Annonce
Aabenraa

Dansk-tysk: Kleinschmidt trak havefestival over grænsen

Stephan Kleinschmidt glæder sig over, at mange års samarbejde på tværs af grænsen nu bliver synligt og konkret for alle i form af havefestivalen Blomster bygger broer - Blumen bauen Brücken. Arkivfoto: Timo Battefeld
Idémanden bag den grænseoverskridende havefestival Blomster bygger broer, Stephan Kleinschmidt, færdes dagligt på begge sider af grænsen. Som politiker i Sønderborg og embedsmand i Flensborg.

GRÆNSETREKANTEN: 100-året for folkeafstemningerne i 1920, da grænsen mellem Sønderjylland og Slesvig-Holsten blev fastlagt. Det så Stephan Kleinschmidt som den primære anledning, da han for omkring fem år siden beskrev sin idé om et grænseoverskridende Landesgartenschau ved Flensborg Fjord.

I Slesvig-Holsten har der været Landesgartenschau i Slesvig i 2006, i Norderstedt i 2011 og i Eutin i 2016. Sidstnævnte tiltrak 500.000 gæster i løbet af 149 dage.

Blomster bygger broer, som nu er en realitet, er en anderledes haveudstilling – den er ikke koncentreret ét sted, den slutter ikke efter et halvt år, og så går den altså på tværs af grænsen.

Annonce

Stephan Kleinschmidt, som både er valgt for Slesvigsk Parti til byrådet i Sønderborg og er embedsmand, tidligere i delstatsregeringen i Kiel og nu i Stadt Flensburg, drøftede dengang sin idé med daværende ministerpræsident Torsten Albig og med andre relevante aktører på forskellige niveauer. Og idéen bed sig fast.

Men 2020 er ikke blevet det år, der var planlagt i forhold til 100-året for det, vi danskere kalder Genforeningen, og som på tysk side kaldes grænsedragningen. På grund af corona er mange arrangementer flyttet til 2021, og det bliver også året, hvor Blomster bygger broer rulles ud for publikum.

Samarbejde synligt for alle

- Det har været en langsom opstart for havefestivalen, men den måde, den nu udfolder sig på, stemmer godt overens med de grundtanker, jeg havde, siger Stephan Kleinschmidt.

Tankerne var at styrke turismen i grænselandet ved at skabe opmærksomhed om de grønne perler, der findes omkring Flensborg Fjord på begge sider af grænsen.

- Havefestivalen giver mange anledninger til at mødes på tværs af grænsen. Det giver rigtigt meget mening i 2020. Og den understreger, at vi har fælles kvaliteter: Landskabet, lokale fødevarer, historien og kunst, siger Stephan Kleinschmidt.

Han glæder sig også over, at projektet er med til at videreudvikle samarbejdet på tværs af grænsen. Blandt andet har emner som erhvervsfremme og turisme siden 2009 været drøftet mellem de kommunale myndigheder i Flensborg, Aabenraa og Sønderborg i organisationen Grænsetrekanten.

- Vi har allerede et veludviklet samarbejde over grænsen med kulturaftaler og interreg-projekter. Men nu har vi et stort og ekstraordinært projekt med konkrete tiltag, hvor rigtig mange mennesker mødes uformelt. Det er dejligt, og jeg er sikker på, at det vil få vedvarende betydning, siger Stephan Kleinschmidt.


Havefestivalen giver mange anledninger til at mødes på tværs af grænsen. Det giver rigtig meget mening i 2020. Og den understreger, at vi har fælles kvaliteter: Landskabet, lokale fødevarer, historien og kunst.

Stephan Kleinschmidt, idémand bag Blomster bygger broer


Stephan Kleinschmidt

har i 15 år været medlem af byrådet i Sønderborg for Slesvigsk Parti og er formand for udvalget for kultur, idræt, handel og turisme.

Han var idémanden bag, da Sønderborg med Sønderjylland-Schleswig var kandidat til Europæisk Kulturhovedstad 2017. Kandidaturen blev bygget op i 2009-2012. Og han er ligeledes idémanden bag den dansk-tyske havefestival. Han har tidligere arbejdet som politisk rådgiver for det dansk-tyske samarbejde ved delstatsregeringen i Kiel og har i de seneste halvandet år haft job som forvaltningschef i Stadt Flensburg.

Annonce
Aabenraa For abonnenter

Formandens arv bliver synlig i hjembyen

Danmark

Tirsdagens coronatal: Nu er 74 procent af befolkningen færdigvaccineret

Sydjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Annonce
Annonce
Annonce
Esbjerg

Asbjørn lå død i 104 minutter på et skib i Nordsøen: Nu modtager hans kolleger international hæder for deres heltemod

Erhverv For abonnenter

Efter blodprop og rekrutterings-problemer: Kendt kædebutik lukker og slukker i butikscenter

Erhverv

Spisested er politianmeldt og har fået forbud mod at sælge mad

Sønderborg

Se video og billeder: Otte ton tung møllehat og vinger løftet på plads

Kolding

Bilist stak af fra påkørsel på Vejlevej

Aabenraa For abonnenter

Efter tre års ventetid: Nu er der håb for de tissetrængende

Aabenraa

Hærværk i tennisklub: Bænk blev antændt

Sydjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Kolding

36-årig mand løsladt efter grundlovsforhør i voldtægtssag - Politiet hemmeligholder sigtelse

Danmark

Nu bliver køreprøven dyrere: Fremtidens nye bilister skal betale for mere politiarbejde - og det undrer kørelæreres forening

Sydjylland

Coronaen har sat sig på halen og står bomstille i knap halvdelen af de syd- og sønderjyske kommuner

Esbjerg For abonnenter

Optræk til ballade i naturfredningsforening: Bestyrelse vil afsætte egen formand

Kolding

Efter ballade i partiet: 19-årig ny i spidsen for Liberal Alliance i Kolding

Annonce