne er blevet fordoblet. Partiet er gået fra 1,5 procent ved sidste valg til nu 3,0 procent.

Alternativet og Klaus Riskær Pedersen

Optællingen af stemmer er i fuld gang i Lerpøthallen i Varde. Foto: Chresten Bergh

To partier er blevet meget små.

Alternativet er gået tilbage til 1,2 procent. Det er en tilbagegang på 0,7 procentpoint.

Det nye parti, Klaus Riskær Pedersen, får 0,8 procent af stemmerne.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Vejen

Cyklist måtte på sygehuset

Læserbrev

Affaldshåndtering som i DDR-tiden

Lokaldebat: I den bebyggelse i Egernsund, hvor min kone og jeg bor, oplever vi til stadighed, at vore affaldscontainere ikke bliver tømt. Bebyggelsen består af 12 ejerlejligheder og otte boligforeningslejligheder. Problemet er, at Sønderborg Kommune entrerer med et system omkring bortskaffelse af affald, som ingen normalt begavede mennesker forstår. Et årskursus til borgerne i affaldshåndtering ville sikkert gøre underværker, men det vil kommunen næppe finansiere. Det system, skraldemændene (jo, det ord eksisterer skam endnu i det danske sprog) arbejder efter, bevirker, at hvis en lille ren plasticpose havner i den forkerte container, bliver den ikke tømt. Jeg luftede forleden min irritation på en særlig Egernsund-side på Facebook - og straks var der adskillige eksempler på, at rene bagateller er skyld i, at containerne bliver stående. Man må godt smide pap-emballagen fra en ramme cola i den dertil indrettede container - men så skal plasticomslaget pilles af. Ellers? Nul tømning. En mikroskopisk rest af marmelade i et glas - selvom man har brugt flere liter varmt vand på at gøre glasset rent - nul tømning. Kære byrådsmedlemmer - i har jo skabt et "system", der kunne være hentet i DDR i 1965. Folk er ikke ligeglade, men at lave en ordning for fjernelse af affald, som kun borgere med stærke læsebriller kan navigere rundt i (humor kan forekomme), er en ommer. Gad vidst, om det kun er i Egernsund, vi synes, at nu er målet sgu fuldt. Er der en modig byrådspolitiker, der kunne have lyst til at kommentere mit indlæg, skulle han/hun være velkommen. Trist, at der er længe til næste kommunalvalg, ellers skulle I nok komme på banen.

Annonce