Annonce
Indland

Dansk vaccine mod klamydia virker på mennesker

Kasper Palsnov/Ritzau Scanpix
For første gang har man ned succes afprøvet en vaccine mod den udbredte kønssygdom klamydia på mennesker.

Danske forskere har taget et stort skridt i retning af at skabe en vaccine mod den mest udbredte kønssygdom i Danmark.

For første gang nogensinde har man således haft succes med at afprøve en vaccine mod klamydia på mennesker.

Det skriver Politiken.

Statens Serum Institut (SSI) har i samarbejde med Imperial College i London testet en dansk udviklet vaccine på 35 britiske kvinder. Og resultaterne var opløftende.

Vaccinen virkede efter hensigten hos alle testede kvinder.

Afdelingschef i SSI Frank Follmann, der tirsdag præsenterer resultaterne i en artikel i det anerkendte tidsskrift The Lancet Infectious Diseases, kalder resultaterne et "gennembrud".

- For os er det et stort gennembrud. Vi har arbejdet med det her i 15 år, og klamydia-feltet har endnu ikke bragt en vaccine i klinisk afprøvning. Så for os er det et stort gennembrud.

- Det vil være første step på en forhåbentlig videre færd mod at lave en vaccine, siger han til Ritzau.

Sidste år blev 33.415 danskere konstateret smittet med klamydia. Det er i gennemsnit 91 om dagen, og tallet er steget markant de seneste 20 år.

Det reelle antal smittede er ifølge fagfolk mindst dobbelt så højt, da de fleste ikke bliver testet.

Klamydia rammer årligt 131 millioner mennesker verden over.

Professor Henrik Westh fra klinisk mikrobiologisk afdeling på Hvidovre Hospital har forsket i risikoen ved ubehandlet klamydia.

Han kalder det "helt fantastisk", at en vaccine kan være på vej.

- Jeg vurderer, at den vil forebygge en hel del underlivsbetændelse, graviditeter uden for livmoderen og barnløshed. Det vil spare samfundet for dyr fertilitetsbehandling, fordi flere vil kunne få børn på naturlig vis, siger han til Politiken.

Henrik Westh tilføjer, at "al fornuft tilsiger, at vaccinen skal gives til drenge og piger inden deres seksuelle debut - gerne sammen med vaccinen mod hpv".

Der er endnu et stykke vej, før man kan få vaccinen, understreger Frank Follmann.

Han forventer, at der går mindst fem år, før vaccinen kommer på markedet.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Marcus Knuth er en gemen mandattyv

Marcus Knuth blev onsdag De Konservatives nye udlændingeordfører samt integrations- og indfødsretsordfører. Det er der bestemt ingen grund til at ønske tillykke med. Den politiske belønning er nemlig aldeles ufortjent. Naturligvis er det fuldstændig legitimt, hvis Marcus Knuth ikke længere har følt sig hjemme i Venstre og derfor skifter til De Konservative. Til gengæld er det målt med moralske alen helt utilstedeligt, at politikeren blot fortsætter i Folketinget, som om intet var hændt. Den 5. juni i år sendte vælgerne 43 repræsentanter for Venstre ind i Folketinget. Så vidt vides har der ikke efterfølgende været et nyt valg. Derfor er de 43 mandater fortsat Venstres. Partihop er beklageligvis ikke helt så sjældne i dansk politik. Som regel er mønstret det samme – afhopperne tager deres mandater ind i det nye parti. Opfattelsen af, at politikerne så at sige ejer deres mandat er hinsides enhver sund fornuft. Mandatet tilhører de vælgere, der har udpeget den pågældende. Ved Folketingsvalget satte godt 9500 vælgere deres kryds ved Marcus Knuth. Det gjorde de givetvis i forventning om, at deres tillidsmand på tinge ville arbejde for Venstres dagsorden. Den tillid er nu gjort til skamme. Eneste anstændige beslutning er at forlade sin politiske tillidspost, hvis man af den ene eller anden grund kommer på kollisionskurs med sig parti. Så kan suppleanten nemlig rykke ind og fortsætte arbejdet for den liste, som vælgerne har peget på. Havde Marcus Knuth draget denne rette konsekvens, ville det aftvinge respekt. Det havde herefter stået ham frit for eventuelt at stille op som konservativ kandidat ved næste Folketingsvalg, hvor han måske endda havde haft rimelige muligheder for atter at blive sendt afsted til Christiansborg. I stedet har Marcus Knuth nu slet og ret gjort sig skyldig i gement mandattyveri, hvor han har sat sine egne interesser over vælgernes. Den slags bidrager til en politikerlede, som i dette tilfælde er absolut berettiget.

Aabenraa

Skolebus kørte i grøften

Annonce