Annonce
Nordtyskland

Dansk muslingefiskeri vækker vrede i Tyskland

Den danske muslingekutter Frigg, fotograferet fra Sønderhav. Om bord kan man skimte høstede blåmuslinger. Foto: Martin Ziemer
Muslingefiskeri er længst indstillet i den tyske del af Flensborg Fjord. I dansk farvand fiskes der forsat, og tyskerne frygter, fjorden bliver ødelagt.

FLENSBORG: Mens fiskeriet efter blåmuslinger på den tyske side af Flensborg Fjord er indstillet, fortsætter det ufortrødent på den danske side. Det vækker harme - ikke kun i Tyskland. Men ifølge Fiskeristyrelsen under Miljø- og Fødevareministeriet i København foregår fiskeriet inden for lovens rammer. Ifølge chefkonsulent i Fiskeristyrelsen, Anna Christine Rasch, forholder myndighederne sig til Muslingepolitikken af 2012, når der udstedes licens til fiskeriet.

Annonce
Muslingebanker er jo naturlige rev, der er hjemsted for snegle og mange andre dyr, ligesom små fisk bruger dem som skjul.

Naturforkæmper Dagmar Struß.

Fuldt lovligt

Muslingepolitikken er baseret på vurderinger, som forskere hos DTU Aqua i sin tid er nået frem til, og som siger, at muslingefiskeri er bæredygtigt, hvis det foregår i en begrænset del af et bestemt område, og når der på samme areal kun fiskes med flere års mellemrum. Så kutteren Frigg foretager sig intet ulovligt, når den nu i flere dage har været ude med muslingeskraberen omkring Okseøerne.

Dykkere har kunnet dokumentere, at havbunden omkring muslingebankerne efter høsten er helt ødelagt og ikke som forventet genoprettet efter nogle år. Disse erkendelser indgår endnu ikke i vurderingerne på den danske side. Ifølge Anna Christine Rasch benytter Frigg sig dog af udstyr, der kun minimalt skader havbunden.

At Frigg, der sejler for firmaet Snaptun Muslinger ApS i Juelsminde, igen er dukket op i Flensborg Fjord, har fået alarmklokkerne til at ringe hos miljøorganisationerne.

– En ekspertudtalelse siger, at muslingebanker genopstår i løbet af fire år. Det ville også være tilfældet, hvis Flensborg Fjord var i balance. Det er den bare ikke, siger Dagmar Struß fra naturorganisationen Nabu

Hun organiserer Nabus marsvin-ekskursioner, og forekomsten af marsvin er ifølge hende en god indikator for, hvor godt – eller skidt – det står til med fjordens miljø.

Naturlige rensningsanlæg

– Muslingebanker er jo naturlige rev, der er hjemsted for snegle og mange andre dyr, ligesom små fisk bruger dem som skjul. Samtidig kan vi konstatere, at marsvin gerne opholder sig i nærheden af muslingebanker, hvor de finder føde. For der er mange fisk i nærheden af bankerne. De nu ødelagte muslingebanker har netop været steder, hvor vi i fjor har set rigtig mange marsvin, siger Dagmar Struß.

– Muslingerne er også vigtige, fordi de filtrerer gødning ud af havvandet og hjælper med til at forhindre, at hele systemet kollapser, siger hun.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kolding

Mere regn på vej: Beredskab holder ekstra øje med vandstand i Kolding efter oversvømmelser

Leder For abonnenter

JV mener: Først nu er Britta Nielsen dømt

Det har vakt berettiget opsigt, at det over en lang årrække lykkedes Britta Nielsen at stjæle over 100 millioner kroner, som ellers skulle være brugt til gavn for de svageste borgere i samfundet. Hvordan kunne en betroet offentligt ansat optræde så kynisk? Og hvordan kunne kontrolmekanismerne i en ellers gennemreguleret offentlig sektor svigte i så uhørt grad? Det er spørgsmål, mange danskere savner gode svar på. Og med god grund. For Britta Nielsen-sagen er sammen med andre statslige skandaler i de senere år med til at skabe tvivl om, hvorvidt vores samfund virkelig er så ukorrupt og velfungerende, som vi ellers godt kan lide at bryste os af. Desværre har Britta Nielsen også kunnet have oplevelsen af at være dømt på forhånd. Her er, hvad daværende socialminister Mai Marcado (K) sagde om Britta Nielsen i efteråret 2018 til Berlingske: - Man er virkelig gennemgående et dårligt menneske, når man vælger at stjæle fra den her gruppe. Så har man jo ingen moral og ingen nedre grænse for anstændighed. Mai Mercado havde fuldstændig ret i sin bedømmelse af Britta Nielsen. Men det var meget upassende, at hun stemplede Britta Nielsen som skyldig, inden retten havde talt. Det var en udtalelse, der formentlig er i strid med god forvaltningsskik, da Mai Mercado på det tidspunkt var minister og dermed havde et særligt ansvar. Såvel borgere, medier som politikere kan undervejs i en så omtalt sag som denne nemt komme til at bruge formuleringer, der reelt slår fast, at den mistænkte er skyldig. Men det er meget vigtigt, at vi holder fast i, at det kun er de uafhængige domstole, som kan frikende eller dømme en anklaget. Det skal også gælde for en gennemført kynisk svindler som Britta Nielsen. Selv om hun siden efteråret 2018 af de fleste har været opfattet som skyldig, var det først tirsdag klokken 16.30, at hun fik sin dom ved Københavns Byret. Mange vil nok mene, at hun havde fortjent en længere straf end de seks år og seks måneders fængsel, det blev til. Men det er ligegyldigt for Britta Nielsens sag, hvad den enkelte borger mener. Retten har talt, og sådan skal det være i et retssamfund.

Annonce