Annonce
Sport

Danske dommere uddannes på højtryk til VAR-start i juli

Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix
Superligadommere undervises intenst i teori og praksis for at blive klar til lanceringen af VAR i juli.

De bedste danske fodbolddommere har dårligt tid til at se deres hustruer i disse måneder.

Sådan satte Michael Johansen, formand for dommerudvalget i Dansk Boldspil-Union (DBU), det med et smil på spidsen, da DBU og Divisionsforeningen fredag indviede medierne i det intense arbejde, der pågår for at lancere VAR fra næste superligasæson.

Således er superligadommerne i fuld gang med at gennemgå et uddannelsesforløb, der skal klæde dem på til at implementere videodommersystemet fra premiererunden i juli.

Det startede med teoretisk undervisning og er gledet over i praktisk uddannelse, så dommerne både kan lede slagets gang som hoveddommer på banen og i VAR-rummet foran de mange skærme, der bruges som hjælpemiddel.

Dommerne skal alle være certificeret, og selv om VAR først skydes i gang i juli, skal dommerne ifølge DBU være klar til opgaverne i begyndelsen af april.

Er de ikke det i tilstrækkelig grad, vil DBU ikke tøve med at udskyde implementeringen i eksempelvis et halvt år.

Men det er ikke et scenarie, man regner med at måtte tage i brug, fornemmer man på dommerne og lederne bag. Dommerne ser frem til at få hjælp, så de tydelige fejl kan blive minimeret.

Og det er med tryk på "tydelige". For man kommer ikke til at se VAR-dommere se en sekvens igennem i flere minutter for at dømme offside på baggrund af en storetå, der måske er i strafbar position.

Netop den måde at gribe tingene an på har fået hård kritik i Premier League, der introducerede VAR i denne sæson. Her er det blevet en vane, at stort set alle mål tjekkes igennem, før fans for alvor kan juble over en scoring.

Dette er blevet et skrækeksempel for DBU, der har en forventning om, at kun hver tredje kamp i snit rammes af et VAR-indgreb.

Dommerne bliver oplært til at dømme fodboldkampe, præcis som de har gjort altid. Fremover får de bare et hjælpemiddel i baghånden.

- Hvis nogen afventer med at dømme på banen og bare venter på at få råd fra VAR-rummet, så får de tæsk, lyder det i overført betydning fra Michael Johansen.

VAR-systemet i Superligaen adskiller sig også fra Premier League på den måde, at det suverænt er hoveddommeren på banen, der har det sidste ord. I Premier League bliver dommerne dikteret domme fra VAR-rummet.

I Danmark vil hoveddommeren få vejledning, hvis han overset noget på banen eller fejlvurderet en situation. Derefter kan han se sekvensen på en monitor, inden han træffer sin endelige beslutning.

Tilskuerne på de danske stadioner vil derefter se "beviset" på en storskærm. Enten i billeder eller tekst.

Når VAR går i luften i Superligaen, er det i samtlige seks kampe i premiererunden. Andre steder har det været kutyme at lægge ud med at afprøve det i eksempelvis en pokalkamp, Super Cup-kamp eller lignende.

Ifølge DBU har ingen tidligere lagt så intenst ud, som det kommer til at ske i Superligaen i juli.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Forløb om udligning er uskønt

Selvom Danmark er et lille land, er der betydelig forskel på de økonomiske vilkår i de enkelte lokalområder. Derfor er det sund fornuft med kommunal udligning, så borgerne kan få i hvert fald nogenlunde ens levevilkår, uanset om de bor i et velhaverområde nord for København eller i en kommune, der for eksempel er udfordret af mange ældre, plejekrævende borgere og lave husstandsindkomster. Ordninger af denne karakter vil nødvendigvis skabe splid. Nogle kommuner vil føle, de skal aflevere for meget, mens andre oplever at modtage for lidt. Men for at acceptere ordningen er det i det mindste nødvendigt, at man lokalt kan forstå den. Her er det tilsyneladende gået helt galt med regeringens udspil til en udligningsreform. Flere borgmestre erkender, at de ganske enkelt ikke begriber resultaterne, selv om regeringen lidt efter lidt er rykket ud med flere detaljer og regnestykker. De frustrerede borgmestre får opbakning fra professor i økonomistyring ved Aalborg Universitet Per Nikolaj Bukh, der kalder forløbet rodet og kaotisk. Bedre bliver det ikke af, at der undervejs havde sneget sig en regnefejl på 200 millioner kroner ind i udspillet. Fejlen er erkendt, undskyldt og rettet. Men ellers mener Socialdemokratiets finansordfører, Christian Rabjerg Madsen, at alt er i bedste orden. Processen har været som ved foregående udligningsreformer, og ingen tal bliver holdt hemmelige. Per Nikolaj Bukh mener til gengæld, at informationerne er kommet for langsomt og kun afleveret under pres. Han foreslår derfor, at den store reform bliver sat på pause. Ligefrem at standse et så omfattende projekt midt under forhandlingerne er nok at gå en kende for vidt. Men det ville klæde regeringen at erkende, at håndteringen har været uskøn, hvilket da også har fået De Konservative og Liberal Alliance til at forlade forhandlingsbordet på grund af manglende informationer, mens Venstre kun tøvende mødte op – ligeledes fordi partiet, følte de på forhånd vidste for lidt.

Sønderborg

Evakuerede beboere kunne vende tilbage efter natlig indsats: Svajende skorsten på 40 meter er revet ned

Annonce