Annonce
Indland

Dansker idømmes fængsel i verdens største dopingsag

En dansk bagmand har erkendt at have smuglet anabole steroider til en værdi af 100 millioner kroner.

En tidligere dansk bodybuilder har under en retssag i London erklæret sig skyldig i ulovlig import af 16 ton anabole steroider til Storbritannien.

Det skriver Politiken.

Avisen beskriver sagens hovedperson, Jacob Sporon-Fiedler, som "hjernen bag verdens største dopingnetværk".

I sagen er han blevet idømt ti års fængsel. Dog har han kun udsigt til fem år og fire måneder i fængsel. Det skyldes blandt andet, at han har erkendt sin skyld og allerede har afsonet en periode med fodlænke.

Med dommen er der sat et foreløbigt punktum for mere end fem års efterforskning i Storbritanniens enhed mod organiseret kriminalitet, National Crime Agency (NCA).

- Jacob Sporon-Fiedler er formentlig den største kriminelle på det illegale dopingmarked – vi kender i hvert fald ingen større end ham, siger hovedefterforsker i sagen John McLaughlin til Politiken.

Formålet med indsmuglingen af anabole steroider var at sælge dem på det sorte marked til mennesker verden over, der ved at tage medicin kan skyde genvej til at få større muskler.

Jacob Sporon-Fiedlers forretning har ifølge NCA formentlig været langt større, end han er blevet dømt for i Storbritannien.

Den tidligere bodybuilder har base i Mumbai i Indien.

Af efterforskningen fremgår det, at han herfra har stået bag ulovlig handel med flere dopingmærker og -produkter.

Det giver ifølge Politiken anledning til at tro, at han har handlet med langt mere end de 16 ton steroider, der er sikre beviser for.

Blandt andet er danskeren sat i forbindelse med personer, der har drevet hemmelige laboratorier i Storbritannien med produktion af steroider til det, efterforskerne mener, løber op i 460 millioner kroner.

Den nu afsluttede sag tog sit afsæt i en beslaglæggelse af et større parti af anabole steroider i Heathrow Lufthavn i London i 2014.

Efterforskningen har afsløret et komplekst netværk, der har distribueret de ulovlige stoffer fra Indien, hvor produktionen er tilladt, videre til andre lande.

Foruden Jacob Sporon-Fiedlers er yderligere fire personer idømt fængselsstraffe på mellem to og seks år i samme sagskompleks.

Hos Anti Doping Danmark bemærker direktør Michael Ask, at sagen er et resultat af samarbejde mellem myndigheder i mindst 26 lande.

- Sagen viser, hvor langt vi kan nå, hvis kræfter på tværs af myndigheder og lande samarbejder.

- Det er nødvendigt, at vi tænker ud af siloerne ved denne type grænseoverskridende kriminalitet, hvor vi er oppe mod de store distributører af forbudte dopingstoffer, siger han i en pressemeddelelse.

Politiken skrev allerede i 2012 om Jacob Sporon-Fiedler, der syv år tidligere havde søsat virksomheden Alpha-Pharma og kort efter flyttede produktionen af medicin til Mumbai i Indien.

Hovedpersonen afviste dengang, at hans forretning havde et ulovligt formål.

/ritzau/

Annonce
Politikens artikel om dopingdom i London
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Terror skal bekæmpes uden tøven

Takket være en dygtig indsats fra Politiets Efterretningstjeneste (PET) og syv af landets politikredse kan Danmark meget vel være sluppet for ét eller flere terrorangreb. Ved en koordineret aktion onsdag blev flere end 20 adresser over hele landet ransaget og omkring 20 personer anholdt. Ifølge det oplyste fik politiet fat i alle de personer, der var mistænkt, og der menes derfor i denne sag ikke at være flere potentielle terrorister på fri fod. De anholdte vil blive fremstillet ved grundlovsforhør, flere af dem sigtet efter straffelovens såkaldte terrorparagraf. Det er sparsomt med oplysninger i sagen, men ifølge politiet har flere af de anholdte haft "militant, islamistisk motiv" til den planlagte terrorhandling, som vi indtil videre ikke ved noget om. Sagen vidner om den dødsens alvorlige situation, vi som land befinder os i. Der findes iblandt os mennesker, der drevet af islamisk fundamentalisme vil os det ondt, som ingen midler skyer og hvis mål er at skabe skræk og rædsel ved så dødelig terror som muligt. Det er hinsides vores fatteevne, hvorfor de er i besiddelse af så indædt had til de frie samfund, hvis beskyttelse de nyder godt af hver dag, men det er de. Det er ubegribeligt, hvorfor de overhovedet lever i vores vestlige demokratier, men det gør de. Desværre. Det må vi indrette os efter og droppe enhver naiv forestilling om andet, end at vi har været under angreb, at vi er under angreb og at vi kommer under angreb. Mindst én gang tidligere har dansk politi afværget et større terrorangreb, da fire mand i 2010 blev anholdt for at planlægge et attentat mod JP/Politikens Hus i København. I 2015 blev der gennemført to terrorangreb i København på Krudttønden og mod en jødisk synagoge. Her blev to mennesker dræbt. Vi har allerede tilladt mere overvågning og registrering i samfundet, men vi bryder os ikke om at ofre vores frihed på terrorens alter. Lige i dag må vi glæde os over, at der med dygtigt politiarbejde formentlig blev afværget et grusomt terrorangreb.

Kolding

Efter krisemøde: Nyt forlig og fremtidens Kolding Havn ventes klar inden jul

Annonce