Annonce
Billund

Danske Regioner: Grindsted-forureningen skal have høj prioritering

Danske Regioner mener, at forureningen i Grindsted bør prioriteres højt, når det kommer til at rydde op efter generationsforureninger. I første omgang bør det handle om at sikre, at der ikke siver yderligere forurening ud i Grindsted Å. Arkivfoto: Martin Ravn
Danske Regioner er kommet med en anbefaling til miljøministeren om, hvordan oprydningen efter nogle af de store forureninger bør håndteres. Anbefalingen er, at forureningen i Grindsted får høj prioritering.

Grindsted: Det skal prioriteres, at der bliver ryddet op efter forureningen i Grindsted. Det mener Danske Regioner, der netop har givet miljøminister Lea Wermelin (S) sin prioriteringsliste over, hvilke forureninger der først bør ordnes. Ifølge denne priotering skal der i den såkaldte fase 1, der strækker sig fra 2020 til 2026, sættes gang i et afværge-anlæg, så forureningen ikke fortsætter til Grindsted Å, ligesom der skal undersøges og forberedes at afværge de forureninger, der kommer fra fabriksgrunden i Grindsted.

Den efterfølgende fase, som bliver indledt i 2024 og strækker sig til 2030, indeholder blandt andet en oprensning af forureningen på den tidligere fabriksgrund i Grindsted. Det er oprydninger, som Danske Regioner vurderer vil koste i omegnen af 460 millioner kroner.

"Der findes i dag 10 kendte generationsforureninger i Danmark, som på nuværende tidspunkt samlet set vurderes at ville koste cirka 2,7 milliarder kroner," skriver Danske Regioner i sit brev til miljøministeren.

Annonce

Grindsted-forureningen

Forureningen i Grindsted stammer fra Grindstedværket, der i forbindelse med produktion af lægemidler udledte affaldsstoffer samt spildevand til Grindsted Å og senere til Kærgård Klitplantage ved Vesterhavet. Her er der deponeret omkring 286.000 kubikmeter spildevand indeholdende omkring 1200 skadelige stoffer heriblandt kviksølv. Dumpingen af spildevand fortsatte indtil 1973.

Sagen om forureningen har ligget stille i en del år, indtil der blev pustet nyt liv i den offentlige debat i starten af 2018. Det skete, efter at forskere fra Danmarks Tekniske Universitet havde kortlagt, præcist hvilket sted en stor del af forureningen sev op i Grindsted Å samt dokumenteret mængden af forureningen, som blandt andet bestod af over 200 kilo vinylklorid årligt.

Da den offentlige debat blev genoplivet, påtog Region Syddanmark, der har ansvaret for forureningsindsatsen generelt, sig tovholderrollen for at undersøge, om der er forhøjet sundhedsrisiko i Grindsted efter forureningen fra Grindstedværket.

Grindstedværket blev i 1939 overtaget af Danisco, som i 2011 solgte værket til amerikanske Dupont.

Regioner: Lav pulje til forureninger

Netop prisen er væsentlig, for hvis der skal ryddes helt op efter de 10 kendte generationsforureninger, vil det koste et beløb, som de enkelte regioner ikke selv kan hoste op. Derfor lyder opfordringen fra regionerne, at staten hjælper til.

"Danske Regioner opfordrer til, at der oprettes en særlig statslig pulje til generationsforureningerne. Der er brug for særlige statslige midler, da opgaven ikke kan rummes inden for den enkelte regions budget, og på grund af fordelingen i kun tre af fem regioner skal midlerne ikke fordeles efter bloktilskudsnøglen," lyder det fra Danske Regioner.

Tilfredshed i Billund Kommune

Billund Kommune har nedsat en styregruppe bestående af fire byrådspolitikere, og her er der glæde over, at man er kommet et skridt nærmere en oprydning.

- Den samlede plan og økonomien understreger med al tydelighed, hvor alvorlig forureningen i Grindsted er. Det økonomiske estimat er som man kan se stadig usikkert, men nu er der en plan og der er også en tidsplan, og det er det vi har ønsket længe og brug for, lyder det fra styregruppen, der består af Ib Kristensen (V), Per Nyhus (DF), Arne Thomsen (S) og Ole Marcussen (S).

Billund Kommune har selv sat gang i en undersøgelse, der skal vise, hvad en oprensning af Engsøen vil koste, mens den gamle losseplads og Banegravsdepotet er områder, der håndteres af Region Syddanmark.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Tønder

Stærk utilfredshed i Tønder og stor glæde på Rømø: Grænseåbning får meget blandet modtagelse

Sydjylland

Camping-indehaver skuffet over Mette Frederiksens delvise grænseåbning: Vi har brug for weekend-turister

Annonce