Annonce
Nordtyskland

Dansk-tysk avissamarbejde er enestående i Europa

På en konference i maj fik JydskeVestkysten og SHZ Otto von Habsburg-prisen for avissamarbejdet på tværs af grænsen. Aftalen om udveksling af artikler og billede omfatter også Der Nordschleeswiger og Flensborg Avis. Her ses fra venstre chefredaktør Jørgen Møllekær, Flensborg Avis, chefredaktør Stefan Gläsener, SHZ, chefredaktør Peter Orry fra JydskeVestkysten og Gwyn Nissen, chefredaktør ved Der Nordschleswiger. Foto: Tim Riediger. Avis

FLENSBORG: Samarbejdet i det dansk-tyske grænseland imponerede, da to journalister fra det høje nord deltog i en nylig konference for nationale mindretal i Novi Sad i Serbien. Her præsenterede Gwyn Nissen fra det tyske mindretals avis, Der Nordschleswiger, og Frank Jung fra det store, nordtyske mediehus SHZ den model, som alle fire mediehuse i grænselandet samarbejder efter. Foruden SHZ og Der Nordschleswiger er det Flensborg Avis samt JydskeVestkysten.

Konferencens arrangører havde selv bedt om at blive præsenteret for samarbejdet, der så vidt vides er enestående i hele Europa, skriver SHZ.

Aftalen mellem aviserne betyder, at de frit kan benytte hinandens billeder og artikler. Derfor har JydskeVestkysten også sin daglige side med nyheder kun fra Slesvig-Holsten. Interessen for disse nyheder er betydelig, fordi Flensborg også er centerby for store dele af Sønderjylland.

- Men nyhederne fra Slesvig-Holsten i en dansk avis gavner også turismen i delstaten, konkluderede Gwyn Nissen og Frank Jung samstemmende.

Kongressens deltagere beundrede også det frie valg af nationalitet ved den dansk-tyske grænse, hvor den enkelte selv kan afgøre i hvilken kultur, vedkommende føler sig mest hjemme.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

JV mener: En tænkepause er trods alt bedre end dum beslutning

Klimaet er udfordret. Danmark har et ansvar for at gøre en forskel for nuværende og for kommende generationer. Men danske politikere har også et ansvar for ikke at træffe beslutninger, der måske er populære på den korte bane, men kontraproduktive på den lange. Regeringen har atter udskudt en beslutning om ny oliejagt i Nordsøen. Den danske stat har i over 40 år givet virksomheder tilladelse til at udvinde olie og gas i Nordsøen. Den forretning har finansieret en betydelig del af velstanden i dette land. I tusindvis af mennesker arbejder i den industri, alene i denne del af landet, og det skal de ikke skamme sig over. De skal nemlig være med til at finansiere fremtiden. Fire selskaber har budt i den ottende runde, som gælder fra 2025 og giver mulighed for at udvinde olie til 2055. Selskaberne var lovet et svar for et halvt år siden. Nu må de vente på ubestemt tid. Regeringen har udbedt sig tænkepause, og det er ærligt talt ikke den værste beslutning, regeringen kunne træffe lige nu. De politiske vinde blæser uansvarlighedens vej, politisk er regeringen under pres af sine støttepartier for at sætte en prop i Nordsø-olien. Vi har fået en enormt ambitiøs klimalov. Danmark vil reducere sit CO2 udslip med 70 procent inden 2030. Problemet er, at ingen kender regningen for den beslutning. Kun ligger det fast, at den bliver stor. Nordsøens olie er sort. Men den er i globalt perspektiv mindre sort end megen anden olie. Udfaser Danmark olie hurtigere end grønne energikilder er konkurrencedygtige på verdensmarkedet, forbedrer det ikke klimaet, tværtimod. Så leverer andre endnu sortere brændstof. Danmark tager sit ansvar som et af verdens rigeste lande alvorligt. Men Danmark fylder uendeligt lidt i det globale klimaregnskab, og det vil i virkeligheden ikke kunne måles på et eneste termometer på kloden i 2030, om Danmark lander på 50 eller 75 procent i 2030. Derimod vil det kunne måles, hvis danske oliemilliarder investeres i grønne investeringer, som kan udkonkurrere olien og gassen. Danmark gør ingen forskel ved at blive fattigere. Men Danmark kan gøre forskel, hvis vi sætter vores velstand ind på at finde løsninger – også for de mange, mange andre.

Kolding For abonnenter

Formand bebuder sværm af politianmeldelser om støjgener og musiklarm ved populær badebro

Annonce
var adsmtag = adsmtag || {}; adsmtag.cmd = adsmtag.cmd || [];