Annonce
Aabenraa

Dansk Folkeparti reddede ny periode til Thomas Andresen

Thomas Andresen får endnu en periode som borgmester i Aabenraa Kommune, men han var naturligvis træt af tilbagegangen til Venstre. Foto: Hans Chr. Gabelgaard

Borgmester Thomas Andresen slap for at skulle ud og finde et nyt flertal, selv om Venstre mistede to mandater. Med Dansk Folkepartis fortsatte støtte fik han lige præcis flertal.

Aabenraa: Mens klapsalverne lød i Kongesalen på Folkehjem, faldt Thomas Andresen og Kirsten Nørgård Christensen hinanden om halsen. For selv om Venstre var gået tilbage med to mandater - fra 13 til 11 - ved tirsdagens kommunalvalg, så kunne borgmesteren og hans gruppeformand nemlig tælle til 16 - det magiske tal, når det handler om at have flertal i Aabenraa Byråd.

Det kunne de gøre, selv om viceborgmester Ejler Schütt lod vente på sig på Folkehjem, fordi han havde travlt som valgansvarlig i hjembyen Løjt. De to partier, der også var i valgforbund, havde nemlig på forhånd aftalt, at DF'erne ville pege på Andresen som borgmester.

- Jeg er glad, selv om vi gik tilbage, for det var trods alt mindre end landstendensen. Det er klart, at jeg havde håbet på, at der havde været en borgmestereffekt i forhold til, at jeg synes, kommunen har haft fire gode år, sagde Thomas Andresen, der ikke tøvede med at svare ja på spørgsmålet om, om han var klar til at gå med det mindst mulige flertal.

Annonce

Bred konstituering

- Det er nok for mig. Nu arbejder vi i de kommende dage videre med en konstituering, forklarede borgmesteren, der i det arbejde vil forhandle med de øvrige partier om fordelingen af udvalgsposterne, og han håber, det kan lykkes at få en lige så bred konstituering som for fire år siden, hvor det kun var Enhedslisten og SF, der endte med at stå udenfor.

- Jeg ved, jeg fortsætter som borgmester, men det er klart, at det giver en usikkerhed i forhold til sammensætningen, ligesom jeg kan være bekymret i forhold til, om det kan lade sig gøre at trykke delete og se fremad i den nye periode, sagde borgmesteren.

Skole flyttede kun lidt

Fjordskolen har været det store debatemne i valgkampen, men det kom ikke til at få afgørende betydning. Socialdemokraterne gik ganske vist frem med et enkelt mandat, men som borgmesteren pegede på, så gik De Konservative, der er med i flertallet for flytningen, frem fra et til to mandater.

- Til lykke med det. Det er rigtigt godt gået. De har kørt en god valgkamp, og så har de også været med til at tage nogle af de svære beslutninger de seneste fire år, roste borgmesteren.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kolding

Mere regn på vej: Beredskab holder ekstra øje med vandstand i Kolding efter oversvømmelser

Leder For abonnenter

JV mener: Først nu er Britta Nielsen dømt

Det har vakt berettiget opsigt, at det over en lang årrække lykkedes Britta Nielsen at stjæle over 100 millioner kroner, som ellers skulle være brugt til gavn for de svageste borgere i samfundet. Hvordan kunne en betroet offentligt ansat optræde så kynisk? Og hvordan kunne kontrolmekanismerne i en ellers gennemreguleret offentlig sektor svigte i så uhørt grad? Det er spørgsmål, mange danskere savner gode svar på. Og med god grund. For Britta Nielsen-sagen er sammen med andre statslige skandaler i de senere år med til at skabe tvivl om, hvorvidt vores samfund virkelig er så ukorrupt og velfungerende, som vi ellers godt kan lide at bryste os af. Desværre har Britta Nielsen også kunnet have oplevelsen af at være dømt på forhånd. Her er, hvad daværende socialminister Mai Marcado (K) sagde om Britta Nielsen i efteråret 2018 til Berlingske: - Man er virkelig gennemgående et dårligt menneske, når man vælger at stjæle fra den her gruppe. Så har man jo ingen moral og ingen nedre grænse for anstændighed. Mai Mercado havde fuldstændig ret i sin bedømmelse af Britta Nielsen. Men det var meget upassende, at hun stemplede Britta Nielsen som skyldig, inden retten havde talt. Det var en udtalelse, der formentlig er i strid med god forvaltningsskik, da Mai Mercado på det tidspunkt var minister og dermed havde et særligt ansvar. Såvel borgere, medier som politikere kan undervejs i en så omtalt sag som denne nemt komme til at bruge formuleringer, der reelt slår fast, at den mistænkte er skyldig. Men det er meget vigtigt, at vi holder fast i, at det kun er de uafhængige domstole, som kan frikende eller dømme en anklaget. Det skal også gælde for en gennemført kynisk svindler som Britta Nielsen. Selv om hun siden efteråret 2018 af de fleste har været opfattet som skyldig, var det først tirsdag klokken 16.30, at hun fik sin dom ved Københavns Byret. Mange vil nok mene, at hun havde fortjent en længere straf end de seks år og seks måneders fængsel, det blev til. Men det er ligegyldigt for Britta Nielsens sag, hvad den enkelte borger mener. Retten har talt, og sådan skal det være i et retssamfund.

Annonce