Annonce
Nordtyskland

Dansk muslingefiskeri vækker vrede i Tyskland

Den danske muslingekutter Frigg, fotograferet fra Sønderhav. Om bord kan man skimte høstede blåmuslinger. Foto: Martin Ziemer
Muslingefiskeri er længst indstillet i den tyske del af Flensborg Fjord. I dansk farvand fiskes der forsat, og tyskerne frygter, fjorden bliver ødelagt.
Annonce

FLENSBORG: Mens fiskeriet efter blåmuslinger på den tyske side af Flensborg Fjord er indstillet, fortsætter det ufortrødent på den danske side. Det vækker harme - ikke kun i Tyskland. Men ifølge Fiskeristyrelsen under Miljø- og Fødevareministeriet i København foregår fiskeriet inden for lovens rammer. Ifølge chefkonsulent i Fiskeristyrelsen, Anna Christine Rasch, forholder myndighederne sig til Muslingepolitikken af 2012, når der udstedes licens til fiskeriet.

Muslingebanker er jo naturlige rev, der er hjemsted for snegle og mange andre dyr, ligesom små fisk bruger dem som skjul.

Naturforkæmper Dagmar Struß.

Annonce

Fuldt lovligt

Muslingepolitikken er baseret på vurderinger, som forskere hos DTU Aqua i sin tid er nået frem til, og som siger, at muslingefiskeri er bæredygtigt, hvis det foregår i en begrænset del af et bestemt område, og når der på samme areal kun fiskes med flere års mellemrum. Så kutteren Frigg foretager sig intet ulovligt, når den nu i flere dage har været ude med muslingeskraberen omkring Okseøerne.

Dykkere har kunnet dokumentere, at havbunden omkring muslingebankerne efter høsten er helt ødelagt og ikke som forventet genoprettet efter nogle år. Disse erkendelser indgår endnu ikke i vurderingerne på den danske side. Ifølge Anna Christine Rasch benytter Frigg sig dog af udstyr, der kun minimalt skader havbunden.

At Frigg, der sejler for firmaet Snaptun Muslinger ApS i Juelsminde, igen er dukket op i Flensborg Fjord, har fået alarmklokkerne til at ringe hos miljøorganisationerne.

– En ekspertudtalelse siger, at muslingebanker genopstår i løbet af fire år. Det ville også være tilfældet, hvis Flensborg Fjord var i balance. Det er den bare ikke, siger Dagmar Struß fra naturorganisationen Nabu

Hun organiserer Nabus marsvin-ekskursioner, og forekomsten af marsvin er ifølge hende en god indikator for, hvor godt – eller skidt – det står til med fjordens miljø.

Annonce

Naturlige rensningsanlæg

– Muslingebanker er jo naturlige rev, der er hjemsted for snegle og mange andre dyr, ligesom små fisk bruger dem som skjul. Samtidig kan vi konstatere, at marsvin gerne opholder sig i nærheden af muslingebanker, hvor de finder føde. For der er mange fisk i nærheden af bankerne. De nu ødelagte muslingebanker har netop været steder, hvor vi i fjor har set rigtig mange marsvin, siger Dagmar Struß.

– Muslingerne er også vigtige, fordi de filtrerer gødning ud af havvandet og hjælper med til at forhindre, at hele systemet kollapser, siger hun.

Annonce
Annonce
Danmark

Opdateret onsdag: 558 nye smittede i Danmark

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Team Esbjerg For abonnenter

Det holdt ualmindelig hårdt: Til sidst fik Team Esbjerg dog slæbt sejren hjem

Trekantområdet

Forslag til ny bypark byder blandt andet på tobaksplanter, hundeskov og vandhuller med salamandere

Annonce