Annonce
Tønder

Dansk Folkeparti fik store europæiske klø af Tønders vælgere

Mette Bock har som kirke- og kultuminister været hyppig gæst i Tønder. Søndag fik hun også et godt valg til Europaparlamentet i Tønderkredsen - men det rakte dog ikke til en taburet i Bruxelles. Arkivfoto: Ulrik Pedersen
Fra 31 procent i 2014 fik DF kun 17,2 procent af stemmerne ved søndagens valg til Europaparlamentet. Her blev Venstre og Socialdemokraterne de store vindere, mens SF ikke kunne følge med den positive vælgerudvikling på landsplan.

TØNDER: - Selv på det niveau var det forudsigeligt. Jeg vidste, at det bar i den retning.

Sådan lød den umiddelbare reaktion fra lokalformand for Dansk Folkeparti i Tønder Kommune, Lene Baggesø, da JydskeVestkysten mandag middag orienterede hende om det lokale resultat fra søndagens valg til Europaparlamentet.

Her oplevede hendes parti et fald fra de høje tinder.

Tilbage i 2014 erobrede Dansk Folkeparti i Tønder 31 procent af stemmerne, og var klart større end både Venstre og Socialdemokratiet. Da alle stemmer var kontroloptalt mandag middag stod Lene Baggesøs parti tilbage med 17,2 procent, og dermed et minus på 13,8 procent i forhold til 2014.

DF i Tønder står dermed stadig stærkere end partiet gør på landsplan, hvor spidskandidat Peter Kofod & co. måtte tage til takke med 10,7 procent. Men det var kun en ringe trøst for den lokale DF-formand.

- Der har været udfordringer undervejs. Jeg er ikke i tvivl om, at vi har mistet til Socialdemokratiet, og så bløder vi til Nye Borgerlige og Stram Kurs. De stillede godt nok ikke op, men når vælgerne er på vej væk, så finder de et andet parti, siger Lene Baggesø.

Annonce

Tønders top 10

De højeste personlige stemmetal ved søndagens valg i Tønder Kommune gik til følgende:

1. Peter Kofod (DF): 1762

2. Asger Christensen (V): 1715

3. Morten Løkkegaard (V) 1299

4. Søren Gade (V): 1109

5. Jeppe Kofod (S): 1074

6. Christel Schaldemose (S): 803

7. Margrethe Auken (SF): 743

8. Mette Bock (LA): 643

9. Pernille Weiss (K): 450

10. Morten Helveg Petersen (B): 405

Det sidste kryds

Trods det alt andet end opløftende resultat ser DF-formanden fortrøstningsfuldt både på det forestående Folketingsvalg såvel som fremtiden.

- Det sidste kryds er ikke sat endnu. Vi slås til det sidste. Det kan godt være, at vi taber stemmer, men så kommer der et valg igen om senest fire år. Så vil vælgerne have fundet ud af, at man ikke kommer langt med ultimative krav, siger hun.

Venstre vinder

Mens Dansk Folkeparti altså er valgets store taber i Tønder, så er Venstre tilbage i førertrøjen. Med en fremgang på 6,5 procentpoint sikrede partiet sig i alt 32,4 procent af stemmerne, og står altså stærkere end DF gjorde i 2014. Også Socialdemokratiet fik et godt valg og fremgang i Tønder. Med en fremgang på 4,5 procent hentede partiet 20,5 procent af alle krydser og rykkede dermed på andenpladsen.

Liberal Alliance fik en lussing på landsplan, men partiets storkreds-kandidat Mette Bock opnåede et fint personligt valg i Tønder.

Her fik partiet en fremgang på 2,2 procent til 4,6 procent. Af Liberal Alliances i alt 763 Tønder-stemmer faldt 643 som personlige stemmer på den afgående kirke- og kulturminister, der ikke genopstiller ved folketingsvalget den 5. juni.

Tønders tal

Søndagens valg til Europaparlamentet i Tønderkredsen fik følgende udfald i procenttal (i parentes landsresultatet):

1. Venstre: 32,4 (23,5)

2. Socialdemokratiet: 20,5 (21,5)

3. Dansk Folkeparti: 17,2 (10,7)

4. SF: 7,6 (13,2)

5. Radikale Venstre: 5,8 (10,1)

6. Konservative: 4,8 (6,2)

7. Liberal Alliance: 4,6 (2,2)

8. Folkebevægelsen mod EU: 3,0 (3,7)

9. Enhedslisten: 2,7 (5,5)

10. Alternative: 1,4 (3,4)

Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

JV mener om Radio24syv: Man kan både vinde og tabe udbud

Når det offentlige sender opgaver i udbud, ligger det i sagens natur, at man som byder både kan vinde og tabe. Og det er også naturligt, at når en udbudsperiode udløber, risikerer det firma, der hidtil har løst opgaven, at tabe kampen om et nyt udbud. Men de selvfølgeligheder anfægter ikke de mange tilhængere af Radio24syv, der er dybt skuffede og vrede over, at radiokanalen ikke kan fortsætte efter denne måneds udgang. Lukningen af Radio24syv bliver af kritikere set som politikeres bevidste forsøg på at stoppe en kanal, der har lavet magtkritiske nyheder og satire. Dette blev også af disse kritikere set som årsagen til, at det daværende borgerlige flertal besluttede, at det nye udbud af Radio24syvs sendetilladelse skulle føre til en radiostation med hovedsæde i provinsen. Radio24syvs ejere ønskede på de forudsætninger ikke at søge. Det vakte så stor kritik, at et politisk flertal reagerede med at beslutte et udbud af en internetbaseret DAB-kanal, som ville give Radio24syv en chance for at fortsætte. Men i et udbud hverken kan eller skal politikerne bestemme hvem, der skal løse opgaven. Det har det politisk uafhængige radio og tv-nævn under Kulturministeriet haft til opgave at afgøre. Nævnet valgte så tirsdag eftermiddag, at Radio24syv ikke får den opgave. Det var et chok for mange medarbejdere og lyttere af en station, der i løbet af otte år har revolutioneret taleradio i Danmark. Tak for det. Men det er forkert, at politikerne har lukket Radio24syv. Stationen har tabt til konkurrenten Radio Loud, som af Radio og tv-nævnet er vurderet til på en række opstillede kriterier at have indgivet det bedste bud. På FM-båndet er Radio4 med hovedsæde i Aarhus klar til fra 1. november at blive afløseren for Radio24syv. Radio4 er ejet af en række lokale og regionale medier, herunder Jysk Fynske Medier, hvis største dagblad er JydskeVestkysten. Også Radio4 må risikere at kunne tabe et eventuelt nyt udbud, når den nuværende sendetilladelse udløber om otte år. For den slags udbud kan man både vinde og tabe.

Annonce