Annonce
Indland

Danske virksomheder savner ansatte med gode tyskkundskaber

Tyskland er Danmarks største eksportmarked. (Arkivfoto). Foto: Hannibal Hanschke/Reuters
Det er ikke nok at være god til engelsk, hvis man skal eksportere til Tyskland, påpeger Dansk Industri.

Dansk erhvervsliv står foran et stort problem.

Færre danskere mestrer det tyske sprog sammenlignet med tidligere, og det gør det sværere at handle med virksomheder i Tyskland.

Det påpeger Dansk Industri, som oplever, at en bred vifte af medarbejdere - fra handelsuddannede til ingeniører og håndværkere - er i særdeles høj kurs hos danske firmaer, hvis de taler, skriver og læser tysk.

Annonce

- Det kan godt være, at vi er rigtig gode til engelsk i Danmark, og at vi kan tysk til husbehov. Men i Tyskland kan man ikke nødvendigvis engelsk på samme niveau, og når man går ind i et andet land og ønsker eksport og samhandel, så har det stor betydning, om man kan deres sprog.

- Og tyskerne er trods alt 80 millioner, siger Mette Fjord Sørensen, der er underdirektør i Dansk Industri.

Ifølge Avisen Danmark kræver et flertal uden om regeringen, at regeringen laver en strategi for, hvordan det tyske sprog bliver styrket i Danmark.

En analyse lavet af SMVdanmark viser, at antallet af gymnasieelever, der afslutter tysk på A-niveau, faldt fra 11 procent i 2005 til under 6 procent sidste år. SMVdanmark repræsenterer små og mellemstore virksomheder.

Læs artiklen hos Avisen Danmark her

Desuden var antallet af studerende, der sidste år blev optaget på en videregående tyskuddannelse, 30 procent lavere end i 2010, viser analysen ifølge Avisen Danmark.

- Vores virksomheder efterspørger medarbejdere med dobbelt kompetencer - for eksempel ingeniøren eller elektrikeren, der også kan tysk.

- Men når vi ser på fødekæden - altså dem, der skal undervise enten vores unge i gymnasiet eller vores børn i folkeskolen - bliver vi ret bekymrede i Dansk Industri. For der kan vi se, at færre og færre vælger tysk som linjefag i læreruddannelsen og på universitetet.

- Så vi står foran en skrænt, hvor vi kommer til at mangle de her kompetencer i virksomhederne, og hvor der samtidig ikke er lærere til at undervise i tysk, siger Mette Fjord Sørensen.

Helt konkret betyder manglende tyskkundskaber, at virksomheder kan gå glip af ordrer til Tyskland, eller de kan blive overhalet indenom af konkurrenter, som sprogligt er lettere tilgængelige for det tyske marked.

- Det har en kæmpe stor betydning, at man kan tysk på et relativt højt niveau, så man kan føre en samtale, forhandle og læse en instruktion eller kontrakt, der er skrevet på tysk, siger Mette Fjord Sørensen.

Derfor er det afgørende, at der uddannes flere tysklærere, mener hun. Særligt da mange tysklærere går på pension de kommende år.

Derudover er der brug for opmærksomhed på, at tysk og andre fremmedsprog som fransk, spansk og kinesisk er vigtige at kunne, hvis man vil orientere sig uden for den engelsktalende del af verden.

/ritzau/

Annonce
Danmark

De seneste coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
Esbjerg For abonnenter

Sidste skoledag kørte helt af sporet: Fire elever overfaldt 15-årig kammerat med knytnæveslag og skole advarer om nåle i karameller

Sønderborg For abonnenter

Arkæologer har gjort fund i superliga-klassen: Stormandshus fra bronzealderen er dukket op på Als

Sydjylland

Rovfuglene kommer: Kvinde hakket i hovedet

Esbjerg

Mand slog 18-årig i hovedet med baseballbat midt på gågaden: Politiet indledte intensiv jagt

Mød statsministeren: Hun vil have dig til at stemme ja - men hvorfor?

Sønderborg

Stort drama ved gylletank: Mand var kortvarigt bevidstløs

Sønderborg For abonnenter

Politibetjent tiltalt for at misbruge sin stilling: - Han ville ikke lade mig slippe, før jeg ændrede min forklaring

Sif og Andreas vil give mere til jorden end de tager: Sådan kom de i gang uden at stifte stor gæld

Erhverv

Stor virksomhed med 130 medarbejdere i Kolding er solgt til rival for milliarder

Cirkusrevy uden Ulf og Lisbet: Velsmurt underholdning, men ingen latterkramper

EfB

EfB siger farvel til otte spillere

Navne For abonnenter

I mange år mærkede tidligere folketingsmedlem ikke efter, når kroppen sagde fra: Nu har Marlene og familien sat forbruget kraftigt ned og taget en stor beslutning

Esbjerg

Alt var tilladt - se vild billedserie og video fra folkeskolernes sidste skoledag: De unge gav den gas i Gryden

Annonce