Annonce
Læserbrev

Dansk Legetøjsmuseum

Læserbrev: Er kommunerne gået helt fra "snøvsen"? Dansk Legetøjsmuseum, Christiansfeld, står til at lukke 1. september pga. Kolding Kommune fjerner tilskuddet på 100.000 kr./år til driften. Legetøjsmuseet er en selvejende institution u. Slotssøbadet, Kolding, drevet med frivillig arbejdskraft. Museet rummer gammelt legetøj, noget fra langt tilbage og meget fra 50’erne og opefter. Samlingen er stor (140.000 effekter), breder sig ind over et baglokale og rummer alt lige fra træ- og bliklegetøj, mekanisk legetøj med optrækkernøgle, elektriske tog, dampmaskiner, Teknobiler, Tekno Ingeniørsæt til en stor dukkesamling m. dukkehuse, og skole-/børne-/billedbøger. Interiøret i dukkehusene afspejler tidens brugsgenstande (møbler & køkkenredskaber), og anskuelighedspædagogik gennem legen. (Rigtigt drenge- og pigelegetøj fra dengang…!).

Kolding kommune har opkøbt samlingen og vil forære den bort til kommunens institutioner (vuggestuer – plejehjem) – en forrykt idé. Og den visse "død" for legetøjet.

Samlingen er grundlagt af Bent Eliasen, Kolding, og er en blanding af opkøb og foræringer. Når det drejer sig om foræringer, er de givet i tiltro til, at genstandene ville blive bevaret for eftertiden. Den tillid er/vil blive brudt både her og i Haderslev, hvor(for) man fremover skal gøre sig sine overvejelser, inden man forærer noget væk til museer (måske kan man lige så godt sælge det!?).

Legetøjsmuseet er ikke nok kendt, og her skal der sættes ind. Der mangler frivillige. Christiansfeld er Unesco-by og turisttallet stiger. Skulle der ikke være plads til at bevare dette museum? Entréen er kr. 30/voksen og kr. 10/barn (standard kr. 50,-).

PS: Det kan Kolding Kommune ikke være bekendt. Småligt.

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Erhverv For abonnenter

Ansatte er dybt skuffede over lukning af Danfoss-fabrik: Jeg troede fandeme, det var løgn

Leder For abonnenter

Dronningens jernnæve

Der er nærmest altid uro i det engelske kongehus, og den seneste tid har uroen haft den iltre prins Harry som omdrejningspunkt. Prins Harry er bror til prins William, der en dag bliver konge, og yngste søn af prins Charles og prinsesse Diana, og sammen med sin kone, den borgerligt og amerikansk fødte hertuginde Meghan, ønsker han at trække sig som såkaldt seniormedlem af kongefamilien. Det er blandt andet ønsket om mere privatliv, der har bragt det unge ægtepar på disse tanker. Den engelske dronning Elisabeth har reageret ved at efterkomme parrets ønske, men samtidig også frataget dem retten til at kalde sig "kongelige højheder", frataget dem retten til at modtage apanage ligesom de to skal tilbagebetale cirka 20 millioner kroner for den nylige renovering af deres residens Frogmore Cottage. Der er langt fra det engelske til det danske kongehus, men dronning Elisabeths beslutning virker klog. Selv om man som kongelig er født ind i en særlig skæbne, er der historisk flere eksempler på, at medlemmer af forskellige kongehuse har frasagt sig disse nedarvede privilegier. I England synes dronningens holdning klar: Hvis du ikke vil arbejde som kongelig, får du heller ikke løn som kongelig. Dette spørgsmål kommer vi uden tvivl også til at diskutere inden længe her i Danmark, idet der i kongehuset lige nu er usædvanligt mange børn. En del af disse vil formentlig heller ikke som voksne kunne fylde en tilværelse ud inden for kongehuset, og derfor vil den til den tid siddende regent i samråd med regering og Folketing skulle træffe beslutninger i samme boldgade som dronning Elisabeths. Et kongehus med nedarvede privilegier er egentlig som konstruktion en anakronisme, men da eksempelvis det danske kongehus nyder massiv folkelig opbakning, er det i praksis en ganske demokratisk indretning. Imidlertid hviler en del af populariteten utvivlsomt på en bred accept af forholdet mellem aflønning og indsats, og her er det klart, at medlemmer af kongehuset for at få apanage skal arbejde for pengene.

Danmark For abonnenter

Smittede patienter: Kirurgs hudlidelse kan have kostet Henrik fra Fanø hans nye hofte

Danmark

Hudsygdom kan være skyld patienters infektioner: Nu er kirurgens allergi blevet fastslået

Annonce
var adsmtag = adsmtag || {}; adsmtag.cmd = adsmtag.cmd || [];