Annonce
Sydjylland

Dansk turisme tager de grønne briller på - fremtidens turister vil have bæredygtighed

Ifølge direktøren i Destination Nordvestkysten vil fremtidens turister langs Vestkysten ønske, at den sociale og økonomiske bæredygtighed i lokalområdet skal kunne ses. Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Destinationsselskaber og andre turismeaktører i hele landet arbejder sammen på kryds og tværs for at udvikle dansk turisme i en grøn og bæredygtig retning. Fem tværgående turismeprojekter får nu millioner fra Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse.

Hvis man troede, at dansk turisme var slået tilbage til start efter over et års nedlukning, er det ikke hele sandheden.

Mens mange har det svært, bobler turismebranchen også af ideer og initiativer, og destinationsselskaber og andre turismeaktører i hele landet har nu fundet sammen i stærke, grønne partnerskaber og tværgående samarbejder om bæredygtighed.

I en pressemeddelelse skriver Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse, at man har valgt at støtte fem projekter med cirka 22 millioner kroner.

Annonce

En stor del af landets destinationsselskaber er involveret i projekterne, og det glæder Arne Boelt, borgmester i Hjørring Kommune og medlem af Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse:

- Store dele af det danske turismeaktørlandskab er gået ind i at udvikle turismen i en grøn og bæredygtig retning, og det er en fornøjelse at se destinationsselskaber skulder ved skulder med andre turismeaktører i samarbejder på kryds og tværs af hele landet. Det er det, vi har ønsket og håbet på. Covid-19 har medført store tab for mange i turismebranchen, og vi er på den baggrund glade for at kunne investere i branchen, særligt i aktiviteter der tager højde for den stigende efterspørgsel efter grønne og bæredygtige turismeprodukter, som vi har gode muligheder for at levere i Danmark.

Bæredygtig turisme

De fem støttede projekter rækker fra Vadehavet op langs Vestkysten til Skagen, og sydpå langs Kattegat, involverer Limfjorden og det sydlige Danmark.

I projektet "Vestkysten som samlet powerbrand", der støttes med op til 11 millioner kroner, har Destination Nordvestkysten i et stærkt partnerskab langs Vestkysten sat bæredygtig turisme på dagsordenen. Målet er, at antallet af overnatninger på Vestkysten i løbet af 2023 er tilbage på niveau med rekordåret 2019, at turisterne bruger flere penge, og at de kommer hele året.

Det kræver mere international markedsføring og et tæt samarbejde med lokalbefolkningen, siger Peter Krusborg, direktør i Destination Nordvestkysten:

- Fremtidens turister langs Vestkysten ønsker, at service, oplevelser og mødet med lokalområdet samlet set opfattes bæredygtigt. Naturen må ikke virke slidt af turismen, den sociale og økonomiske bæredygtighed i lokalområdet skal kunne ses – og turister vil gerne tæt på lokalbefolkningen og have autentiske oplevelser.

Annonce

Hvordan måles bæredygtighed?

Men hvad er bæredygtig turisme? Og hvordan måles, om turisme er bæredygtigt? Disse spørgsmål skal besvares i projektet "Bæredygtige destinationer i praksis", som med 2,9 millioner kroner i støtte skal gennemføres af samtlige 19 tværkommunale destinationsselskaber i Danmark.

- Vi taler meget om bæredygtighed i turismen, og langt de fleste ønsker mere bæredygtig udvikling og balanceret vækst, men vi måler stadig vores succes på gammeldags vis i overnatninger og omsætning, hvilket dette fælles projekt gerne skal gøre op med, siger Jens Müller, formand for Danske Destinationer.

Derfor skal projektet over tre år - med udgangspunkt i "best practice" fra udlandet - udvikle metoder og værktøjer, der kan bruges i alle landets destinationsselskaber til at måle bæredygtighed i turismen.

- Danmark er et dejligt ferieland, og det er positivt med så mange gode og fælles projekter, som styrker og udvikler dansk turisme. Vi har mere end nogensinde brug for, at alle gode kræfter arbejder sammen, så vi også efter coronakrisen har nogle stærke turismevirksomheder, som både danske og udenlandske turister kan nyde godt af, siger erhvervsminister Simon Kollerup (S).

Fakta om turismeindsatsen

Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse har på sit møde den 21. april besluttet at uddele i alt 60,6 millioner kroner til lokale og tværgående turismeprojekter i 2021. Der er kommet 24 ansøgninger, og 17 projekter får nu støtte, finansieret af de decentrale erhvervsfremmemidler.

Turisme er et centralt fokusområde for bestyrelsen: I 2020 blev 63 millioner kroner udmøntet til turismeinitiativer, og i 2020 og 2021 blev i alt 225 millioner kroner udmøntet i omstillingspuljen, der har turisme- og oplevelseserhvervet som en central målgruppe.

Desuden har bestyrelsen i 2019 og 2020 medfinansieret konsolideringen af Danmarks destinationsselskaber. Denne proces er nu afsluttet med 19 tværkommunale destinationsselskaber, der dækker 90 kommuner. Selskaberne har ansvaret for destinationsudviklingen i de respektive områder.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv For abonnenter

2020 blev det bedste år for Kolding Lufthavn i ti år: Vi har set flere forretningsrejser, hvor de har samlet 4-5 mand i et jetfly

Billund For abonnenter

Legolands teknikere ordner alt fra videoovervågning til årets nyeste forlystelser: - Det er ligesom at få noget fra Ikea

Annonce