Annonce
Sydjylland

Danske buræg blev droppet af supermarkeder: Nu er de skiftet ud med æg fra udlandet

De sidste buræg er snart ude af butikkerne. Dermed er skrabeæg den billigste ægtype, og her har de danske ægproducenter fået udenlandsk konkurrence. Foto: Bax Lindhardt/Scanpix
Siden supermarkederne er begyndt at udfase buræg fra butikkerne, importerer enkelte kæder i stigende grad udenlandske æg fremfor danske. Det frustrerer ægbranchen.

Æg: Lige nu går der en del frustrerede ægproducenter rundt i Danmark. Mange har måttet omlægge produktionen fra buræg til skrabeæg, fordi de fleste supermarkedskæder i Danmark har besluttet at droppe buræg, og nu har udenlandske ægs indtog på hylderne i danske supermarkeder endda givet endnu hårdere konkurrence for skrabeægsproducenterne.

Dagligvarekoncernen Dagrofa, som står bag Meny, Spar, Let-Køb og Min Købmand, oplyser, at en fjerdedel af deres 12 ægprodukter er finske, mens Salling Group og Coop melder, at de ikke har udenlandske æg i deres butikker.

- Som konsekvens af udfasningen af buræg har vi taget finske skrabeæg ind, fordi de er konkurrencedygtige, og kunderne efterspørger billige æg. Finland har gennem mange år haft særstatus i EU i forhold til salmonella - en status, som Danmark nu også har fået, skriver kommunikationsmedarbejder hos Dagrofa, Jacob Lassen, i en mail til JydskeVestkysten og fortæller, at man har fået en større andel af udenlandske æg i de seneste par år.

Annonce

Udfasning af buræg

  • I 2016 og 2017 valgte stort set samtlige supermarkedskæder at udfase buræggene, fordi de gerne ville prioritere bedre dyrevelfærd, og fordi at forbrugerne i højere grad var begyndt at vælge andre ægtyper.
  • Salling Group havde med udgangen af 2017 udfaset buræggene.
  • Fra 1. januar 2020 er der heller ikke længere buræg i nogen af Coop eller Dagrofas butikker.

Frustration i ægbranchen

Dagrofas prioritering skaber frustration i den danske ægbranche.

- Vi synes, at supermarkederne burde bakke op om de danske producenter. Forbrugerne forventer, at det er danske æg i butikkerne, og undersøgelserne viser også, at det er det, de gerne vil have, siger Jørgen Nyberg Larsen, sektorchef i brancheorganisationen Danske Æg.

Han påpeger samtidig, at de danske æg har en højere fødevaresikkerhed, da æggene i Danmark testes for salmonella hver 14. dag, mens det i Finland er hver 15. uge. Samtidig køles danske æg ned hele vejen fra stald til butik, hvilket man ikke gør i Finland.

- Hvis vi laver regler i Danmark for at give danske forbrugere det bedste, så er det da træls at se, at der kommer noget ind, som ikke lever op til det, vi vil, siger Jørgen Nyberg Larsen.

Hos Dagrofa deler man ikke opfattelsen af, at der er skrappere krav til danske æg end finske æg, og at fødevaresikkerheden skulle være højere.

- Vi har ingen bekymringer ved salmonellakontrollen i Finland. I alle EU-undersøgelser af salmonellaforekomst i æglæggende hønseflokke har Finland haft lavere niveau end Danmark. Fødevarestyrelsen har da også bekræftet overfor os, at de ikke mener, at danske æg er sundere end andre æg eller for den sags skyld sikrere end svenske eller finske æg, skriver kommunikationsmedarbejder Jacob Lassen i en mail.

Pilen peger også indad

Hos Jens Skovgaard-Jensen, formand for danske ægproducenter i Landbrug & Fødevarers fjerkræafdeling, er der også ærgrelse over, at de udenlandske æg har indtaget supermarkederne. Han ser det dog også delvist som branchens egen skyld.

- Vi har været for dårlige til at profilere de danske æg. For mig var drømmen, at der kun var danske æg på hylderne, fordi jeg er ægproducent. Det er mit indtryk, at forbrugerne gerne vil købe dansk, men får måske ikke kigget sig godt nok for, og derfor får købt udenlandske æg, siger Jens Skovgaard-Jensen.

Derfor har man udviklet et nyt logo, der siden efteråret er blevet trykt på alle danske æg, så forbrugerne tydeligt kan se, når de åbner æggebakken, om der er tale om danske æg. Samtidig vil organisationen forsøge at skabe endnu mere fokus på, hvordan logoet ser ud og gøre befolkningen opmærksom på det danske æg.

Danske Æg har fået fremstillet et våbenskjold, der trykkes på alle danske æg. Foto: Danske Æg
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Covid 19: Lad os nu bare få ro på

I Italien er syv personer døde af covid 19 også kaldet coronavirus. Omkring 300 er smittet. Også i Storbritannien er der smittede og så at sige på vores dørtrin er der mistanke om et tilfælde i Hamborg. På Tenerife er danskere i isolation på et hotel, efter en italiensk gæst åbenbart har bragt smitten med sig.På den baggrund er det sandsynligt, at smitten kan nå os. Er det en alvorlig situation? Ja, bestemt. Men der er ikke tale om en katastrofe.Det indtryk kunne nemt opstå, hvis man kaster et blik på børserne. De danske aktier har haft de største kurstab i årevis. På de internationale børser er billedet det samme.Kursfaldene er ikke noget bevis på faren fra covid 19, men bekræfter blot, at Mogens Lykketoft havde ret, da han i sin tid og med noget grovere ord konstaterede, at finanssektoren var befolket af sensitive sjæle.Covid 19 er en ny sygdom. Derfor har vi ikke noget naturligt immunforsvar, ligesom det foreløbig kun er en påstand, at Kina skulle have udviklet en vaccine.Men med alle disse forbehold er coronavirus slet og ret influenza. Den sygdom er bestemt ikke til at spøge med. Således døde godt 1600 danske af influenza i sæsonen 2017/2018.For hver af disse afdøde og deres pårørende var der tale om en tragedie. Men influenzadødsfaldene har vi år efter år, uden det udløser panik endsige styrtdyk på børserne.En angstprovokerende kendsgerning er, at vi alle på et tidspunkt skal dø. Den gode nyhed er, at der kun er ringe sandsynlighed for, at coronavirus koster os livet.I sygdommens epicenter, Kina, er omkring 80.000 med sikkerhed smittet, og knap 3000 dødsfald er officielt registreret. Det svarer til en dødelighed med rigtig mange nuller på førstepladsen i procenten af døde i forhold til Kinas enorme befolkning på næsten 1,4 milliarder mennesker. Selv hvis mørketallet i antallet af døde er tre, fire eller endog ti gange højere, er regnestykket det samme.Det er således ikke den sorte død, der hærger. Lad os være vagtsomme, men ikke paniske.

Annonce