Annonce
Udland

Dansk tegning af virusplettet Kina-flag går verden rundt

Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix
Flere globale medier skriver om Jyllands-Postens tegning af Kinas flag med illustrationer af coronavirusset.

Det får opmærksomhed flere steder i verden, at den danske avis Jyllands-Posten er havnet i en ophedet strid med Kina.

Således skriver flere internationale medier tirsdag om Kinas hårde kritik af en satirisk tegning bragt i avisen mandag.

Tegningen forestiller det røde kinesiske flag, hvor de traditionelle gule stjerner er erstattet af illustrationer af coronavirus. Et udbrud af virusset har hidtil kostet over 100 mennesker livet i Kina.

Tegningen er ikke faldet i god jord hos Kina, der gennem den kinesiske ambassade i Danmark har forlangt en undskyldning fra Jyllands-Posten.

Og det har trukket globale overskrifter.

De store internationale nyhedsbureauer AFP, AP, Bloomberg og Reuters har alle omtalt sagen i løbet af tirsdagen. Det samme har det svenske nyhedsbureau TT og det norske nyhedsbureau NTB.

Reuters nævner blandt andet Muhammedkrisen fra 2005 i dets historie:

- I 2005 offentliggjorde Jyllands-Posten satiriske tegninger af profeten Muhammed, hvilket skabte stor vrede i hele det muslimske samfund.

Også NTB nævner Muhammedkrisen, der blev udløst, da Jyllands-Posten bad 12 tegnere om at illustrere profeten Muhammed.

- Avisen er blandt andet kendt for publiceringen i 2005 af de såkaldte Muhammedkarikaturer, som udløste protester fra muslimske lande, voldshandlinger og krav om undskyldninger, skriver NTB.

Blandt de øvrige globale medier, der nævner den verserende sag, er de amerikanske politiske medier Politico og The Hill. Også russiske RT og den europæiske tv-station Euronews nævner tegningen.

Jyllands-Postens chefredaktør, Jacob Nybroe, afviser at undskylde til Kina.

- Vi kan ikke komme med en undskyldning for noget, vi ikke mener, er forkert. Vi har ingen intention om at nedgøre eller håne, og det synes vi, heller ikke, at tegningen gør, siger chefredaktøren.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Forløb om udligning er uskønt

Selvom Danmark er et lille land, er der betydelig forskel på de økonomiske vilkår i de enkelte lokalområder. Derfor er det sund fornuft med kommunal udligning, så borgerne kan få i hvert fald nogenlunde ens levevilkår, uanset om de bor i et velhaverområde nord for København eller i en kommune, der for eksempel er udfordret af mange ældre, plejekrævende borgere og lave husstandsindkomster. Ordninger af denne karakter vil nødvendigvis skabe splid. Nogle kommuner vil føle, de skal aflevere for meget, mens andre oplever at modtage for lidt. Men for at acceptere ordningen er det i det mindste nødvendigt, at man lokalt kan forstå den. Her er det tilsyneladende gået helt galt med regeringens udspil til en udligningsreform. Flere borgmestre erkender, at de ganske enkelt ikke begriber resultaterne, selv om regeringen lidt efter lidt er rykket ud med flere detaljer og regnestykker. De frustrerede borgmestre får opbakning fra professor i økonomistyring ved Aalborg Universitet Per Nikolaj Bukh, der kalder forløbet rodet og kaotisk. Bedre bliver det ikke af, at der undervejs havde sneget sig en regnefejl på 200 millioner kroner ind i udspillet. Fejlen er erkendt, undskyldt og rettet. Men ellers mener Socialdemokratiets finansordfører, Christian Rabjerg Madsen, at alt er i bedste orden. Processen har været som ved foregående udligningsreformer, og ingen tal bliver holdt hemmelige. Per Nikolaj Bukh mener til gengæld, at informationerne er kommet for langsomt og kun afleveret under pres. Han foreslår derfor, at den store reform bliver sat på pause. Ligefrem at standse et så omfattende projekt midt under forhandlingerne er nok at gå en kende for vidt. Men det ville klæde regeringen at erkende, at håndteringen har været uskøn, hvilket da også har fået De Konservative og Liberal Alliance til at forlade forhandlingsbordet på grund af manglende informationer, mens Venstre kun tøvende mødte op – ligeledes fordi partiet, følte de på forhånd vidste for lidt.

Kolding For abonnenter

Allan pumpede vand hele natten: Haven forvandlet til en svømmepøl

Annonce