Annonce
Biler

Danskere i kø efter ny Aston Martin

Den nye Aston Martin DBX byder ikke alene på masser af luksus og motorkraft. Den har med sin store frihøjde og firehjulstræk også alle forudsætninger for at kunne komme frem, hvor asfalten stopper. Foto: Aston Martin
Flere har købt den nye DBX, som er Aston Martins første høje bil.

Hele verden efterspørger store brutale SUV’er, og i den absolutte luksusklasse er det store SUV'ere, der sælger. Storsælgeren i klassen er Bentleys Bentayga, og hos Rolls-Royce er Cullinan den mest solgte model sidste år.

Desuden er der rygter om, at McLaren og Ferrari snart også skulle være leveringsdygtige i en 4X4-bil. Og så er der jo også Lamborghini Urus.

DBX hedder Aston Martins bud på en stor SUV. Motor og teknik er i vid udstrækning hentet hos samarbejdspartneren Mercedes-Benz, og om få år vil hver anden solgte Aston Martin være en SUV.

Trenden har også ramt Danmark, og tre danske kunder har allerede bestilt en Aston Martin DBX, uden overhovedet at have siddet i bilen.

- Det har vi aldrig oplevet før, og det vidner om, at vi med den nye SUV kommer i kontakt med helt nye kunder, der ikke har skænket Aston Martin en tanke før, vurderer salgschef Jonas Kupper, Aston Martin Copenhagen.

Med den nye DBX bliver det også for første gang muligt at trække en båd eller en campingvogn efter bilen. DBX må trække 2780 kg på krogen.

Bilen koster fra 3,7 millioner kroner, hvilket er et par hundrede tusinde kroner mindre end Lamborghini Urus.

De danske kunder har netop haft mulighed for at sidde i bilen, idet en meget før serieproduktions-DBX har været på roadshow i Skandinavien.

Annonce
Jonas Kupper, salgschef hos Aston Martin Copenhagen, oplever en usædvanlig stor interesse for den nye SUV. Foto: Jens Høy

Luftaffjedring og 4X4

DBX bygger på en ny platform, som Aston selv har udviklet. Det betyder, at alle moderne sikkerhedssystemer er standard i DBX. Interiøret byder på den sædvanlige handskebløde læderkvalitet og to skærme.

Den udstillede bil kunne dog ikke demonstrere det infotainmentsystem, som Mercedes-Benz har leveret til Aston Martin. Det bygger på de teknologier, som også sidder i Mercedes S-klasse, oplyser Aston Martin.

Inden døre er der plads til fem i kabinen, men bilen kan også bestilles med fire enkeltsæder. Bagagerummet kan klare hele 632 liter.

Standard er også et 4x4-system, som kan variere kraften 100 procent mellem for- og bagaksel og individuelt mellem hjulene på akslerne til glæde for sportslig kørsel.

Motoren er Mercedes-Benz' store V8’er med 550 hestekræfter, og kræfterne overføres via en 9-trins automatgearkasse.

Præstationerne hedder 0-100 kilometer i timen på 4,5 sekunder og en topfart på 290 kilometer i timen.

Senere kommer bilen også med en V6-hybrid, og efter sigende skulle der også være plads til Astons V12’er, der yder op til over 700 hestekræfter med to turboladere.

Det siger næsten sig selv, at en bil i denne klasse har luftaffjedring, og her har Aston teamet op med specialisterne hos Bilstein, hvilket har resulteret i en 7-trins regulering af bilens højde over vejen. Det hele styres elektronisk med mulighed for manuel indgriben, hvis chaufføren ønsker det.

Kraftværket er en V8-benzinmotor fra Mercedes-AMG, der kaster 550 hk af sig. Senere kommer en plug-in hybrid og måske en ægte V12-motor. Foto: Aston Martin
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Lisbeths corona-syge mand ligger bevidstløs i respirator: Pas på jer selv - og ikke mindst pas på andre

Leder

Kamp mod corona berettiger meget, men: Der er også en grænse

Regeringer verden over krænker fundamentale frihedsrettigheder for at bekæmpe corona. Værst i lande med udemokratiske regimer, men også Danmark kan være med. Det er en farlig udvikling. Krisen er så enorm, at vi selv i åbne demokratier må acceptere, at nogle af vores frihedsrettigheder sættes på pause. Det kan være retten til at måtte forsamle sig og bevæge sig frit. Det afgørende er ikke at gå for langt. Det har mange gjort. I Kina var og er det ikke sundt at kritisere diktaturets indsats mod corona. I Cambodia er 17 anholdt for at sprede "falske nyheder". I Tyrkiet er 19 anholdt for blandt andet at skrive, at corona var mere udbredt, end myndighederne sagde. I Ungarn er premierminister Viktor Orbán nu reelt diktator, efter at parlamentet har bemyndiget ham til på ubestemt tid at kunne regere per dekret, altså uden politisk flertal. Samtidig vedtog parlamentet en lov, som giver op til fem års fængsel for at offentliggøre "falske informationer". Så vidt er vi ikke i Danmark, men Mette Frederiksens regering er to gange blevet stoppet i forsøget på at gå for langt. I sit udkast til den første hastelov foreslog regeringen at bemyndige sundhedsministeren til at lade myndigheder trænge ind i private hjem uden dommerkendelse, hvis der var mistanke om smitte. I udspillet til den anden hastelov, som blev vedtaget sent tirsdag aften, ville regeringen give Styrelsen for Patientsikkerhed adgang til borgernes dankorttransaktioner for at spore potentielt coronasmittede – også uden dommerkendelse. Også dét blev heldigvis stoppet. I begge tilfælde demonstrerede Socialdemokratiet, hvad det har gjort siden sin valgsejr: Man er tilhænger af en meget stærk stat, som gerne må gribe dybt ind i borgernes private liv, hvis det tjener, hvad partiet opfatter som fællesskabets bedste. Men det sætter Grundloven faktisk grænser for, og det er godt, at nogle partier i Folketinget stadig har den som ledestjerne. Coronakrisen berettiger mange indgreb, men der er også en grænse.

Danmark

Live: FN-klimatopmøde udskudt på grund af coronavirus

Danmark

Lyt med: Har EU spillet fallit under corona-krisen? Nej, EU ender som sejrherre, siger ekspert

Annonce