Annonce
Indland

Dansk Industri om klimamål: Finansieringen er afgørende

Thomas Sjørup/Ritzau Scanpix
Dansk Industri vil gerne bidrage til gennemførelsen af nye klimamål, men der skal være styr på finansieringen.

Socialdemokratiet, SF og Enhedslisten er onsdag aften blevet enige om, at Danmark skal reducere CO2-udledningen med 70 procent i 2030.

Fra industriens side vil man gerne være ambitiøs, men det er vigtigt at finde den rette vej til at opnå målene. Sådan lyder reaktionen fra Dansk Industri.

- Vi har ikke set, med hvilke virkemidler og med hvilken finansiering politikerne vil gennemføre det her. Og vi synes, det er helt afgørende, at man får taget stilling til det.

- Vi vil gerne være ambitiøse. Vi vil også gerne bistå. Danske virksomheder har rigtig mange teknologiske løsninger i forbindelse med den grønne omstilling, siger Tine Roed, direktør i Dansk Industri.

Tine Roed vil ikke forholde sig til om, hvorvidt målet er realistisk. Men hun understreger, at man skal gøre sig nogle klare overvejelser om, hvad det kommer til at koste.

- Regningen kan ende mange steder. Det er vigtigt at gøre sig klar, hvor regningen skal lande, og hvordan man prioriterer.

- Jeg tror, man kan nå rigtig langt. Og Dansk Industri vil også gerne være ambitiøse. Men det er vigtigt, at vi træffer nogle beslutninger, vi kan gennemføre. Og at vi kan gennemføre dem økonomisk ansvarligt, siger Tine Roed.

Enigheden om klimaet har vakt glæde hos grønne organisationer såvel som hos partierne, der står bag målene. Og det er der god grund til, spørger man Sebastian Mernild, der er professor i klimaforandringer.

- Det er historisk og meget, meget glædeligt med så ambitiøs en klimamålsætning, siger han til Information.

Hvis målsætningen bliver en realitet, vil Danmark blive et af de mest klimaambitiøse lande i verden, vurderer Sebastian Mernild.

- Det er meget ambitiøst. Man kan sige, at det er ikke kun de lavthængende frugter, man skal til at plukke. Man skal finde ud af, hvordan man tager ordentligt fat i samfundet på de steder, hvor man ikke har taget fat endnu.

- Der er mange lande, som ikke lever op til Parisaftalen. Ved at lægge os på det her niveau tager vi den grønne klimaførertrøje på, siger Sebastian Mernild til Information.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Kan vi i det mindste få ærlig kommunikation?

Det lover simpelt hen ikke godt for regeringens troværdighed. I ni ministerier har man skiftet kommunikationschef efter valget. I syv tilfælde er der blevet ansat en kommunikationschef, der træder ind ad døren med et cv præget af tætte personlige eller politiske relationer til den socialdemokratiske minister, der netop har sat sig til rette i ministerkontoret. Der er tale om tidligere personlige rådgivere, valgkoordinatorer og politisk frivillige i valgkampe. Det er dog et tilfælde, insisterer regeringen. Et helt ufatteligt tilfælde, fristes man til at tilføje. Alt er gået rigtigt til. De bedste er valgt, i hvert eneste tilfælde. Og ministrene har overhovedet ikke blandet sig. Hedder det sig. I Danmark er embedsmandskorpset ikke politisk udpegede. Der er godt nok en tendens til, at politikere omgiver sig med flere og flere rådgivere, men kommunikationschefer i ministerier er ikke rådgivere. De er embedsmænd, de arbejder for staten og dermed for borgerne. De får løn af statskassen. De er ikke socialdemokrater eller noget andet - de er upolitiske. Det er derfor, at ansættelserne af de syv kommunikationschefer stikker sådan ud. Det er derfor oppositionen - ført an af Ole Birk Olesen, Liberal Alliance, i en stadig mere og mere kontant retorik insisterer på at få svar fra ministrene på spørgsmålet: Er alt gået rigtigt til? Man forstår den stigende irritation, som bortforklaringerne fortsætter. Det er en dybt beklagelig udvikling. Det er muligt, at politikere har brug for mere og mere politisk rådgivning, og derfor har behov for politiske rådgivere. I så fald er det rådgivere, de skal ansætte, og det skal selvfølgelig ske transparent for alverden. Stå ved det, tag det efterfølgende politiske slagsmål i Folketinget, for ærligt talt vil det være en kamp, der er til at klare. Uanset hvad der siges lige nu på tværs af folketingssalen, vil den næste regering formentlig ansætte endnu flere politiske rådgivere, end denne har gjort. Sådan er trenden. Men vær dog ærlig. Drop skuespillet. Hellere politisk udvalgte kommunikationschefer end fordækte udnævnelser, der skaber tvivl om afsenderen på de budskaber, som vil komme ud af samtlige ministerier de kommende år.

Annonce