Annonce
Nordtyskland

Danskere er den største gruppe indvandrere

Godt 2200 danske statsborgere bor der i Flensborg Kommune. Foto: Colourbox.
Danskere fylder mere i det nordøstligste Slesvig-Holsten end personer fra Mellemøsten. Flest danske statsborgere bor der i Flensborg Kommune og Slesvig-Flensborg Amt.

FLENSBORG: Danskere er den største gruppe indvandrere i både Slesvig-Flensborg Amt og Flensborg Kommune, hvor der bor henholdsvis 1817 og 2274 danske statsborgere. Men antallet af danskere kan være endnu højere, siger Flensborgs pressetalsmand Clemens Teschendorf. EU-borgere skal ved ved tilflytning nemlig ikke skal angive, hvor de kommer fra.

Blandt de mange registrerede danske immigranter er også flere sydslesvigere, der har fået dansk eller dobbelt statsborgerskab.

- I Slesvig-Flensborg Amt er det ikke nogen yderligere overraskelse, at der er mange danskere, men vi var nok alligevel ikke bevidste om, at det er den største immigrant-gruppe i hele amtet, siger Dagmar Kistner fra amtet.

Annonce
Vi var nok alligevel ikke bevidste om, at det er den største immigrant-gruppe i hele amtet.

Dagmar Kistner, Slesvig-Flensborg Amt.

Flest fra Mellemøsten

Jo længere man bevæger sig væk fra Flensborg i enten sydlig eller vestlig retning, desto mindre er antallet af danske beboere. Nordfrisland Amt oplyser, at de har 674 registrerede danskere bosiddende i området og antallet falder til 343 i Rensborg-Egernførde Amt.

Den største immigrantgruppe i hele Sydslesvig kommer fra Mellemøsten. De ankom i 2014 og 2015 som en bølge ind over landet og fyldte krisecentrene til det yderste. Tilstrømningen var så stor, at Slesvig-Holsten også åbnede dørene til gymnastiksale og opførte telte for at give alle et tag over hovedet. Det var krigen i Syrien, der satte flygtningestrømningen i gang dengang, og med tiden har mange af syerne fået opholdstilladelse i Sydslesvig.

Personer fra Mellemøsten er den største gruppe immigranter i Rendsburg-Eckernförde Amt, hvor der bor 3410. I Flensborg Kommune, Slesvig-Flensborg Amt samt i Nordfrisland er der 2187, 1628 og 1368.

Nordfrisland Amt er det område i Sydslesvig som tiltrækker flest østeuropæere. Den største gruppe af disse immigranter kommer fra Polen (2341) og den tredjestørste fra Rumænien (965).

Masser af polakker

- Vi kan kun gisne om, hvorfor så mange polakker bosætter sig i Nordfrisland, men vi ved det reelt ikke, siger pressetalsmand Hans-Martin Slopianka fra Nordfrisland Amt.

Nogle af rumænerne arbejder på Danish Crowns slagteri i Husum. Mange andre rumænere har job på skibene mellem fastlandet og øerne.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Merkel holder drømmen om Europa i live

For en uges tid siden gik en sød historie sin sejrsgang i tyske medier og på sociale platforme. Landets kansler, Angela Merkel blev fotograferet i en kø i en dagligvarebutik med sin indkøbsvogn. To ruller toiletpapir og fire flasker hvidvin. ”Eine wie uns” som det hed sig i masser af opslag på nettet efterfølgende. Ingen hamstring. Fornuftig prioritering. Og kansleren betalte endda med kreditkort og ikke kontanter, som man ellers ofte gør hos vores naboer. Lederskab i det små. Merkel viser også lederskab i det store. Hvor lande i hele Europa, inklusive Danmark, har dukket sig, mens et coronahærget Italien har bedt om hjælp, trådte Merkel straks til. Tyskland henter syge italienere til tyske hospitaler. Tyskland henter også syge franskmænd. Fordi man har overskuddet. Fordi man kan. At man samtidig opbygger viden i det tyske sundhedsvæsen, der senere kan komme tyske patienter til gavn, er en kærkommen sidegevinst. Tyskland sender også respiratorer til Spanien. Deler ud af sit overskud. Tyskland viser sig også i coronakrisen fra sin bedste side, som vi har set det i række krisestunder i nyere europæisk historie. Wir schaffen dass, er budskabet fra Merkel igen og igen, og hun sætter sig selv og sit land forrest. Det bør vi alle være taknemmelige for. Uden Tyskland, intet Europa fristes man til at konkludere. Den danske stat har handlet hurtigt og konsekvent på coronakrisen. Der er grund til at håbe, at vi derfor kan komme relativt let igennem den set i sundhedsfagligt perspektiv. Måske også økonomisk. Det er dog værd at holde fast i, at Corona er grænseoverskridende, og vejen tilbage på den anden side løses ved at tænke og handle grænseoverskridende. Det ville derfor klæde os at stå side om side med Tyskland i både ord og handling. Også mens det er svært. Der er en udløbsdato på Angela Merkel. Tiden som kansler rinder ud i 2021. For Europas skyld er der grund til at håbe på, at også hendes efterfølger tager et ansvar, der rækker ud over Tysklands grænser. For uden tysk lederskab, smuldrer Europa.

Erhverv 112

Modefirma har sagt farvel til 15 ansatte: 2020 handler kun om at begrænse tabet

Kolding

Plejehjem har nu haft ni smittetilfælde med corona: To plejehjemsbeboere er indlagt

Sydjylland

Påskefrokoster aflyses på stribe: Facebook og Skype redder det sociale samvær

Annonce