Annonce
Indland

Dansk muld over forliste danske søfolk

Rederiet i Svendborg har sørget for alt, når sognepræst Anders Kingo Ullerup, sammen med tre omkomne søfolks familie tirsdag rejser til Nigeria for at begrave dem på deres sidste hvilested.

Med på rejsen er en erfaren kaptajn, der i 16 år har arbejdet i Nigeria.

- Han skal hjælpe os på vej og til rette i et land præget af lovløshed og pirateri. Derfor foregår det hele under politibeskyttelse, siger Kingo - nervøs, men glad for at være i så trygge hænder som muligt.

Onsdag morgen sejler han sammen med de omkomnes familie ud fra Port Harcourt. Fire timers sejlads - så er de fremme på stedet, hvor »Stevns Power« gik ned den 19. oktober.

- Først talte de pårørende og jeg om at holde en mindegudstjeneste. Men langsomt blev jeg klar over, at det skal være en begravelse. Det er altid frygteligt at miste sine kære. Det er ekstra svært i en situation som denne. Så uafsluttet. Familien får ikke dem ikke hjem. Men en begravelse kan være forløsende. Det er den forløsning, jeg skal prøve at give, og derfor bliver det en begravelse.

Han har bedt familierne om forslag til hvilke salmer, der skal synges. Den første synges i skibets kahyt.

Den har Kingo bestemt: »Se, nu stiger solen af havets skød«. Den, hvor det i sjette vers lyder: »Lad nu kun drage ad natmørkt hav, lad mig ikkun stævne imod min grav: Livets Gud mig skærmer, jeg er hans barn, ud hans hånd mig river af dødens garn«.

Endnu to salmer synges på dækket, hvor også selve begravelsen forrettes, når Anders Kingo strør muld fra præstegårdshaven i Ullerup ud over Atlanterhavets bølger med ordene.

- Af jord er du kommet. Til jord skal du blive. Af jorden skal du igen opstå.

Begravelse til havs
At de ord også giver mening på havet, talte Anders Kingo med de omkomnes pårørende om efter ulykken. Mens han sad sammen med de pårørende og talte om, hvordan det hele skal foregå, kom ideen, som synes som en selvfølge, når den er tænkt:

Naturligvis skal der strøs dansk muld over omkomne danske søfolk.

Ad snørklede veje er sognepræsten i Ullerup ved Sønderborg udset til at forestå begravelsen af tre danske søfolk.

- Først håbede rederi og pårørende naturligvis på, at de overlevede forliset. Siden på at det kunne lykkes at bjærge deres lig. Da det viste sig ganske umuligt, opstod der blandt de pårørende et ønske om at tage derned - måske lidt inspireret af Estonias forlis og mindehøjtideligheder på havet derefter, fortæller Anders Kingo.

En af ejerne af rederiet Nordane Shipping hedder Niels Højlund. En af hans venner er gift med en kvinde, der for nogle år siden boede i Kingos Sogn, og hende var det, der fik tanken om, at Anders Kingo kunne være præsten, der ville ledsage de pårørende og forestå deres farvel til de omkomne. Telefonnumre blev udvekslet. Anders Kingo følte, at han og Niels Højlund hurtigt kom på bølgelænge. Og efter det døgn, han fik til at tænke sig om, var han ikke i tvivl:

- Jeg fik det sådan, at det kunne jeg ikke sige nej til.

FAKTA: Forliset
Begravelsen er for de tre danskere, kaptajnen og to styrmænd, der omkom, da slæbebåden Stevns Power af endnu ukendte årsager, den 19, oktober blev trukket ned, mens den assisterede en rørlæggerpram: Hans Erik Hansen, Odense, 56 år, Peter Ulrik Sondorp, Gudme, 45 år, Arkai Maribo, Frørup, 54 år.

Pårørende til otte omkomne filippinere har også fået tilbudt at blive fløjet til Nigeria for at være med. De har sagt nej tak og i stedet arrangeres en katolsk mindegudstjeneste på filippinerne.

Annonce
Danmark

Onsdagens coronatal: Nu er over 74 procent af befolkningen færdigvaccineret

Sydjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Annonce
Annonce
Annonce
Tønder

Butikscenter står snart halvtomt: Kommunen arbejder på femte år videre med at etablere lyskryds i området

Esbjerg For abonnenter

Fængselsdom: 21-årig mand voldtog hash-lammet kvinde to gange efter at have givet hende en stærk joint

Esbjerg For abonnenter

Havnearbejdere strammer skruen: Blokade om undervandsbåd lammer Esbjerg Havn

Aabenraa

Om et år går det løs: Lokal vognmand skal hente de nye affaldsbeholdere

Haderslev

Borgmester: - Ingen vilde heste, bisoner eller kvæg i Pamhule Skov

Kolding For abonnenter

Voldtægtssag skaber utryghed hos beboere i ungdomsboliger: - Jeg føler hele tiden, jeg skal gå og holde øje med, hvem der render rundt her

Esbjerg

Fare for kvælning for børn: Jelly-produkter solgt i Aarhus og Esbjerg kaldes tilbage

Sydjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Esbjerg For abonnenter

Software fra Danmarks største it-firma kan ende i blodig krig: Sagen har forbindelse til familieselskab i Esbjerg

Danmark

Hun så sin konto gå i nul, mens hun talte i telefon med svindleren

Sønderborg For abonnenter

Ulkebøldam: Rensningen er begyndt, men slutdato er stadig ukendt

Esbjerg For abonnenter

Politikerne tøver med udstykning i Andrup: Nervøse ved udsigt til oversvømmelse af nyt boligområde

Sønderborg

Udvist fra Danmark: 27-årig udlænding dømt i narkosag

Annonce