Annonce
Sønderborg

Dansk Folkeparti mistede 4400 stemmer i Sønderborg

Ifølge KMD stemte knap 64 procent i Sønderborg Kommune til EP-valget søndag. I 2014 var stemmeprocenten 55,1. Foto: Timo Battefeld
Dansk Folkeparti gik i Sønderborg Kommune fra 33,9 procent af stemmerne i 2014 til 16,7 procent af stemmerne. Socialdemokratiet og Venstre fik flest stemmer med 25 procent til hvert parti.

Sønderborg: I 2014 fik Dansk Folkeparti over 10.000 stemmer i Sønderborg Kommune ved EP-valget. Søndag mistede partiet knap 4400 stemmer og endte på lidt over 5700 stemmer i Sønderborg Kommune. Dermed går Dansk Folkeparti fra 33,9 procent af stemmerne til 16,6 procent.

Folketingsmedlem Jan Rytkjær Callesen (DF) fra Nordborg var klar over, at det ville gå den forkerte vej for partiet.

- Vi var en smule klar over, at vi skulle halveres. Jeg tror det skyldes Meld- og Feld-sagen, og folk er bange for et dansk brexit på grund af alt det bøvl i England med at komme ud og få en aftale. Det har skræmt folk, som derfor har stemt på de mere EU-positive partier, siger Jan Rytkjær Callesen.

Han var mandag formiddag på gaden i Gråsten i forbindelse med folketingsvalget.

- Jeg håber, folk kan skille det ad. Folketingsvalget og EP-valget er ikke det samme. Vi kæmper videre for Dansk Folkepartis mærkesager, siger Jan Rytkjær Callesen.

Annonce

Flest stemmer til S

De to største partier i Sønderborg Kommune ved søndagens EP-valg blev Venstre og Socialdemokratiet, der fik henholdsvis 25,3 og 25,5 procent af stemmerne. Begge partier fik cirka 2700 flere stemmer og endte på 8700 stemmer til hvert parti. Folketingsmedlem Benny Engelbrecht (S) fra Gråsten glæder sig over, at Socialdemokratiet fik flest stemmer i Sønderborg Kommune.

- Det er imponerende og overraskende, at vi ligefrem er det største parti i forbindelse med EP-valget. Det er ekstremt positivt, at vi havde en meget markant fremgang i vores stemmetal. Det skyldes, at vores kandidat Christel Schaldemoses har været enormt flittig og aktiv og engageret sig i lokale spørgsmål, siger Benny Engelbrecht.

Han var som en del af den socialdemokratiske ledelse på Christiansborg søndag. Mandag var han på vej tilbage til Sønderjylland for at føre valgkamp.

- Man kan ikke sammen ligne de to valg. Men der er ingen tvivl om, at et resultat, hvor vi i Sønderborg lander langt over landsgennemsnittet for Socialdemokratiet, giver selvtillid. Der er helt afsindig god stemning nu, siger Benny Engelbrecht.

SF gik i Sønderborg Kommune frem med lidt over 1000 stemmer og blev det fjerdestørste parti med 8 procent lige foran Radikale Venstre, som i Sønderborg havde en fremgang på 1500 stemmer og endte på 7,6 procent af stemmerne.

Det Konservative Folkeparti mistede 831 stemmer i Sønderborg og endte på 5 procent. Liberal Alliance gik frem med 381 stemmer og fik 3,2 procent af stemmerne. Folkebevægelsen mod EU mistede 340 stemmer i Sønderborg og endte på 3,7 procent af stemmerne.

Enhedslisten og Alternativet fik henholdsvis 1026 stemmer og 694 stemmer, som giver 3 og 2 procent af stemmerne.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Borgerlige må ind i kampen

Socialdemokratiet kan glæde sig over det borgerlige Danmarks tillid. Den kommer til udtryk, hver gang socialdemokraterne overtager regeringsmagten. Det er jo ikke verdens undergang og skal såmænd nok gå alt sammen. Sådan plejer det jo at være, lyder det borgerlige kor så. Erkendelsen er korrekt. Med de ulyksalige 1970-ere som den eneste, alvorlige undtagelse har ingen regeringer i efterkrigstiden uanset kulør ført en politik, som tilnærmelsesvis har bragt vores sikkerhed eller velstand i fare. Den nuværende regering er ingen undtagelse. En stram udlændingepolitik, endnu hårdere kurs mod kriminelle, et robust forsvar samt velfærd er mærkesager. Alt dette skal gå hånd i hånd med en ansvarlig økonomi, som den skarpe, interne debat med støttepartierne om minimumsnormeringer viste. Og så skal der kæmpes for klimaet. Ovenstående turde også være målene for enhver borgerlig regering, efter man også til højre for midten har sat miljø øverst på dagsordnen. Eneste stridspunkt mellem regeringen og de borgerlige kunne være skattepolitik og marginale forskelle på, hvordan man vil fordele samfundskagen. Er der et borgerligt projekt? Spørgsmålet er berettiget, for vi har intet hørt om det. Blandt andet lover Venstre blot, at være endnu grønnere end regeringen. Til gengæld hersker der åbenbart intern uenighed om udlændingepolitikken i det største borgerlige parti, hvis profil for øjeblikket står alt andet end skarpt. Alt dette må udløse selvransagelse hos deltagerne i Venstres landsmøde i denne weekend. Men også fra de øvrige, borgerlige partier savner vi visioner. Måske var det ikke blot en påstand, men den fulde sandhed , da Venstre i valgkampen forklarede, partiet ville ganske det samme som Socialdemokratiet – blot uden skattestigninger. Ja, det kan såmænd vise sig at være fortællingen om hele det borgerlige Danmark. Det er - undskyld udtrykket – fesent. Det borgerlige projekt er for vigtigt til, at ansvaret for det (alene) kan betros Socialdemokratiet.

Annonce