Annonce
Udland

Dansker i Beijing: Alt er dødt - folk har masker på i deres biler

Carlos Garcia Rawlins/Reuters
Udbrud af det dødelige coronavirus rammer Kina midt i en travl rejsetid, fortæller dansker i Beijing.

Netop som kineserne gør sig klar til fejre nytår, har et udbrud af coronavirus ramt flere af landets store byer. Og det har efterladt kinesiske storbyer som hovedstaden, Beijing, øde.

Det fortæller Eric Messerschmidt, der er direktør i Dansk Kulturcenter i Beijing.

- Alle render rundt med masker. Folk sidder i deres egne biler med masker. Og der er næsten ingen, der tager rundt med offentlige transportmidler. Derudover er det helt dødt.

Det kinesiske nytår følger den kinesiske kalender, og i år falder det 25. januar - altså lørdag. Op til nytåret er det tradition, at alle tager til deres hjemstavn og først besøger faderens side af familien og derefter morens.

- Man regner med, at der i en periode på to uger er tre milliarder rejsende i landet. Det er simpelthen det værst tænkelige tidspunkt overhovedet, siger Eric Messerschmidt om udbruddet af coronavirus.

Mindst 25 mennesker er døde, mens antallet af smittede personer er steget til mindst 830.

Virusset er udsprunget fra millionbyen Wuhan. Byen er et trafikalt knudepunkt for kineserne, fordi det ligger centralt i Kina som overgang over den øst-vestgående Yangtze-flod.

Og en af de kinesiske ansatte i Dansk Kulturcenter i Beijing er taget hjem til netop Wuhan.

- Hun er bange. Hun har bevæget sig rundt i byen og har set folk uden masker og er chokeret over, at der er mennesker, der stadig ikke er klar over, hvor katastrofalt det her kan være, siger Eric Messerschmidt, der har talt med hende.

Hun har fortalt, at alle former for transport i Wuhan er blevet lukket ned af myndighederne.

- Man kan ikke bevæge sig inde i byen. Det har afstedkommet kritik på sociale medier, for folk med sygdomstegn kan ikke komme på hospitalet. Det er diskuteres heftigt på de sociale i de her timer, siger Eric Messerschmidt.

Også i Beijing har myndighederne lukket ned for store dele af det offentlige liv - inklusive transport rundt i byen.

- I går besluttede myndighederne at lukke alt. Turistdestinationer. Koncertsale. Museer. Templer. Selv Den Store Mur er lukket, siger han.

Det kan på lidt længere sigt blive problematisk, mener Eric Messerschmidt.

- Man skal huske på, at Kina på rekordtid er gået fra at være et land med håndkøb og små forretninger til at være digitalt båret, hvor man bestiller alt via apps.

- Folk har svært ved at få fat i fødevarer. Forretningerne er lukket og får ikke forsyninger. Og det man normalt gør - man bruger sin app eller ringer til takeaway eller efter friske råvarer - det fungerer ikke nu.

- Det her kan gå hen at blive slemt om et par dage, når folks små forråd er løbet tør.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Forløb om udligning er uskønt

Selvom Danmark er et lille land, er der betydelig forskel på de økonomiske vilkår i de enkelte lokalområder. Derfor er det sund fornuft med kommunal udligning, så borgerne kan få i hvert fald nogenlunde ens levevilkår, uanset om de bor i et velhaverområde nord for København eller i en kommune, der for eksempel er udfordret af mange ældre, plejekrævende borgere og lave husstandsindkomster. Ordninger af denne karakter vil nødvendigvis skabe splid. Nogle kommuner vil føle, de skal aflevere for meget, mens andre oplever at modtage for lidt. Men for at acceptere ordningen er det i det mindste nødvendigt, at man lokalt kan forstå den. Her er det tilsyneladende gået helt galt med regeringens udspil til en udligningsreform. Flere borgmestre erkender, at de ganske enkelt ikke begriber resultaterne, selv om regeringen lidt efter lidt er rykket ud med flere detaljer og regnestykker. De frustrerede borgmestre får opbakning fra professor i økonomistyring ved Aalborg Universitet Per Nikolaj Bukh, der kalder forløbet rodet og kaotisk. Bedre bliver det ikke af, at der undervejs havde sneget sig en regnefejl på 200 millioner kroner ind i udspillet. Fejlen er erkendt, undskyldt og rettet. Men ellers mener Socialdemokratiets finansordfører, Christian Rabjerg Madsen, at alt er i bedste orden. Processen har været som ved foregående udligningsreformer, og ingen tal bliver holdt hemmelige. Per Nikolaj Bukh mener til gengæld, at informationerne er kommet for langsomt og kun afleveret under pres. Han foreslår derfor, at den store reform bliver sat på pause. Ligefrem at standse et så omfattende projekt midt under forhandlingerne er nok at gå en kende for vidt. Men det ville klæde regeringen at erkende, at håndteringen har været uskøn, hvilket da også har fået De Konservative og Liberal Alliance til at forlade forhandlingsbordet på grund af manglende informationer, mens Venstre kun tøvende mødte op – ligeledes fordi partiet, følte de på forhånd vidste for lidt.

Sønderborg

Evakuerede beboere kunne vende tilbage efter natlig indsats: Svajende skorsten på 40 meter er revet ned

Kultur

Paul C om at beholde to stjerner: Vi fejrede det med en potte te

Annonce