Annonce
Sydjylland

Bytter hen over grænsen: Dansk majs og gylle giver tysk strøm

Foran majsmarken vokser energiafgrøder som boghvede, havre, honningurt, gul sennep og olieræddike, som er vigtige led i den cirkulære økonomi, Brian Rostgaard Andersen står inde for. Foto: Carsten B. Grubach
I Jejsing giver cirkulær økonomi regnormene arbejdsro og balance i landbruget.
Annonce

JEJSING: For 10 år siden holdt Brian Rostgaard Andersen op med at producere maltbyg til DLG på sit landbrug i Jejsing.

Der skulle ske noget nyt, og han kastede sig uden de store overvejelser ud i at dyrke andre afgrøder på sine 500 hektar jord.

- Det var et spændende step. Strategien kom først bagefter, jeg fik rettet ind, og jeg synes, det er genialt, det, vi laver, for der har udviklet sig til cirkulær bioøkonomi. Det var det rigtige sted på det rigtige tidspunkt, og nu er det jo oppe i tiden med bæredygtighed, siger han i dag mange erfaringer rigere.

Kort skrevet dyrker Brian Rostgaard Andersen majs og kartofler på sine marker i Danmark og kører derefter majs og andet plantemateriale syd for grænsen til et biogasanlæg, som han ejer sammen med en tysk kompagnon.


Vi producerer ikke bare, men sørger også for, at vi holder jorden frugtbar i længden. Der opsamles næringsstoffer, der bliver spredt ud, og der vokser egenafgrøder som olieræddiker og vikker op.

Brian Rostgaard Andersen, Bimpel


Anlægget producerer så strøm til tyske forbrugere i nærområdet. Slutproduktet er ikke blot bæredygtig og CO2 neutral-elektricitet, men også kartoffelstivelse, som afsættes i Danmark.

Annonce

Alt kører i ring

- Vi har udviklet en maskine, så vi ikke behøver at rode så meget i jorden. Der er ikke så mange arbejdsgange. Vi kan lade regnormene i fred, så de kan omdanne efterafgrøderne til en form for kompost, og der kan udvikles højværdiafgrøder. Et unikt koncept og ægte cirkulær økonomi.

- Alt kører i ring, og vi behøver ikke købe gødning ind. Det hele er i balance med hinanden, pointerer Brian Rostgaard Andersen, som administrerer sin bedrift, der også rummer en maskinhandel, fra gården Bimpel, hvis historie går flere hundrede år tilbage.

Bimpel er i øvrigt et gammelt udtryk for et halvt anker øl, og en bimpel er rent fysisk en drikkedunk med øl. Og Bimpel – gården, altså – bruger Brian Rostgaard, der oprindelig er bankuddannet, også til undervisning af skoleklasser i cirkulær økonomi.

Brian Rostgaard Andersen foran bioganlægget, der ligger i Westre syd for grænsen blot få kilometer fra hans bedrift. Foto: Carsten B. Grubach

Tilbage til jordarbejdet:

- Vi producerer ikke bare, men sørger også for, at vi holder jorden frugtbar i længden. Der opsamles næringsstoffer, der bliver spredt ud, og der vokser egenafgrøder som olieræddiker og vikker op. Majsen snitter vi her i oktober og kører den til Tyskland, hvor biogasanlægget fodres med lige dele majs og gylle, som jeg får fra en lokal landmand, forklarer han.

Annonce

Fra gylle til strøm

Anlægget har tre tanke. Gennem den biologiske nedbrydning af gyllen og af energiafgrøderne dannes metan. Den omdannes i gasmotorerne til strøm, der er et certificeret grønt CO2-neutralt energiprodukt.

- Restproduktet er et EU-certificeret jordforbedringsmiddel, som kan bruges som gødning på danske marker. Det er der, det cirkulære kommer ind i billedet, siger Brian Rostgaard Andersen, der bruger metoder fra det bæredygtige landbrugsproduktionssystem Conservation Agriculture.

Cirkulær økonomi

Flere og flere landbrug omstiller i disse år deres bedrifter til større miljøvenlighed, deriblandt cirkulær økonomi. Følgende links fører til mere viden om cirkulær økonomi:

https://lf.dk/viden-om/b%C3%A6redygtighed/cirkulaer-biooekonomi

http://www.ecaf.org/ca-in-europe/what-is-ca

https://lf.dk/viden-om/b%c3%a6redygtighed/foedevareklyngens-indspil-til-handlingsplan/download-vores-bidrag

I systemet tilpasses kravene til afgrøder og lokale forhold i hver region, hvis landbrugs- og jordhåndteringsteknikker beskytter jorden mod erosion og nedbrydning, forbedrer dens kvalitet og biodiversitet og bidrager til bevarelsen af ​​naturressourcerne, vand og luft samtidig med, at udbyttet optimeres.

Sammen med sin tyske kompagnon har Brian Rostgaard Andersen sikret sig aftaler med faste aftagere af strøm frem til 2030.

- Anlægget kører året rundt, og vi er jo ikke afhængige af vejret. Og så har vi kun to leverandører, så vi behøver ikke at rende og lave aftaler med andre, konstaterer han.

Brian Rostgaard Andersen i maskinrummet i biogasanlægget, der kører året rundt og leverer strøm til tyske forbrugere. Foto: Carsten B. Grubach
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
CORONAVIRUS

Live: USA's topekspert tror på effektiv vaccine mod corona i december

Esbjerg For abonnenter

Esbjerg-pige dansede foran hele familien Danmark: Janni føler sig som rockstar efter sejren i Knæk Cancer-dans

Esbjerg

Coronaen lagde dæmper på Knæk Cancer i Esbjerg:: Færre mødte op på Tobakken til Tænd Et Lys-ceremonien

Annonce