x
Annonce
Udland

Dansk sparekrav tager modet fra Tjekkiet: Vi kan rejse hjem

Pool/Reuters
Hvis Danmark og tre andre EU-lande insisterer på sparebudget, kan vi lige så godt gå hjem, mener Andrej Babis.

Den urokkelige position, som Danmark og tre andre sparelande har indtaget under budgetforhandlinger i EU, tager modet fra Tjekkiets premierminister, Andrej Babis.

Annonce

Flere andre stats- og regeringschefer signalerer også en opgivende indstilling til målet om at indgå en budgetaftale på det igangværende topmøde.

Babis kan ikke arbejde med, at sparelandene fastholder deres position: Budgettet må maksimalt være 1,00 procent af bruttonationalindkomsten (bni).

- Jeg forstår ikke, hvorfor vi er kommet her. Den nye gruppe af nettobetalere vil maksimalt betale 1 procent af bni.

- Så har vi slet ikke noget at diskutere, siger Babis.

Han klager også over, at budgetbisserne vil bevare deres rabatter, da disse rabatter, som han konstaterer, skal betales af de øvrige EU-landes bidrag.

- Flytter disse lande sig ikke, kan vi forhåbentlig rejse hjem i dag, siger Babis.

I et kompromisudspil fra før topmødet har EU-præsident Charles Michel lagt op til, at budgettet skal være 1,074 procent.

Der er en betydelig forskel mellem de to procentsatser. Ifølge Babis' beregning vil forskellen være 75 milliarder euro, hvilket svarer til 520 milliarder danske kroner.

Tjekkiet er del af en meget stor gruppe af EU-lande, som ikke vil acceptere, at der bliver skåret i midlerne til samhørighed, der skaber udligning i unionen.

Mange EU-lande vil desuden ikke acceptere, at sparelandene vil reducere støtten til landbruget.

Danmark, Østrig, Sverige og Holland vil generelt bruge markant færre penge, og disse færre penge skal i højere grad bruges til "moderne politikker". Med det henviser de til migrationshåndtering, forskning, innovation og klima.

Ingen EU-lande har endnu vist vilje til at slække på deres krav. Natten til fredag holdt Michel møder med stats- og regeringschefer en efter en. Men han fik ingen indrømmelser.

- Alle siger nej til alt, siger en embedsmænd tæt på EU-præsidenten.

Rumæniens præsident, Klaus Iohannis, spår, at det bliver nødvendigt med et nyt topmøde, hvilket også statsminister Mette Frederiksen (S) har sagt.

- Vi må se. De færreste af os er optimistiske, siger rumæneren.

Finlands statsminister, Sanna Marin, vurderer, at "det ser ret svært ud lige nu".

EU's næste flerårige budgetperiode, MFF, som sætter et loft for, hvor mange penge EU må bruge de næste syv år, begynder 1. januar 2021.

Skulle stats- og regeringscheferne blive enige på topmødet, er det ikke sikkert, at budgetrammen bliver klar i tide.

Europa-Parlamentet, som skal godkende budgettet, mener, at budgettet skal være 1,30 procent af bni. Det er i omegnen af 300 milliarder euro mere, end hvad Danmark og sparelandene kræver.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kommentar

Byens butikker skal bruges - også efter coronakrisen

Fredag eftermiddag blev jeg ringet op. Min frisør havde taget fat i sin kalender og var begyndt at kontakte alle de kunder, hun har eller rettere havde en aftale med i sin salon. Min yngste og jeg stod for tur lige før påske, men den tid kan i sagens natur ikke gennemføres, så min udmærkede frisør ville lige høre, om hun måtte ringe mig op på den anden side. På den anden side af coronakrisen. Lad frisøren være bare et eksempel af mange på, hvordan de selvstændigt erhvervsdrivende kæmper for deres forretninger i disse uger. Frisøren får assistance fra Folketingets hjælpepakker, så hun regner med at klare sig, men hjælpepakker gør det ikke alene. For ville kunderne også være hos hende efter coronaen uden et opkald? HERMED TIL BUTIKKERNE i Aabenraas gågade: Mange af dem ligger lukkede hen, enkelte har genåbnet, og flere gør sig samme overvejelse. I denne uge blev vi på redaktionen kontaktet af Gitte Jensen og Solvejg Jensen fra henholdsvis Tinzon House og Ole Chokolade. De ville gerne fortælle, at de var begyndt at samarbejde nærmest under mottoet - køb lidt hos den ene og få noget med fra den anden også. Dette budskab havde de fortalt på Facebook, men som de konstaterede, er de sociale medier ikke alt, og de ville da gerne have lidt hjælp af os gennem både vores trykte og digitale platforme hos Jysk Fynske Medier. Her i kommunen og landsdelen JydskeVestkysten og Aabenraa Ugeavis. DEN SLAGS GØRES under sædvanlige omstændigheder i annoncer, men her har jeg så valgt undtagelsen - ikke for at hjælpe de to forretninger alene. Eller specifikt, men for at lade Gitte og Solvejg og deres butikker være eksemplet på, at krisetider tvinger virksomheder, forretninger og alle andre selvstændige til at lede efter nye veje til indtægterne. Som Gitte Jensen fra Tinzon House formulerer det: - Jeg tænkte, at vi ville være et godt match. For Solvejg og Ole Chokolade er det højsæson i påsken, og hvis nu vi kunne gøre noget i fællesskab, løfte noget sammen, kunne vi måske holde hjulene i gang. For de to butikker og alle andre kan vi håbe, at det lykkes. At de også vil være her på den anden side. For der kommer en dag, hvor normaliteten vender tilbage. Formentlig i små bidder, men også til den tid skal vi huske, at forretningslivet i gaderne kun er der, hvis det bruges. Af os. I DENNE TID har vi opdaget, hvad det vil sige, og hvordan det føles, når gaderne forekommer at være søndagsforladte hele ugen. I flere uger. Der mangler noget. Byens butikker har også brug for dit lokale engagement efter coronaen. Eller som Solvejg Jensen formulerer sit ønske: - Fra kunder hører jeg, at de føler sig skræmte over, at der er så lukket. Sådan kunne det måske blive engang. Vores håb er, at de vil købe lokalt. Og min egen frisør - hun kan bare ringe. PAS PÅ HINANDEN

Annonce