Annonce
Udland

Dansk generalsekretær: USA begraver fredsproces i Israel

Drew Angerer/Ritzau Scanpix
USA's støtte til bosættelser kan ende med ny opstand, frygter generalsekretær i Mellemfolkeligt Samvirke.

Det ser sort ud for fredsprocessen og muligheden for at få lavet en tostatsløsning i striden mellem israelere og palæstinensere.

Det siger Tim Whyte, generalsekretær i Mellemfolkeligt Samvirke, efter at USA har ændret politik og nu støtter Israels bosættelser på Vestbredden.

- FN, internationale domstole og alle andre har sagt, at bosættelserne er et klokkeklart brud på Genevekonventionen. Man må ikke flytte egne borgere over på besat jord.

- Så når USA siger, som de gør nu, så er det ødelæggende for fredsprocessen mellem Israel og Palæstina, siger Tim Whyte.

Kursskiftet blev meddelt mandag aften dansk tid af USA's udenrigsminister, Mike Pompeo.

- Etablering af civile israelske bosættelser er ikke i sig selv uforenelig med international lov, sagde Mike Pompeo.

Det er et brud med den vurdering, som det amerikanske udenrigsministerium foretog i 1978.

Her blev det slået fast, at Israels bosættelser på den besatte Vestbred ikke er i overensstemmelse med folkeretten.

Den nye melding slukker håbet om, at der kan findes en fredelig løsning for israelere og palæstinensere, lyder det fra Tim Whyte.

- Det er en cementering af de ulovlige bosættelser på Vestbredden og dybest set et søm i kisten på fredsprocessen.

- Jeg kan ikke se, hvordan det kan lede til andet end mere uro, øget radikalisering og måske en ny intifada, siger han.

Mellemfolkeligt Samvirke er til stede på Vestbredden og i Gazastriben og oplever, at folk er presset og mangler basale fornødenheder.

- Hvis der kommer en ny intifada, en ny opstand og en mere voldelig konflikt, så vil det få konsekvenser for vores arbejde.

- Men mest af alt for dem vi arbejder sammen med, og som i forvejen er enormt presset af mangel på grundlæggende livsfornødenheder, siger Tim Whyte.

Generalsekretæren mener, at USA med meldingen "spiller sig selv af banen" som mægler i konflikten mellem israelere og palæstinensere.

Han håber derfor, at EU vil påtage sig en større rolle som mægler i striden.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Vejen

Et vindstød væltede træet

Læserbrev

Affaldshåndtering som i DDR-tiden

Lokaldebat: I den bebyggelse i Egernsund, hvor min kone og jeg bor, oplever vi til stadighed, at vore affaldscontainere ikke bliver tømt. Bebyggelsen består af 12 ejerlejligheder og otte boligforeningslejligheder. Problemet er, at Sønderborg Kommune entrerer med et system omkring bortskaffelse af affald, som ingen normalt begavede mennesker forstår. Et årskursus til borgerne i affaldshåndtering ville sikkert gøre underværker, men det vil kommunen næppe finansiere. Det system, skraldemændene (jo, det ord eksisterer skam endnu i det danske sprog) arbejder efter, bevirker, at hvis en lille ren plasticpose havner i den forkerte container, bliver den ikke tømt. Jeg luftede forleden min irritation på en særlig Egernsund-side på Facebook - og straks var der adskillige eksempler på, at rene bagateller er skyld i, at containerne bliver stående. Man må godt smide pap-emballagen fra en ramme cola i den dertil indrettede container - men så skal plasticomslaget pilles af. Ellers? Nul tømning. En mikroskopisk rest af marmelade i et glas - selvom man har brugt flere liter varmt vand på at gøre glasset rent - nul tømning. Kære byrådsmedlemmer - i har jo skabt et "system", der kunne være hentet i DDR i 1965. Folk er ikke ligeglade, men at lave en ordning for fjernelse af affald, som kun borgere med stærke læsebriller kan navigere rundt i (humor kan forekomme), er en ommer. Gad vidst, om det kun er i Egernsund, vi synes, at nu er målet sgu fuldt. Er der en modig byrådspolitiker, der kunne have lyst til at kommentere mit indlæg, skulle han/hun være velkommen. Trist, at der er længe til næste kommunalvalg, ellers skulle I nok komme på banen.

Kolding

Uheld skabte massiv kø ved Kolding

Annonce