Annonce
Nordtyskland

Danskere er mistænkt for at udløse tysk energikrise

Vindmøller leverer an stadig større del af den tyske el-forsyning. Møllestrøm er er en miljøvenlig, men også svingende energikilde, hvor produktionen bogstavelig talt varierer, som vinden blæser.
Tyske myndigheder undersøger nu, om danske virksomheder bevidst solgte ikke-eksisterende strøm og dermed var ved at få Tysklands el-net til at kollapse.
Annonce

RETTELSE: Commodities ikke del afundersøgelse

JydskeVestkysten har bragt nedenstående artikel fra Flensborg Avis om, at tre danske firmaer er mistænkt for næsten at udløse en tysk energikrise. Artiklen er baseret på en artikel bragt af EnergiWatch, og forud var tre danske firmaer, som handler med el, blevet bedt om at medvirke i artiklen. Ingen af dem reagerede på henvendelsen. Nu har et af firmaerne, Danske Commodities, bragt frem, at artiklen bygger på urigtige oplysninger. På den baggrund har EnergiWatch ændret i artiklen om sagen. Det fremgår nu af overskriften, at "Tyske myndigheder har givet advarsler til danske elhandlere". Desuden tales der om, at der "efterfølgende har der været taget tilløb til en undersøgelse om potentiel markedsmanipulation. En undersøgelse, der dog ifølge Danske Commodities ikke involverer selskabet". red


FLENSBORG: Den 5. juni 2019 havde meteorologerne forudsagt, at der ville komme et kraftigt blæsevejr næste dag. Det havde den tyske planlægning af energiforsyningen indrettet sig efter - for det betød, at der ville flyde meget strøm fra vindmøller. Men problemet var, at vinden hurtigt løjede af. Og så manglede der pludselig hele seks gigawatt i det tyske strømsystem.

Det samme gentog sig den 12. juni - og denne gang manglede der på et tidspunkt ti gigawatt i nettet. Og igen den 25. juni var der problemer. Men denne gang var der ikke noget usædvanligt ved vejret.

Annonce

Mistanke om svindel

Men det tyske stats styrelse for el-forsyning har hæftet sig ved, at alle tre tilfælde havde en ting til fælles: De el-handlere, der havde forpligtet sig til at levere såkaldt balancestrøm, kunne ikke levere varen. Og nu er man gået i gang med at undersøge, om det var et resultat af overlagte handlinger, eller om der blot var tale om fejl. Der er nemlig mistanke om, at der er sket manipulation på det meget komplicerede marked, skriver internetstedet EnergiWatch.


Vi er i gang med at undersøge mulig markedsmanipulation i forhold til EU's lov om energihandel

Tyske efterforskere


Der er fem firmaer er nu kommet i søgelyset. Tre af dem er danske. For selv om de fleste ikke er klar over det, så har Danmark i de seneste år udviklet sig til at være et stort hjemsted for køb og salg af strøm. Der er tale om firmaerne Danske Commodities, Centrica og Energi Danmark.

- Vi er i gang med at undersøge mulig markedsmanipulation i forhold til EU's lov om energihandel, hedder det i en tysk rapport om sagen.

Eksperterne bag rapporten mener, at firmaerne i flere tilfælde helt bevidst solgte strøm, som de ikke havde. Det skete i håbet om, at der ikke ville blive brug for deres energi. I den første rapport er det blot blevet klart, at firmaerne ikke levede op til deres forpligtelser. Nu vil man så forsøge at finde ud af, som der var tale om bevidst svindel.

De tre danske firmaer har ikke ønsket at kommentere sagen over for EnergiWatch.

Annonce

Større sikkerhed

Efter de tre dage, hvor det tyske strømnet var lige ved at kollapse, er det blevet besluttet, at man fremover vil indkøbe betydeligt større reservekapacitet. At indkøbet af denne kapacitet hidtil har været mindre hænger sammen med et ønske om at spare. Og at mere og mere af den tyske strøm stammer fra vindenergi betyder også, at der er store udsving i, hvor meget denne energiform reelt leverer til nettet.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Kolding For abonnenter

Abdul gik efter et multikulturelt gymnasiemiljø: - Her følte jeg mig mest velkommen

Annonce