Annonce
Erhverv

Dansk kulde er datacenters bedste ven

En af grundene, til at Danmark, Sverige og Island tiltrækker datacentre, skyldes vores kolde klima.

Gode faciliteter og grøn energi er med til at gøre Danmark til et attraktivt sted, når datacentre skal placeres.

Men en af årsagerne, til at Apple mandag har annonceret, at de placerer endnu et datacenter i landet, kan også tilskrives det kølige klima.

Det fortæller Adam Lebech, branchedirektør i Dansk Industri.

- Datacentres største problem er varme. For datacentre er i virkeligheden kæmpestore haller fyldt med servere - harddiske.

- De bliver enormt varme. Så det store problem er, hvordan man får kølet dem ned, så de ikke brænder sammen, siger han.

Både Danmark, Sverige og Island er derfor blevet attraktive lande for placeringen af datacentre.

Alle tre lande ligger under de kølige nordiske himmelstrøg, men ud over kulden har landene også alle en grøn energiproduktion.

- Det betyder meget for mange af de globale it-virksomheder, at man kan lave en CO2 neutral opbygning af datacentre.

- For datacentre er nogle af de mest energislugende virksomheder, der findes, siger Adam Lebech.

Datacentre er afgørende for den moderne brug af mobiltelefoner og computere, hvor man i stor stil lagrer indhold "i skyen".

Det er datacentrene, der gør denne lagring mulig, og derfor er it-giganterne nødt til at anlægge de store haller.

Foruden klimaet og den grønne energi kigger selskaberne på, hvor gode muligheder der er, for at datatrafikken kan glide, når de placerer centrene.

- Det skyldes, at vi endnu ikke er nået frem til, at man kan anvende data fuldstændigt fri på tværs af landegrænser i Europa, forklarer Adam Lebech.

Apples nye datacenter skal placeres i Aabenraa. Første fase af byggeriet ventes færdig i 2019 til en samlet pris på omkring seks milliarder kroner.

Når det er i drift, skal datacentret køre på 100 procent vedvarende energi.

Byggeriet ventes at skabe cirka 300 job og omtrent 50-100 beskæftigede, når datacenteret er i fuld drift.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aabenraa

Landsby er klar til at redde liv

Leder For abonnenter

JV mener: Groteske udsættelser af sigtelser skal stoppe

Bandekonflikter, grænsekontrol og forebyggelse af terror har de seneste år gjort det meget svært for politiet på tilfredsstillende vis at løse alle sine resterende opgaver. Flere betjente til det hårdt pressede korps er på vej, men det tager tid at få dem uddannet, så både politikere og politiledelse står fortsat med en vigtig prioriteringsopgave. I denne uge er det kommet frem, at man ifølge Politiforbundets formand, Claus Oxfeldt, i alle politikredse i nogle tilfælde venter med at sigte mulige gerningsmænd. Det sker på grund af mandskabsmangel for at kunne leve op til politisk bestemte tidsfrister. I sager om vold og våben må der højest gå 30 dage fra, der er rejst en sigtelse, til der er en tiltale, og i voldtægtssager er fristen typisk 60 dage. Berlingske har talt med en anklager, der på møder har hørt ledere fortælle om, at der i Københavns Politi løbende ligger 500-1000 sager, hvor der på grund af tidsfristerne ikke er rejst sigtelser, selv om politiet kender til de mulige gerningsmænd. Det er en hån mod både ofrene og mod befolkningen, der skal have tillid til, at efterforskningen er så effektiv som muligt. Det er fornuftigt, at der er krav om, at sager om grov kriminalitet bliver afsluttet hurtigt. Men ressourcerne skal også følge med. Derfor må politikerne erkende, at politiet står i en svær situation, hvor rigide krav om tidsfrister kan virke mod hensigten. I stedet må kravet være, at politiet får prioriteret kræfterne bedst muligt og ikke lader sig styre af tidsfrister og deraf følgende målkrav, som lederne måles på. Hvis politiet har en konkret mistanke, skal der selvfølgelig rejses en sigtelse med det samme. Også selv om der er risiko for, at der går flere end for eksempel 30 dage, før der er rejst en tiltale. Det er afgørende, at efterforskningen sker hurtigst muligt. Det må politikere og politiets ledelse sørge for, så de groteske udsættelser af sigtelser kan stoppe.

Annonce