Annonce
Udland

Danskere blander sig i brexit-protest i Londons gader

Simon Dawson/Reuters
Den danske del af Europabevægelsen er lørdag i London for at demonstrere mod brexit, der lørdag stemmes om.
Annonce

Titusinder af protesterende borgere er lørdag gået på gaden i London med opråb til det britiske parlament, der på samme tid sidder i en langvarig debat i Underhuset om premierminister Boris Johnsons brexit-aftale.

Borgerne er samlet under en demonstration kaldet People's Vote March, der arbejder for en ny folkeafstemning om brexit og håber på, at Storbritannien alligevel bliver i EU.

Den danske gren af Europabevægelsen, der er for EU, har sendt tre medlemmer til London for at gå med i marchen.

Næstformand Jens-Kristian Lütken befinder sig derfor lørdag eftermiddag i menneskemængden.

- Vi er en lille gruppe på tre medlemmer fra Danmark, og vi marcherer gennem gaderne hen til parlamentet, hvor der så er taler. Men vi rykker os stort set ikke ud af flækken lige nu. Det tager tid at få så mange mennesker igennem.

- Vi er lidt mindre denne gang, end sidst vi marcherede. Jeg tror, at nogle lidt har opgivet håbet, fordi det jo er i dag, at der skal stemmes, siger han.

Flere af demonstranterne er midt på eftermiddagen nået frem til parlamentet, hvor de fra gaden kalder på en ny folkeafstemning.

Men Jens-Kristian Lütken understreger, at de føler sig en smule modløse.

- Jeg mødte et par fra Derby (by i midten af England, red.), og de var taget herned, fordi de følte, at de var nødt til at gøre et eller andet. Og demonstrationen er jo det, man kan gøre.

- De havde stemt, at Storbritannien skulle blive i EU, og de var chokerede over resultatet i sin tid. Nu ville de gøre noget lige her på falderebet, siger han.

Han forklarer, at mange af demonstranterne holder sig opdateret på situationen i Underhuset gennem Twitter, hvor nogle parlamentarikere skriver fra.

Parlamentet skal lørdag stemme om brexit-aftalen, som Boris Johnson har forhandlet på plads med EU's ledere.

Storbritannien er endegyldigt på vej ud af EU, hvis 320 af Underhusets medlemmer stemmer for aftalen.

Men den tidligere konservative parlamentariker Oliver Letwin, der er blevet smidt ud af partiet for at gå imod regeringen, har fremsat et ændringsforslag, der kan ændre på tidsplanen.

Det indebærer, at en endelig, parlamentarisk godkendelse af brexit-aftalen først sker, når den lovgivning, som er nødvendig for aftalen, er kommet sikkert gennem parlamentet.

Ændringsforslaget skal til afstemning lørdag og kan betyde, at afstemningen om Boris Johnsons aftale bliver udskudt.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Haderslev

Socialdemokrat: Forskel på byer

Regionalt For abonnenter

Tre bilulykker og fald ned ad trapper: Kontroversiel kiropraktor hjalp Anette og Jonas til tålelige liv

Annonce