Annonce
Indland

Danske Nina udvalgt i Cannes: Jeg har fået noget uvurderligt

SFI/Free
Nina Bisgaard er i Sydfrankrig for at skabe forbindelser, der skal komme dansk film til gode i fremtiden.

For de fleste, der har med film at gøre, er den årlige festival i Cannes et af årets højdepunkter. Men for producer Nina Bisgaard har festivalen de seneste par dage skabt enestående nye åbninger og muligheder for dansk filmproduktion.

Nina Bisgaard, der til daglig arbejder for Meta Film og Sam Productions, er nemlig blandt de 20 producere, der er udtaget til det europæiske program Producers on the Move.

Her får de stærkeste producertalenter fra hele Europa mulighed for at tilbringe nogle dage sammen under festivalen og skabe et netværk, så de i fremtiden kan lave projekter sammen.

- Det har givet mig en uvurderlig mulighed for at styrke samarbejdsrelationer til andre lande, og det er jeg meget taknemmelig for, siger Nina Bisgaard.

- Jeg kommer blandt andet hjem med flere projekter fra de andre producere, som de ønsker Meta Film om bord på. Så det styrker i den grad potentialet for europæiske samarbejder, og det har vi brug, hvis vi skal kunne løfte finansieringen af vores film, siger hun.

Nina Bisgaard har blandt andet stået bag spillefilm som "Sommeren '92" og den oscarnominerede "Grænse", der vandt prisen Un Certain Regard i Cannes sidste år.

Hun har også produceret Meta Films første engelske film, den oscarnominerede "The Wife", som gav Glenn Close en Golden Globe for bedste kvindelige hovedrolle.

Alle tre film har været såkaldte koproduktioner, hvor finansieringen ikke bare kommer fra ét land, men også er hentet i andre lande - i disse tilfælde i Sverige, Skotland og England.

Det er en måde at finansiere film på, som i den grad vinder frem, for jo flere steder, man kan søge om penge, jo større budget kan man få at lege med.

Der er et loft for, hvor mange penge man kan søge om i Danmark, og derfor er producerne nødt til at kigge udad. Ved at teame op med hinanden, kan de søge penge i flere lande.

- Filmen "Sommeren '92" producerede jeg sammen med Meta Film i et samarbejde med en engelsk producer som en koproduktion med Sverige.

- En af grundene var, at historien oprindeligt udspillede sig i Göteborg, så det var meget naturligt for os at gå ind i det samarbejde, siger Nina Bisgaard.

En film, der er sat op som en koproduktion, kan give produceren og filmselskabet adgang til de større europæiske støttepuljer. Her kan en film hente investeringer på op til en halv million euro, forklarer Nina Bisgaard.

Men koproduktioner handler dog ikke kun om at få flere penge i kassen. Det handler også om at blive dygtigere.

En koproduktion er nemlig ikke bare en finansiel men i høj grad også en kulturel udveksling. Det er ofte et krav, at der fra de involverede lande er medarbejdere og gensidig kreativ involvering på produktionen.

Det fører ofte til nye internationale jobmuligheder for både skuespillere, medarbejdere, manuskriptforfatter og instruktører, forklarer Nina Bisgaard.

- Samarbejdet på tværs af landegrænser er med andre ord helt essentielt for dansk films fremtid - ikke kun økonomisk, men også kunstnerisk.

- Det styrker hele vores filmbranche, når vi deler information og får mulighed for at producere de bedste film til markedet, siger hun.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Ordnet Brexit er langtfra sikret

Torsdag var der grund til at drage et lettelsens suk, da den britiske premierminister Boris Johnson på Twitter meddelte, at der var forhandlet en aftale på plads om Brexit. Det er godt nyt ikke blot for Storbritannien, men også for alle os andre. EU-Kommissionens formand, Jean-Claude Juncker, bekræfter, at parterne er blevet enige om en aftale, han betegner som retfærdig og balanceret aftale for EU og for Storbritannien. Naturligvis er det grundlæggende trist, at briterne nu er på vej ud af det europæiske fællesskab. Om det på sigt vil være en fordel for nationen kan der også sættes et stort spørgsmålstegn ved. Det sagt er der dog grund til at glæde sig, fordi skilsmissen nu forhåbentlig kan gennemføres i mindelighed. Det modsatte kunne have medført omfattende kaos med nye handelsbarrierer i Europa. Markedet reagerede da også prompte på meldingen, der fik kursen på det britiske pund til at stige. Dog er det forhastet allerede nu at glæde sig over udsigten til et ordnet Brexit. Om britisk politik kan man kun forudsige, at den er uforudsigelig. Johnsons forgænger som premierminister, Theresa May, fik jo ligeledes forhandlet sig til rette med EU for blot efterfølgende at blive ydmyget i det hjemlige parlament. Man kan frygte, at det scenarie gentager sig. Den britiske regerings nordirske støtteparti har allerede vendt tommelen ned for aftalen. Hos de øvrige partier er velviljen over for Boris Johnson samtidig uhyre begrænset. Måske kan lysten til at smække premierministeren en politisk lussing vise sig større end den sunde fornuft, som en aftale ville være udtryk for. Den danske regering har nærlæst aftalen. Efter det forklarede statsminister Mette Frederiksen, at hun er villig til at strække sig meget langt for at få tingene på plads. Man kan kun håbe, at samme besindighed vil indfinde sig i parlamentet i Westminster Palace. Sikkert er det imidlertid ikke. Så nok er EU og Storbritannien nået et nødvendigt skridt videre. Men i mål er vi ikke.

Annonce