Annonce
Danmark

Dansk Industri frygter ikke ny finanskrise på trods af stigende konkurser

Statistikerne har en forventning om, at der vil dukke endnu flere konkurser op i fremtiden - og især byggeribranchen er hårdt ramt. Arkivfoto: Søren Bidstrup/Ritzau Scanpix
Nye tal fra Danmarks Statistik viser en stigende tendens til flere konkurser i hele landet. Særligt Region Hovedstaden er hårdt ramt både på antallet af konkurser og tabte jobs. Hos Dansk Industri forventer man ligeledes, at væksten i den kommende tid vil blive bremset - dog frygter man ikke en ny nedtur som under finanskrisen.

Konkurser: Selv om året endnu ikke er omme, kan man allerede nu se en tendens til, at flere virksomheder har været nødsaget til at dreje nøglen om i årets løb. Det viser nye tal fra Danmarks Statistik.

I perioden september til november var der 22 procent flere konkurser, end der var i perioden fra juni til august. Derudover var antallet af tabte jobs 35 procent højere i efterårsperioden end i sommerperioden. Der skal dog tages højde for, at en enkelt konkurs i november var årsag til 566 tabte job.

Årsagen til de mange konkurser de seneste tre måneder, kan ifølge specialkonsulent ved Danmarks Statistik, Søren Dalbro, skyldes to ting.

- Vi oplever generelt flere konkurser i efteråret. Årsagen er, at virksomhederne skal aflevere årsregnskaber i foråret. Hvis det ikke sker, kan der komme en begæring om tvangsopløsning, der efterfølgende kan ankes, og det kan føre videre til en konkursbegæring, som også kan ankes. På den måde ender det ofte først med en afgørelse om konkurs i efteråret.

Derudover fortæller Søren Dalbro, at man ifølge statistikkerne har en forventning om, at der vil dukke endnu flere konkurser op i fremtiden - og især byggeribranchen er hårdt ramt. Dernæst kommer erhvervsservice og detailhandlen.

Vi ser i højere grad, at vores medlemmer er mindre optimistiske end tidligere, når vi spørger ind til fremtiden. De ligger stadig i den positive ende af spekteret. Men man ser, at optimismen i stigende grad afløses af pessimisme.

Morten Granzau Nielsen. Underdirektør ved Dansk Industri.

Hovedstaden har flest konkurser

Tæller man samtlige konkurser i 2019, hvilket også indebærer ikke aktive virksomheder, som er virksomheder uden ansatte eller med en omsætning under en million, er Region Hovedstaden den region, der har oplevet flest konkurser de første 11 måneder af 2019. Hele 4.288 virksomheder er i løbet af 2019 blevet erklæret konkurs.

Derefter kommer Region Midtjylland og Region Syddanmark, hvor henholdsvis 1.177 og 974 virksomheder gået konkurs i løbet af 2019. Men på trods af, at der i løbet af året er mange virksomheder, der har måttet dreje nøglen om, er det ikke en tendens, som på samme måde gør sig gældende blandt medlemmerne i Dansk Industri, hvis man spørger underdirektør, Morten Granzau Nielsen.

- Overordnet set oplever vi ikke, at vores medlemmer mener, at det går så dårligt, at de er nødsaget til begære deres virksomhed konkurs. Men i takt med at verden udenfor bremser op, oplever vi også, at virksomhedsejerne i højere grad tænker over, hvordan de skal agere i den usikkerhed - om det er nu de skal ansætte, eller om de skal vente.

Annonce

Pessimisme vinder frem

Selv om man hos Dansk Industri ikke oplever en stigende tendens til, at virksomhederne går konkurs, mener underdirektøren, at usikkerheden med blandt andet handelskrigen mellem USA og Kina og et Brexit rundt om hjørnet, er med til at påvirke stemningen blandt medlemmerne.

- Vi ser i højere grad, at vores medlemmer er mindre optimistiske end tidligere, når vi spørger ind til fremtiden. De ligger stadig i den positive ende af spekteret. Men man ser, at optimismen i stigende grad afløses af pessimisme.

Derfor tror Morten Granzau Nielsen også, at blandt andet Brexit og Tysklands økonomiske nedgang kommer til at have stor indflydelse på, hvordan virksomhederne i fremtiden kommer til at agere.

Antal konkurser og tabte job i 2019

Antal konkurser fra januar til og med november 2019 - inklusiv ikke aktive virksomheder, der ikke har nogle ansatte eller en omsætning under en million kroner:
 • Region Hovedstaden: 4.288
 • Region Sjælland: 790
 • Region Syddanmark: 974
 • Region Midtjylland: 1.177
 • Region Nordjylland: 469

Antal tabte job fra januar til og med november 2019:

 • Region Hovedstaden: 3.866
 • Region Sjælland: 2.034
 • Region Syddanmark: 2.456
 • Region Midtjylland: 2.591
 • Region Nordjylland: 1.088

Kilde: Danmarks Statistik

Annonce

Væksten bremses

Hvis man kigger på Danmarks Statistiks tal over antallet af tabte jobs i forbindelse med konkurser i 2019, ligger Region Hovedstaden igen i toppen over, hvilken region der har mistet flest fuldtidsstillinger.

3866 personer har i de første 11 måneder af 2019 mistet sit job i Region Hovedstaden. Derefter kommer Region Midtjylland med 2591 tabte job og Region Syddanmark med 2456 tabte job.

Selv om der er mange konkurser, er det ikke ensbetydende med, at der går mange jobs tabt i forbindelse med konkurser.

Men antallet af tabte job i november 2019 ligger ifølge Morten Granzau Nielsen på det højeste niveau i seks år. Man skal dog tage højde for, at en enkelt virksomhed stod for 566 af de tabte job.

At der er så mange job, der er gået tabt i forbindelse med konkurser i løbet af år 2019, får advarselslamperne til at blinke ved Dansk Industri, da det ifølge Morten Granzau Nielsen peger på, at væksten er på vej ned.

- Der er ikke noget, der tyder på, at der venter en ny finanskrise lige om hjørnet. Vi tror derimod, at det ender med en såkaldt blød landing, hvilket betyder, at beskæftigelsen fortsat vil stige, ledigheden formentlig vil være uændret, men at væksten vil bremse op, siger han og fortsætter:

- Vi kan selvfølgelig ikke vide, om verden omkring os går i stå, for hvis den gør det, har vi et helt andet scenarie. Der er hele tiden stor opmærksomhed på de nyeste tal, fordi vores medlemmer lige nu står i en position, hvor det er svært at forudse, hvordan det kommer til at gå de omkringliggende lande. Vores bedste bud lige nu er, at der ikke er nogen krise under opsejling, men at der er udsigt til en lavere vækst end tidligere.

Tre store konkurser

 1. Sterling: I 2012 måtte det danske flyselskab Sterling endnu en gang indgå en konkursbegæring. Flyselskabet, der blev oprettet i 1962, måtte 30 år efter opstart begæres konkurs. Bare et år efter konkursen blev firmaet genoprettet, og solgt videre til en islandsk investorgruppe i 2005, men i 2008 gik selskabet endnu en gang konkurs, og 700 ansatte mistede jobbet.

 2. Top-Toy: For lige knap et år siden blev legetøjsselskabet Top-Toy erklæret konkurs. Det betød, at Fætter BR og Toys'R'us' medarbejdere i hele Norden blev opsagt den dag, firmaet blev begæret konkurs. I november sidste år offentliggjorde Top-Toy en årsrapport, der viste et underskud på driften på 149 millioner kroner. I foråret 2019 kunne Salling Group annoncere, at man forventede at genåbne 26 Fætter BR butikker på landsplan.
 3. Bodilsen: I juni 2009 måtte møbelfabrikken Bodilsen på Mors dreje nøglen om. Finanskrisen havde sat sine spor og regnskabet fra 2008 viste et underskud på 60,5 millioner kroner, hvilket betød, at cirka 400 ansatte stod til at miste deres job.
Annonce
Annonce
Varde For abonnenter

Julie-omvendt: Hun er super feminin og kører en Piranha 5 i Forsvaret - og hun er Dansk Folkepartis spidskandidat, men står nederst på listen

Sydjylland For abonnenter

0 kroner for en hel dags arbejde: Mens andre vagtlæger skovler 40.000 sammen på en vagt, har Michael prøvet det stik modsatte

Annonce