Annonce
Tønder

Dansk Folkeparti fik store europæiske klø af Tønders vælgere

Mette Bock har som kirke- og kultuminister været hyppig gæst i Tønder. Søndag fik hun også et godt valg til Europaparlamentet i Tønderkredsen - men det rakte dog ikke til en taburet i Bruxelles. Arkivfoto: Ulrik Pedersen
Fra 31 procent i 2014 fik DF kun 17,2 procent af stemmerne ved søndagens valg til Europaparlamentet. Her blev Venstre og Socialdemokraterne de store vindere, mens SF ikke kunne følge med den positive vælgerudvikling på landsplan.

TØNDER: - Selv på det niveau var det forudsigeligt. Jeg vidste, at det bar i den retning.

Sådan lød den umiddelbare reaktion fra lokalformand for Dansk Folkeparti i Tønder Kommune, Lene Baggesø, da JydskeVestkysten mandag middag orienterede hende om det lokale resultat fra søndagens valg til Europaparlamentet.

Her oplevede hendes parti et fald fra de høje tinder.

Tilbage i 2014 erobrede Dansk Folkeparti i Tønder 31 procent af stemmerne, og var klart større end både Venstre og Socialdemokratiet. Da alle stemmer var kontroloptalt mandag middag stod Lene Baggesøs parti tilbage med 17,2 procent, og dermed et minus på 13,8 procent i forhold til 2014.

DF i Tønder står dermed stadig stærkere end partiet gør på landsplan, hvor spidskandidat Peter Kofod & co. måtte tage til takke med 10,7 procent. Men det var kun en ringe trøst for den lokale DF-formand.

- Der har været udfordringer undervejs. Jeg er ikke i tvivl om, at vi har mistet til Socialdemokratiet, og så bløder vi til Nye Borgerlige og Stram Kurs. De stillede godt nok ikke op, men når vælgerne er på vej væk, så finder de et andet parti, siger Lene Baggesø.

Annonce

Tønders top 10

De højeste personlige stemmetal ved søndagens valg i Tønder Kommune gik til følgende:

1. Peter Kofod (DF): 1762

2. Asger Christensen (V): 1715

3. Morten Løkkegaard (V) 1299

4. Søren Gade (V): 1109

5. Jeppe Kofod (S): 1074

6. Christel Schaldemose (S): 803

7. Margrethe Auken (SF): 743

8. Mette Bock (LA): 643

9. Pernille Weiss (K): 450

10. Morten Helveg Petersen (B): 405

Det sidste kryds

Trods det alt andet end opløftende resultat ser DF-formanden fortrøstningsfuldt både på det forestående Folketingsvalg såvel som fremtiden.

- Det sidste kryds er ikke sat endnu. Vi slås til det sidste. Det kan godt være, at vi taber stemmer, men så kommer der et valg igen om senest fire år. Så vil vælgerne have fundet ud af, at man ikke kommer langt med ultimative krav, siger hun.

Venstre vinder

Mens Dansk Folkeparti altså er valgets store taber i Tønder, så er Venstre tilbage i førertrøjen. Med en fremgang på 6,5 procentpoint sikrede partiet sig i alt 32,4 procent af stemmerne, og står altså stærkere end DF gjorde i 2014. Også Socialdemokratiet fik et godt valg og fremgang i Tønder. Med en fremgang på 4,5 procent hentede partiet 20,5 procent af alle krydser og rykkede dermed på andenpladsen.

Liberal Alliance fik en lussing på landsplan, men partiets storkreds-kandidat Mette Bock opnåede et fint personligt valg i Tønder.

Her fik partiet en fremgang på 2,2 procent til 4,6 procent. Af Liberal Alliances i alt 763 Tønder-stemmer faldt 643 som personlige stemmer på den afgående kirke- og kulturminister, der ikke genopstiller ved folketingsvalget den 5. juni.

Tønders tal

Søndagens valg til Europaparlamentet i Tønderkredsen fik følgende udfald i procenttal (i parentes landsresultatet):

1. Venstre: 32,4 (23,5)

2. Socialdemokratiet: 20,5 (21,5)

3. Dansk Folkeparti: 17,2 (10,7)

4. SF: 7,6 (13,2)

5. Radikale Venstre: 5,8 (10,1)

6. Konservative: 4,8 (6,2)

7. Liberal Alliance: 4,6 (2,2)

8. Folkebevægelsen mod EU: 3,0 (3,7)

9. Enhedslisten: 2,7 (5,5)

10. Alternative: 1,4 (3,4)

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Stor ståhej for ingen krænkelse

Det er fastelavnstid og dermed højsæson for det at klæde sig ud, og hvis du tror, at det er sjov og ballade, har du sovet i timen. Udklædning tager man ikke let på i dag. Der er vildt mange hensyn, der skal tages. En god udklædning skal ikke bare være flot, sjov, vellignende eller godt tænkt. Den skal være politisk korrekt. Ve dig, hvis du begår en fejl. TV2-vært Mette Helena Rasmussen, mest kendt fra programmet Nybyggerne, tog et muslimsk tørklæde på og lagde et billede af sig selv på Instagram. Klar til fest. Så stod hun ellers for skud. Som var hun selve tønden til en fastelavnsfest, haglede slagene ned over hende. Hun blev kaldt racist. Hun blev kaldt dum. Hun skyndte sig at undskylde. Det er den typiske reaktion i sådanne sager. En hurtig undskyldning. Det var også sådan Canadas premierminister, Justin Trudeau, i efteråret, krisehåndterede, da et gammelt billede fra en udklædningsfest i 2001 dukkede op. Det viste ham som Aladdin med ansigtet malet brunt. Undskyld. Undskyld. At man tyr til undskyldning og tilbagetog, når uvejret rejser sig, er forståeligt. Kritikken er ofte overvældende, og stemplet Racist er voldsomt. Det ville dog være befriende om nogen turde møde larmen med et: Ti dog stille. Det er så uhyre let at blive krænket, og mange lever tilsyneladende deres digitale liv i en evig på jagt på sager, der kan stimulere raseriet, og det var lige præcis en sådan gruppe tapre netsoldater, som for i flint i kommentarsporet, da Mette Helena Rasmussen havde lagt sit billede på nettet. Programmet ”Kulturen på P1” undersøgte sagen, talte med en række muslimske kvinder – ikke en var provokeret eller krænket. Alle var derimod forbløffede over hele affæren. Det vil tynde så dejligt ud i krænkelsesdebatterne, hvis vi hver især nøjes med at blive krænket på egne vegne. Føler vi os alligevel draget til at tage en minoritet i forsvar, det behov kan opstå, vil det klæde engagementet, om vi sikrer os, at vores hjælp og indsats faktisk er efterspurgt af dem, vi har tænkt os at agere talsmænd for. Og er den ikke det: Så ti dog stille.

Annonce